Ako správne vybrať záhradný GRIL? Porovnajte si výhody a nevýhody najpoužívanejších TYPOV
13. 7. 2022, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:36)

Zdroj: Shutterstock
Prvoradé je všímať si materiál, bezpečnosť grilu, stabilitu konštrukcie, komfort pri obsluhe, zvoliť si typ vzhľadom na použité palivo a nakoniec všetko zvážiť v pomere kvality, ceny a účelnosti.

1. Priestor
Budete grilovať v záhrade, na terase alebo balkóne? Nezabudnite zhodnotiť technické možnosti daného miesta (veľkosť, elektrická prípojka...).
2. Druh a množstvo spracovávaných potravín
Minigrily postačia na párky, klobásy, zeleninu či syry. Na väčšie kusy mäsa, poctivé steaky či kura v celku budete potrebovať väčší gril, najlepšie s vekom.
3. Zdroj tepla
Je vám blízka klasika v podobe drevného uhlia alebo brikiet? Dovoľuje vám výber miesta voľbu elektrickej energie? Dáte prednosť plynu?
4. Obsluha a údržba
Pahrebu treba včas pripraviť, hoci mnohé kotlové grily to dnes zvládnu i do 20 minút. Elektrický rošt či lávové kamene v plynovom grile sa rozpália takmer okamžite. Pri griloch bez uhlia odpadá problém, kam s popolom.
Na elektrinu
Výhody:
- často malé rozmery a nízka hmotnosť
- ľahký prenos aj počas prevádzky
- zdravá príprava potravín
- rýchle rozpálenie platne a príprava jedla
- pohodlná regulácia teploty
- rýchla a jednoduchá obsluha
- nenáročná údržba
Nevýhody:
- obmedzené použitie vonku
- potreba elektrickej prípojky
- väčšinou malá plocha platne
Na drevné uhlie
Výhody:
- jednoduché použitie a rozloženie
- ľahký prenos i uskladnenie
- nájdu sa aj naozaj lacné varianty
- ide o klasiku v grilovaní
Nevýhody:
- nedá sa regulovať výkon
- spaliny môžu do jedla uvoľňovať škodlivé látky
- po grilovaní treba rošt starostlivo očistiť
- uhlie a brikety musíte častejšie dokupovať
- v predstihu treba pripraviť pahrebu
Na plyn
Výhody:
- zdravá príprava potravín
- rýchle rozpálenie platne a príprava jedla
- pohodlná regulácia teploty
Nevýhody:
- potreba plynovej fľaše
- sú ťažšie a tiež jedny z najdrahších
- vyššia cena paliva
- môže chýbať typická grilovacia aróma