Logo
Reklama

Etnologička NÁDASKÁ: Súdky sa dezinfikovali jednou BYLINKOU a kapustu tlačili iba ŽENY

Z ľudových receptov vieme, že slovenské gazdinky pred 100 až 150 rokmi ovládali vyše dvesto jedál, kde hlavnú rolu hrala kyslá kapusta a dokázali ju spracovať tak, aby chuťovo neomrzela, keďže ju jedli od zimy až po skorú jar. Strúhanie a nakladanie kapusty do sudov bolo spoločenskou udalosťou.

Zdroj: Martin HABÁNEK,

Reklama
Reklama

Kapusta v minulosti patrila v ľudovej strave medzi najrozšírenejšie jedlá a pestovala sa na celom Slovensku. Hlávky sa uskladňovali v surovom stave do pivníc pod domami. Začiatkom novembra nastal správny čas na jej nakladanie. Takto spracovaná vydržala v sudoch až do jari.

Diskusia

(0)

Autor článku

Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.
Výber pre vás