Nestačí zaliať!
Ak šalviu lekársku len zalejete horúcou vodou a pijete ako čaj, riskujete vážne poškodenie pečene. Obsahuje totiž jedovatý neurotoxín tujón, ktorý dráždi črevá a žalúdok a poškodzuje pečeň a ľadviny.

Pozor v tehotenstve!
U tehotných žien môže vyvolať potrat. A keďže ide o nervový jed, objavujú sa poruchy pamäte, orientácie, dokonca záchvaty epilepsie. Aby sme si neublížili, nestačí listy len zaliať vriacou vodou.

Správna príprava
Šalviu na čaj vždy musíte 3 minúty povariť, čím jed eliminujete. No aj tak sa neodporúča konzumovať šalviový čaj dlhodobo, maximálne 10 dní. Určite ho nezvyknite popíjať pravidelne. Výluhy a zápary z listov používajte len na obklady a na kloktanie, kedy tekutinu vypľujete.

Zdroj: https://sarm.pluska.sk/zdravie/pozor-bylinkovy-caj-salvie-moze-vam-vazne-ublizit