Nepúšťajte teplo hore KOMÍNOM: Poradíme, ako kúriť drevom efektívnejšie
22. 1. 2025, 12:00

Zdroj: shutterstock
Kozuby, kachle, piecky, sporáky si stále nachádzajú svoje miesto v našich domácnostiach a túto tradíciu nepoznačil ani zub času. Kozub dnes nenájdete len v tradičných či starších domoch, ale aj v interiéroch moderných bytov. Prirodzený oheň by ste elektrickým kúrením nahradili len veľmi ťažko.

Výhrevnosť dreva
Zdroj: Shutterstock
Drevo bolo najčastejším a najlacnejším palivom najmä pre vidiecke domácnosti.
Výhrevnosť je vlastnosť palivového dreva. Predstavuje maximálne tepla, ktoré dokáže drevo odovzdať. Čím je drevo vlhkejšie, tým sa znižuje miera výhrevnosti a pri spaľovaní vznika viac kyselín a dechtu, ktoré znehodnocujú vo veľkej miere vykurovacie zariadenie. Najlepšiu výhrevnosť dosahuje drevo pri miere vlhkosti pod 25 %, čo znamená zhruba polroka uložené v ideálnych podmienkach.
Ideálne na kúrenie
Zdroj: Shutterstock
Rúbaním dreva spálite až 600 kalórii.
Z listnatých druhov sa v našich podmienkach najčastejšie využíva buk, dub a hrab. V malom množstve sa môžete stretnúť aj s agátom. Z ihličnatých druhov sa ťaží smrek, borovica a smrekovec.
Značné rozdiely
Zdroj: Shutterstock
Prečo nekúriť vlhkým drevom?
Listnaté drevo má väčšiu hustotu a dlhšie horí. Ihličnaté drevo zas rýchlejšie zhorí, ale má vyššiu výhrevnosť. To znamená, že keby ste chceli rýchlejšie vykúriť miestnosť, tak treba použiť ihličnaté drevo a naopak počas noci treba kúriť listnatým, aby ste nemuseli každú chvíľu prikladať.
Bez popola
Zdroj: shutterstock
Drevený popol, ktorý často považujeme za zbytočný odpad, má prekvapivo široké využitie v domácnosti aj záhrade.
Skôr, ako škrtnete zápalkou a miestnosť naplní príjemné teplo, je potrebné pripraviť podmienky na rozloženie ohňa. Otvorte všetky prívody vzduchu. Oheň potrebuje kyslík, aby správne horel. Otvorte dymovú klapku. Pokiaľ je v kachliach či kozube popol, vymeťte ho preč, aby nebránil horeniu dreva.
Od hora, dolu
Zdroj: shutterstock
V dreve je viazané veľké množstvo energie - záleží len na vás, koľko energie z neho využijete a koľko stratíte.
Väčšina z nás je zvyknutá zakladať oheň tak, že zospodu sa umiestnia menšie kusy dreva s podpaľačom a na to hrubšie, pričom zapaľujete zospodu. Skúste to však inak. Na spodnú časť umiestnite hrubšie kusy, na ne položte tenšie s podpaľačom a na vrchnú časť dajte tenké triesky. Zapáľte oheň, ktorý sa z hornej časti postupne rozšíri na hrubšie drevo do strednej a spodnej časti ohniska.
Strata výhrevnosti
Zdroj: shutterstock
Práve nesprávne zakurovanie a prikladanie je tou najčastejšou príčinou zadymeného skla.
Drevo na kúrenie sa snažte hromadne neskladovať priamo pri krbe či kachliach, kde by dochádzalo k ďalšiemu vysychaniu a stratám na výhrevnosti. Namiesto toho vždy noste len toľko dreva, koľko využijete. Nikdy nekúrte čerstvým a mokrým drevom.
Dávka dreva
Zdroj: Shutterstock
Ak máte kachle či krb a kúrite drevom, tak práve popol z dreva je hotovým pokladom pre vašu záhradu.
Životnosť krbu, pece, sporáka alebo kotla závisí od dodržiavania dávok dreva. Hodinovú dávku dreva pre krb možno odhadnúť. Stačí vydeliť výrobcom stanovený menovitý výkon hodnotou 2,8 kWh (využiteľná energia z 1 kg dreva pri účinnosti 70 percent).
Príklad: Hodinová dávka pre krb s menovitým výkonom 12 kW je 12/2,8 = 4,3 kg dreva. Nevkladajte ďalšiu dávku paliva do ohniska skôr, ako dohorí predchádzajúca dávka!
Farba ohňa
Zdroj: shutterstock
Na spoločné označenie kachlí, kozubov či piecok používa zákon o ochrane ovzdušia pojem spaľovacie zariadenia.
S naplno otvorenými prívodmi vzduchu nikdy nekúrte príliš dlho, predídete tak "prekúreniu kozubu". Akonáhle drevo dobre horí, postupne privierajte prívod vzduchu k ohnisku. Plamene by mali byť v tomto štádiu bledožlté – pokiaľ je plameň tmavo červený až purpurový, v procese spaľovania chýba kyslík a potom musíte viac otvoriť klapku.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.