Reklama

Ako správne vybrať záhradný GRIL? Porovnajte si výhody a nevýhody najpoužívanejších TYPOV

Pri grilovaní oddeľte čerstvé mäso a ostatné potraviny.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Prvoradé je všímať si materiál, bezpečnosť grilu, stabilitu konštrukcie, komfort pri obsluhe, zvoliť si typ vzhľadom na použité palivo a nakoniec všetko zvážiť v pomere kvality, ceny a účelnosti.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    DIY NÁVOD: Postavte si v záhrade praktické OHNISKO

    1. Priestor

    Budete grilovať v záhrade, na terase alebo balkóne? Nezabudnite zhodnotiť technické možnosti daného miesta (veľkosť, elektrická prípojka...).

    2. Druh a množstvo spracovávaných potravín

    Minigrily postačia na párky, klobásy, zeleninu či syry. Na väčšie kusy mäsa, poctivé steaky či kura v celku budete potrebovať väčší gril, najlepšie s vekom.

    3. Zdroj tepla

    Je vám blízka klasika v podobe drevného uhlia alebo brikiet? Dovoľuje vám výber miesta voľbu elektrickej energie? Dáte prednosť plynu?

    4. Obsluha a údržba

    Pahrebu treba včas pripraviť, hoci mnohé kotlové grily to dnes zvládnu i do 20 minút. Elektrický rošt či lávové kamene v plynovom grile sa rozpália takmer okamžite. Pri griloch bez uhlia odpadá problém, kam s popolom.

    Na elektrinu

    Výhody:

    • často malé rozmery a nízka hmotnosť
    • ľahký prenos aj počas prevádzky
    • zdravá príprava potravín
    • rýchle rozpálenie platne a príprava jedla
    • pohodlná regulácia teploty
    • rýchla a jednoduchá obsluha
    • nenáročná údržba

    Nevýhody:

    • obmedzené použitie vonku
    • potreba elektrickej prípojky
    • väčšinou malá plocha platne

    Na drevné uhlie

    Výhody:

    • jednoduché použitie a rozloženie
    • ľahký prenos i uskladnenie
    • nájdu sa aj naozaj lacné varianty
    • ide o klasiku v grilovaní

    Nevýhody:

    • nedá sa regulovať výkon
    • spaliny môžu do jedla uvoľňovať škodlivé látky
    • po grilovaní treba rošt starostlivo očistiť
    • uhlie a brikety musíte častejšie dokupovať
    • v predstihu treba pripraviť pahrebu

    Na plyn

    Výhody:

    • zdravá príprava potravín
    • rýchle rozpálenie platne a príprava jedla
    • pohodlná regulácia teploty

    Nevýhody:

    • potreba plynovej fľaše
    • sú ťažšie a tiež jedny z najdrahších
    • vyššia cena paliva
    • môže chýbať typická grilovacia aróma

    Vyberáme pre vás niečo PLUS