Reklama

Prepadli ste ošiaľu s MANDARÍNKAMI? Spomaľte! Viete, koľko kusov môžete denne ZJESŤ?

Zdravý človek by mal denne skonzumovať najviac 300 gramov mandarínok, pričom priemerná hmotnosť na jeden kus sa počíta okolo 80 až 100 gramov. Viac ako 3 či 4 kusy by ste teda nemali prekročiť.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Od októbra do februára ich ľudia kupujú na kilá a nevedia sa ich dojesť najmä počas vianočných sviatkov. Šťavnatá dužina, bezproblémové šúpanie a najmä neprítomnosť kôstok robia zo španielskych mandarínok kráľovné zimných mesiacov. Osloboďte oranžové mesiačiky zo šupky a nechajte šíriť vôňu Vianoc.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Voňavé sušené CITRUSY vás naladia na vianočné sviatky

    Obľúbené citrusové plody zoženiete v obchodoch po celý rok. Sme zvyknutí na trvalý prísun citrónov do čaju, limetiek do drinkov, grapefruitov a pomarančov na čerstvú šťavu a mandarínok len tak na jedenie a pre radosť. Tieto celoročne prítomné plody sú však zahalené rúškom tajomstva. V skutočnosti sa nevie, odkiaľ sa vzali a ani koľko druhov existuje.

    Španielske podmienky 

    Teplé podnebie španielskeho územia klementínkam nesmierne svedčí, hoci vôbec nie je isté, ako presne sa do tých miest dostali. Niekto tvrdí, že zo záhrady alžírskeho sirotinca, kde ich pestoval akýsi mních Klementín, iný sa zase prikláňa k teórii o ich ázijskom pôvode a postupnom zavlečení do Stredomoria. Bez ohľadu na všetky botanické legendy je však isté, že vo veľkom sa začali pestovať až v 20. rokoch minulého storočia. Do Ameriky sa dokonca dostali ešte oveľa neskôr. Na tamojšom trhu sú známe sotva pätnásť rokov, a to im ešte desať rokov trvalo, kým sa vôbec presadili.

    Zdroj: shutterstock

    Strom mandarínky dorastá do výšky 4 m a je odolný proti suchu a chladu. Staršie stromy dokážu prežiť krátkodobý pokles teploty až pod -9 °C. Plod mandarínky je modifikovaná guľatá, trochu sploštená bobuľa so 7 až 14 segmentmi.

    Oranžové príbuzné 

    Hoci vždy kupujete tie isté, nie vždy chutia rovnako dobre, ľahko sa šúpu a neobsahujú kôstky. Pri nákupe treba rozlišovať, či ide o mandarínky, klementínky alebo tangerínky. Rozdiely sú minimálne, ale praví gurmáni vedia rozlíšiť, či ide o ten istý plod, ktorý stál na počiatku citrusovej lásky.

    • Mandarínky sú z oboch strán mierne sploštené, majú jemnú chuť a veľmi ľahko sa šúpu.
    • Klementínky sú z rodiny mandarínok najmenšie. Šupu majú hladkú, lesklú, tmavšej farby a sú bez semienka.
    • Tangerínky sú svetlooranžové, okrúhle a najväčšie. Ich šupa je trochu tvrdšia, preto sa horšie šúpu. Uskladňujte ich v chlade, inak sa rýchlo pokazia.

    Zdroj: shutterstock

    Citrusy sú fascinujúce aj z botanického hľadiska. Keďže sa krížia medzi sebou, je ťažké vystopovať pôvod jednotlivých druhov. Nie je však pochýb, že pochádzajú z juhovýchodnej Ázie. Všetky vzišli iba z troch základných druhov – citróna, mandarínky a pomela.

    Vyberajte nosom

    Ak si chcete kúpiť kvalitné ovocie, skúste jednoduchý, ale veľmi užitočný test. Vezmite jednu klementínku do ruky a poťažkajte ju. Pokiaľ je na svoju veľkosť celkom ťažká, stojíte pri správnej prepravke, z ktorej si určite naplníte nejedno vrecko. Ak je však plod značne ľahký alebo pri dotyku cítite, že je medzi kôrou a dužinou vzduchová medzera, dajte rýchlo ruky preč. Tieto klementínky vám chutiť už nebudú. Ale pozor, u niektorých druhov mandarínok toto vôbec neprekáža, uvoľnená šupka môže, naopak, uľahčovať šúpanie. Rovnako tak sa pri výbere môžete riadiť čuchom. Nesmiete cítiť nič iné ako príjemne sladkastú citrusovú vôňu. Akýkoľvek náznak hniloby alebo prítomnosť drobných mušiek by vás mal pred kúpou varovať.

    Zdroj: shutterstock

    Mandarínky vám jednoducho vyčaria úsmev na perách. Už pri lúpaní rozvoniavajú. Silice v šupke zlepšujú náladu, upokojujú myseľ a pomáhajú lepšie a rýchlejšie zaspať. Vôňu mandarínok si pochvaľujú aj ľudia, ktorí trpia migrénami.

    Marmeládové kúzlo

    O prvenstvo historicky prvej marmelády uvarenej z pomarančov sa sporia Angličania so Škótmi. Pôvod slova nie je jednoznačný. Rôzne pramene tvrdia, že sa vyvinulo z portugalského slova „marmelo“ (dule), pretože historicky prvé ovocné zaváraniny boli vyrobené práve z nich. Marmeláda sa hodí všade tam, kde ste zvyknutí používať klasické džemy. Teda na palacinky, chlieb s maslom, do tort a iných zákuskov, k syrom a mäsám namiesto čatní, k paštétam. Môžete si ju pochopiteľne kúpiť, ale oveľa dobrodružnejšia bude, keď ju vyrobíte sami.

    Zdroj: shutterstock

    Nenechávajte ich pri izbovej teplote príliš dlho. Už po dvoch dňoch sa môžu začať ľahko kaziť. Radšej ich uložte v chladničke do dolnej zásuvky, určenej na zeleninu a ovocie. Tam vydržia približne týždeň.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.