Reklama

MUŠKÁTY pred zimou neľutujte a vyberte ich zo zeme! Je zázrak, že takto prezimujú

Keď sa počasie mení a hrozia mrazy, je čas začať s prípravami muškátov na zimu.

Zdroj: Jarmila Szabóová

Reklama

Muškáty v našich podmienkach zimu neprečkajú a je nutné ich prezimovať v studenej pivnici. Uložené v nádobách, to je klasika overená rokmi, ale v poslednom čase je hitom obyčajná kartónová krabica, či starý novinový papier.

O vhodnom načasovaní zazimovania muškátov najlepšie rozhodne aktuálna predpoveď počasia. Pravidelne ju sledujte a zariaďte sa podľa nej. V tomto ohľade je rozdiel, či pestujete muškáty na severe alebo juhu Slovenska. Muškáty môžu poškodiť už prvé mrazíky, tak nezaváhajte. Uloženie do krabice, zavesenie dole hlavou alebo zabalenie rastlín do papiera môžete robiť len s muškátom krúžkovaným, ostatné druhy nechajte v nádobách, v ktorých rástli.

Experti na sucho

Vďaka svojmu pôvodu, v južnej Afrike, majú vo svojej genetickej výbave schopnosť zvládnuť dlhdobé obdobie sucha, prípadne s minimálnou dávkou vody. A práve túto vlastnosť využijeme na jeseň a v zime. Pred zazimovaním im totiž znížime závlievku, ukončíme prihnojovanie. Počas zimy sa uskromnia s minimálnou dávkou vlahy raz za mesiac. Naozaj dlhé obdobie sucha nastane pre muškáty zimované v krabici alebo zabalené v novinovom papieri, kde sú korene bez kontaktu s pôdou. Je neuveriteľné, že takto vydržia až 4 mesiace!

Zdroj: Jarmila Szabóová

Pri nevhodných podmienkach počas zimy sa muškáty môžu naštartovať k rastu a na jar budú vytiahnuté. Stane sa tak pri vyššej teplotu v kombinácii s nedostatkom svetla.

Vplyv má aj teplota

Aby muškáty spoľahlivo prezimovali, musia zimu prečkať v miestnosti s teplotou 5 až 10°C.

— Záhradkár

Od výšky teploty v miestnosti sa odvíja aj potreba svetla, ktoré má úspešné prezimovanie muškátov významný vplyv. Platí totiž to isté, čo pri oleandri, a síce, že čím je nižšia teplota, tým menej svetla rastlinám stačí na prežitie. Ak by tieto dve podmienky navzájom nesúladili, muškáty by neboli schopné prispôsobiť sa.

S úspechom v nádobách

Ako sme už spomenuli vyššie, tradične muškáty pred príchodom mrazov zrežeme, niekto nerobí ani to, a uskladníme ich aj s nádobou, v ktorej rástli, v pivnici. Ďalšia starostlivosť sa obmedzí na strohé polievanie a čistenie od opadaných listov. Takto rastliny prečkajú do jari, kedy im začneme venovať vyššiu pozornosť. Dostanú nový substrát a pomaly začneme s otužovaním. Kto nerezal na jeseň, urobí tak na jar.

Zdroj: pinterest

Muškáty by mali zimovať v chlade, zalievajte striedmo, maximálne raz za mesiac.

Tip Záhradkára

Ak máte vo zvyku muškáty pred zimovaním zrezať, môžete si ich aj namnožiť. Výhonky, ktoé sú silné, dobre vyvinuté, narežte na odrezky dlhé 8 až 10 cm, pričom na nich ponechajte listy. Dolnú časť ošetrite v stimulátore zakorenenia a vysaďte ich do substrátu. Nádoby so sadenicami preneste na svetlé miesto s izbovou teplotou. Sadenice zalievajte, aby susbtrát nepreschol. Keď zakorenia, presaďte ich do väčšej nádoby.

Hlavou dole v krabici

Ešte jednoduchší spôsob prezimovania muškátov, je ich umiestnenie v krabici. Je to hit posledných rokov, ktorý výrazne šetrí priestor. Predsa rastliny z niekoľkých črepníkov vložíte do jednej veľkej krabice. Zvláštnosťou na tomto spôsobe je, že muškáty sa musia vybrať zo substrátu a po celú zimu sú v krabici otočené hlavou nadol. Rastliny sú nútené obmedziť svoje životné funkcie na minimum, aby prežili.

Ako na to:

  1. Sledujte predpoveď počasia, pár dní pred mrazmi muškáty vyberte zo substrátu, ktorý jemne oklepte.
  2. Rastliny bez zásahu do nadzemnej časti uložte na chránené miesto, kde sa korene dobre zasušia.
  3. Následne ich preložte do krabice dole hlavou a zatvorte. Krabicu preneste do studenej pivnice.
  4. Tu zotrvajú do jari, kedy ich vyberiete, hlboko zrežete a vysadíte. Rast sa obnoví i niekoľko týždňov.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ušetrite miesto a zazimujte muškáty v krabici! Je to lacné, rýchle a spoľahlivé

    Staré noviny

    Alternatívou podobnou ku krabici je zabalenie muškátov do novinového papiera. V tomto prípade treba pred zabalením okrem očistenia koreňov odstrániť kvety a zrezať stonky na dĺžku 10 cm. Listy na zrezaných stonkách môžu ostať.

    Rastliny aj s koreňmi zakrúťte do hrubšej vrstvy novinového papiera. Balíčky uložte vodorovne do drevenej debničky alebo kartónovej škatule, odložte na chladnejšie miesto a počas zimy rastliny priebežne kontrolujte.

    — Záhradkár

    Zdroj: pinterest/rhapsodyinrooms.com

    Stonky pravidelne roste, aby úplne nepreschli. Papier nesmie byť veľmi vlhký, aby sa nezačala tvoriť pleseň.

    Ťahavé a veľkokveté muškáty

    Previsnuté alebo ak chcete ťahavé muškáty prezimujú v pivnici v rovnakých podmienkach ako muškát krúžkovaný (označovaný aj ako kríčkový). Nedá sa však s nimi experimentovať, musia mať korene v kontakte s pôdou. Nadzemnú časť môžete a nemusíte skrátiť. Ak sa rozhodnete pre rez, ponechajte výhonky dlhé zhruba 20 cm. Pokiaľ máte v pivnici dostatok miesta, nerežte, ale odstráňte všetky listy. Počas zimy nezabudnite striedmo zaliať. S istotou na nich narastú nové výhonky. Budú však slabé, lámavé a bledé, čo nevadí, lebo na jar bude treba rastliny zrezať a aj presadiť.

    Zdroj: shutterstock

    Veľkokveté muškáty na zimu nezrezávajte, odstráňte len suché listy a kvety. Zálievku zmiernite, ale aj počas zimy ich polievajte častejšie ako ostatné druhy. S hnojením neprestaňte, len upravte množstvo živín na nižšiu dávku.

    Veľkokveté muškáty na zimu nezrezávajte, odstráňte len suché listy a kvety. Zálievku zmiernite, ale aj počas zimy ich polievajte častejšie ako ostatné druhy. S hnojením neprestaňte, len upravte množstvo živín na nižšiu dávku.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.