Celý život varíte čaj NESPRÁVNE! Teplota vody a tvar kanvice sú rozhodujúce
4. 1. 2025, 14:00

Zdroj: shutterstock
Dokonalý pomer chutí, farieb a liečivých účinkov dnes nájdete v mnohých čajových zmesiach, ktoré sú vyhľadávané najmä v zimných mesiacoch. Niekomu stačí vrecko rýchlo vylúhovať v šálke horúcej vody a iný sa, naopak, vyžíva pri zalievaní sypanej zmesi.

Zdroj: NMH/Záhradkár
Domáce miešanie vlastnoručne pozberaných a usušených byliniek sa môže zdať na prvý pohľad zložité, pretože do hry vstupujú rozmanité faktory, ako je tvar, chuť, veľkosť, váha a hlavne liečivé účinky jednotlivých byliniek. Skôr ako sa odvážite vydať na túto dobrodružnú cestu výroby vlastných čajových zmesí, premyslite si, čo od šálky voňavého čaju očakávate. Potrebujete viac odpočívať a relaxovať? Chcete posilniť imunitu, zlepšiť trávenie alebo vás trápia studené končatiny? Urobiť prvý krok je nevyhnutné, pretože ten ovplyvní výber byliniek či korenia, ktoré budete používať. Určite by bola škoda nevyužiť vrecká plné zdravia zavesené v komore.
Ako uvariť najlepší čaj?
1. Na prípravu je dôležité používať čerstvú, najlepšie studenú a čo najmäkšiu vodu.
2. Vždy by mala prejsť varom a na prípadnú nižšiu teplotu vychladnúť.
3. Čajové kanvice zo skla, z porcelánu či keramiky nemajú vplyv na výslednú chuť nápoja. Vyhnúť by ste sa mali plastovým a kovovým nádobám.
4. Kanvicu na čaj neumývajte v umývačke ani so saponátmi. Stačí ju opláchnuť čistou vodou.
5. Kanvicu aj šálky pred prípravou prelejte horúcou vodou, aby steny neboli studené. V opačnom prípade rýchlo ochladia čaj, ktorý sa tak nemusí správne vylúhovať.
6. Čajová zmes sa najlepšie vylúhuje v guľatej nádobe, pretože len tak má dostatok priestoru. Z toho dôvodu nie je vhodné ani používanie sitka.
Zdroj: shutterstock
Zistite, ako dobre sa vyznáte v sile bylinkových čajov a ktoré bylinky by ste mali mať vždy po ruke!
Zdroj: shutterstock
Rozdelenie byliniek podľa chuti
- Lahodná: mäta pieporná, medovka lekárska, levanduľa lekárska, rumanček kamilkový
- Sladká: stévia cukrová, vanilka, fialka voňavá, škorica cejlónska, fenikel obyčajný
- Kyslá: citrónová tráva, alojzia citrónová, ibištek sudánsky, šípky, citrusová kôra
- Horká: listy púpavy lekárskej, dúška tymianová, šalvia lekárska, palina pravá
- Korenistá: škorica cejlónska, ďumbier lekársky, kurkumovník
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.