Reklama

Myslíte, že je správne umývať VAJCIA? 7 podmienok skladovania, ktoré treba dodržať

Životnosť vajíčok predĺžite aj vtedy, keď ich neumyjete.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Občas sa stane, že nájdete znesené vajíčka kade-tade po dvore alebo v záhrade. Potom je častou dilemou, ako vajíčka šetrne zbaviť nečistôt a či sú čerstvé.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:21
Remaining Time 0:21
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Ako zistiť, či sú vajcia v chladničke ČERSTVÉ?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Umyť či neumyť?

    Životnosť vajíčok predĺžite aj vtedy, keď ich neumyjete. Vo všeobecnosti by sa nemali umývať, pretože sa na škrupine nachádzajú póryochranná vrstva. Ak ich umyjete, zmyjete ochrannú vrstvu a tým doň cez póry môžu preniknúť baktérie, čo zvyšuje riziko salmonelózy.

    Ako ho očistiť?

    Ak nájdete vajíčko, ktoré je špinavé, môžete ho utrieť suchou handričkou, prípadne ho umyť teplotu vodou tesne pred konzumáciou. Na umývanie vajec nikdy nepoužívajte studenú vodu, spôsobí to stiahnutie škrupiny a vtiahne všetky nečistoty alebo baktérie z povrchu do jej pórov.

    Zdroj: shutterstock

    Neumyté, čerstvo znesené vajcia môžete bezpečne skladovať pri izbovej teplote v lehote niekoľkých dní alebo týždňov.

    Poznáte pravidlá skladovania vajec? --->>>

    Podmienky skladovania

    Zapamätajte si niekoľko dôležitých pravidiel, s ktorými vystačíte počas skladovania vajec. Takto skladované sa ich snažte spotrebovať do jedného mesiaca:

    • Uchovávajte ich vždy v chlade a tme.
    • Ukladajte ich špičkou, teda menším koncom dole a  vždy do obalu na vajcia.
    • Obaly vždy označte tak, aby ste vedeli, ktoré vajcia sú čerstvé a ktoré staršie.
    • Skladujte ich pri relatívnej vlhkosti 70 percent teplote od 7 do 10 °C.
    • Oddeľte ich od jabĺk, rýb, cibule aj zemiakov. Vajcia zachytávajú pachy.
    • Vyhnite sa skladovaniu v dvierkach chladničky. Teplota tu častejšie kolíše.
    • Nenechávajte ich na teplom a suchom mieste.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.