Reklama

Ako správne skladovať KORENINY? Tieto chyby možno robíte aj vy

Cropped,Hand,Holding,Jar,Of,Spices,On,Kitchen.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Správne skladovanie korenín je kľúčové pre zachovanie ich arómy a chuti. Mnoho ľudí však robí chyby, ktoré spôsobujú, že koreniny rýchlo strácajú svoju kvalitu. Viete, aké podmienky sú pre koreniny ideálne a na čo by ste si mali dávať pozor?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Ako rastú KUCHYNSKÉ INGREDIENCIE? Pozrite si zábery z ďalekej Srí Lanky
    Zdroj: Záhradkárstvo Dráb

    Zdroj: Shutterstock

    1. Aké kupovať?

    Aj keď ste doteraz zvyčajne kupovali korenie mleté, verte, že oveľa lepšou voľbou je korenie čerstvé alebo nedrvené. Spracované ochucovadlá totiž strácajú chuť a arómu oveľa rýchlejšie ako korenie celé. Preto je výhodnejšie kupovať celé korenie a bezprostredne pred použitím ho namlieť v mlynčeku na korenie alebo rozdrviť v mažiari.

    Zdroj: Shutterstock

    2. Z obalu do koreničky

    Nenechávajte korenie v obale, v ktorom sa predáva. Len čo si korenie kúpite, hneď ho preložte do tmavej, ideálne sklenej nádoby. Tá by mala byť predovšetkým dobre uzatvárateľná tak, aby sa ku koreniu nedostal vzduch. Aj keď číre sklo uľahčuje orientáciu pri používaní korenia, tmavé sklo, ktoré prepúšťa len veľmi málo svetla, je na skladovanie lepšie. Kvalitné koreničky zabránia aj nájazdom molí, ktoré si na korení s obľubou pochutnávajú.

    Zdroj: Shutterstock

    3. Správne umiestnenie

    Koreničky je najpraktickejšie mať v kuchyni niekde poruke. Ideálne je, keď ich umiestnite do skrinky alebo na iné temné a suché miesto maximálne s izbovou teplotou. Vybrať si však môžete z rôznych druhov dizajnových stojančekov. Bývajú aj otočné, ktoré sú veľmi praktické. Dajte pozor, aby ste stojan či poličku s koreničkami neumiestnili v tesnej blízkosti sporáka, hriankovača či kúrenia. Tam sú totiž vystavené vyšším teplotám aj vlhkosti vznikajúcej pri varení. Z tohto dôvodu môže korenie strácať arómu aj chuť, absorbovať pachy z varenia alebo dokonca plesnivieť.

    Zdroj: Shutterstock

    4. Staré vyhoďte!

    Mleté korenie vydrží v koreničke pol roka až rok, celé tri až päť rokov. Časom korenie stráca svoju charakteristickú vôňu a chuť. Aj keď to neznamená, že je pokazené, používať ho pri príprave pokrmov je zbytočné. Preto je lepšie ho vyhodiť a zaobstarať si nové.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.