Účinnejšia ako KÁVA: Čiernu raňajkovú klasiku nečakajte! Spoznajte zelenú MATCHU
10. 1. 2024, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:40)

Zdroj: shutterstock
Matcha čaj obsahuje desaťkrát viac antioxidantov ako zelený čaj. Povzbudzujúce látky sa z neho, na rozdiel od kávy, uvoľňujú pomaly a dlho.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: pinterest/eherbz.com
Ide o klasický čajovník, no zásadné je to, že farmári ho štyri týždne pred zberom úplne zatienia, a to tak dokonale, že sa stratí až 90 percent svetla. Čajovník reaguje tak, že začne rýchlo tvoriť veľa chlorofylu. Vďaka tomu získajú listy nádhernú farbu a obsahujú množstvo veľmi zdravých aminokyselín.
Nápoj samurajov
V Číne začali piť matchu už v 7. storočí. Budhistickí mnísi vyrábali liečivá z rastlín rozdrvených na prášok, a pretože Číňania užívali čaj ako liečivo, nie ako bežný nápoj, rozdrvenie lístkov bol logický postup. V 12. storočí sa čaj matcha dostal do Japonska a odvtedy odtiaľ pochádza najkvalitnejší na svete. Japonci si vážia zenového majstra Eisaia, ktorý sadil v ich krajine čaj a napísal: „Čaj je neprekonateľným liečivom pre telo aj pre myseľ. Všade, kde začnú ľudia pestovať čaj, bude nasledovať dlhý život.“
Zdroj: Shutterstock
Prášok matcha môžete pridať do obľúbeného cheesecaku, lievancov, palaciniek, piškótovej rolády či sušienok.
Ako vzniká matcha?
- Ručne pozberané listy prejdú parou, ktorá zabráni fermentácii, udrží ich čerstvé a zaistí, že v čaji zostanú všetky živiny.
- Potom sa listy usušia tak, že ich hmotnosť klesne na pätinu. Nastúpia znalci, ktorí ich roztriedia podľa kvality na viac ako desať tried.
- Odstránia sa stopky a konáriky, aby zostali len čisté listy, ktoré sa pokrájajú na rovnaké kúsky.
- Tie putujú do žulových mlynčekov, ktoré čaj pomelú na dokonale jemný prášok nazývaný matcha.
- Jednotlivé čiastočky tohto prášku sú veľké 5 až 10 mikrometrov. Je to také jemné, že sa prášok doslova rozpúšťa v ústach.
Matcha čaj milovali samurajovia a až do súčasnosti bol nápojom elity. Cena za gram japonského čaju sa pohybuje od 20 centov do jedného eura, zatiaľ čo čínsky variant môže stáť menej ako 8 centov. Rozdiel je daný dôslednosťou pri pestovaní a spracovávaní. Napríklad tradičný žulový mlynček, ktorý jediný dosiahne správnu hrubosť prášku, pomelie len 40 g lístkov za hodinu.
Ako si doma pripraviť matcha latté? >>>
Matcha latté
Štýlový nápoj si doprajte ráno alebo po obede. Dodá vám energiu, aby ste zvládli všetky náročné úlohy. Najlepší matcha čaj spoznáte podľa upokojujúcej, výrazne smaragdovozelenej farby a vône, ktorá by mala byť jemná a zároveň sladká.