Reklama

Pre všetkých, čo prekonali CHRÍPKU: „Nakladačková“ zelenina je nabitá VITAMÍNMI

Kvasená zelenina z pohára je dobre stráviteľná, plná vitamínov a baktérií prospešných pre tráviacu sústavu.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Ing. Marcela Šišoláková

Marcela Šišoláková

Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár

Dopĺňať ich počas sezóny je jednoduché. Nemyslite si však, že v zime to ide len pomocou vitamínových doplnkov. Zásobiť sa vitamínmi z vlastnej komory či parapetu je úplne jednoduché.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kvasená zelenina: Zužitkujte všetko, čo máte v záhrade

    Na trhu je síce dostupné množstvo prípravkov, ktoré zaručujú dobré zdravie a  odolnosť proti chorobám, ak ste však na zimu mysleli už počas leta jesene, ste určite pripravení a špajze sú plné chutných a zdravých „bojovníkov“ nielen proti chrípke.

    Nesmie v komore chýbať

    Vitamínovou bombou je už stáročia práve kvasená kapusta. Je dokonalou zásobárňou vitamínu C počas celej zimy. Najviac ho získate zo surovej kapusty, tepelným spracovaním jeho množstvo klesá. Samozrejme, nájdete v nej aj vitamín K, E, niekoľko vitamínov skupiny B. Obsahuje aj množstvo minerálov – železo, horčík, vápnik, zinok, síru a iné.

    Zdroj: shutterstock

    Je výborným zdrojom vlákniny, má pozitívny vplyv na trávenie a nezanedbateľný je aj obsah antioxidantov.

    Osvedčený recept

    Hoci receptov na kvasenú kapustu je niekoľko a každý sa drží svojho osvedčeného, my vám ponúkame recept pána RNDr. Juraja TÁRNOKA, dlhoročného predajcu osív.

    Budete potrebovať:

    • 10 kg kapusty
    • 0,5 kg cibule
    • 150 až 200 g soli
    • 2 ČL celej rasce
    • 1 ČL celého čierneho korenia
    • 8 ks bobkového listu
    • 20 až 30 kúskov chrenu nakrájaných na tenšie pásiky dlhé asi 10 cm
    • 1 celé jablko

    Všetky prísady spolu dobre premiešajte a nechajte kapustu, nech pustí šťavu. Zmes preložte do súdka a nezabudnite priliať aj zvyšnú šťavu, čo ostala v nádobe. Dôležité je pracovať pri nižšej teplote (okolo 10 až 15 °C) a hlavne s čistými rukami náradím a nádobami. Kapustu poriadne utlačte, aby ostala pod hladinou uvoľnenej šťavy.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Recept na kyslú kapustu od pána RNDr. Juraja TÁRNOKA

    Zaťažte ju a prikryte. Do súdka sa nesmie dostať vzduch, to zabezpečí voda naliata v okolí vrchnáka. Priebežne ju preto nezabudnite kontrolovať. Ak sa časť z kapusty spolu so šťavou v súdku zdvihne, zatlačte ju späť. Súdok skladujte v miestnosti s teplotou od 10 do 15 °C. Kým kapusta prekvasí, môže to trvať aj dva až tri mesiace.

    TOP druhy zeleniny, ktoré sa dajú nakladať >>>

    Moderné „pickles“

    Už žiadne dlhé čakanie či náročná príprava! Ak ste ešte neskúšali túto lahodnú chrumkavú dobrotu, je najvyšší čas. Kvasená zelenina z pohára je dobre stráviteľná, plná vitamínov a baktérií prospešných pre tráviacu sústavu. Zaraďte ju nielen na spestrenie jedálneho lístka, ale najmä pri chorobe a po nej a po liečbe antibiotikami. Najmä vo vianočnom období „napraví“ vaše zaťažené žalúdky a posilní obranyschopnosť.

    Zdroj: shutterstock

    Aby vaša obranyschopnosť správne fungovala a bola pripravená čeliť všetkým nástrahám, musíte ju pravidelne posilňovať. Ideálne prírodnou cestou.

    Postup prípravy je skutočne jednoduchý. Zeleninu nakrájajte alebo nastrúhajte, posoľte (na 1 kg zeleniny pridajte jednu lyžicu soli) a nechajte asi 45 minút postáť. Natlačte do pohára tak, aby zelenina bola ponorená do vlastnej šťavy. Ak je šťavy málo, môžete doliať prevarenú vodu. Zaťažte tanierom alebo pohárom, pohár prikryte potravinovou fóliou a pri izbovej teplote nechajte kvasiť približne 4 až 7 dní. Keď sa prestanú tvoriť bublinky, zelenina je pripravená na konzumáciu.

    Zdroj: shutterstock

    V pohári s nakladanou zeleninou sa však nesmie vytvoriť pleseň!

    Takto pripravenú pochúťku skladujte v uzatvorených pohároch v chladničke. Hodí sa ako príloha k hlavnému jedlu, ale aj na raňajky či večeru k pečivu. Či už skombinujete kapustu s mrkvou a cibuľou, cviklu s jablkami a pridáte červenú reďkev, o gurmánsky zážitok je postarané. Kombinácie si zvoľte podľa chuti a nebojte sa experimentovať.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Marcela Šišoláková

    Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár
    Som vyštudovaná záhradná architektka obľubujúca kvitnúce, jedlé a prírodné záhrady. Svojimi skúsenosťami a najmä činmi sa snažím zveľaďovať svoje okolie, edukovať nielen mládež a šíriť skúsenosti a rady renomovaných odborníkov.