Bylinkové rady na november: Ktoré poklady jesennej prírody stoja za zber?
1. 11. 2024, 14:00

Zdroj: Shutterstock
Hoci je jeseň plná nádherných teplých farieb, vyskytujú sa aj sychravé dni, ktoré okrem nachladnutia prinášajú často pochmúrnu náladu. Pomôžu vám bylinky.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Pre bylinky je príznačné to, že každý mesiac môžete zberať iné. A dokonca aj v novembri! Aj teraz sa nájdu také, ktoré stoja za to.

Korene
Podzemná časť ibiša lekárskeho pôsobí pri zápaloch, pomáha pri odkašliavaní či angíne. Ibiš je chránený, preto jeho koreň vo voľnej prírode určite nevykopávajte.
Sušený koreň archangeliky lekárskej je vhodný na prípravu čaju. Pomáha zmierniť plynatosť a kŕče pri trávení, podporuje tvorbu moču a je prevenciou pri vzniku močových kameňov, má protizápalové účinky a upokojuje podráždený žalúdok.
Koreň čakanky obyčajnej má mierne laxatívne účinky, podporuje látkovú výmenu a funkciu pečene, pôsobí priaznivo na tvorbu a vylučovanie žlče, používa sa pri žalúdočných ťažkostiach a zápche. Odvar z koreňa môžete použiť ako obklad na kĺby, ekzémy, vredy či vyrážky.
Zdroj: Shutterstock
Trnky sú bohaté na vitamín C, triesloviny a pektíny.
Plody
Šípky z ruže šípovej sú veľmi bohaté na vitamín C. Zberať ich môžete až do mrazov, pričom skúsené bylinkárky a naši predkovia hovorili, že najlepšie sú až po prvých mrazoch. Sú vhodné na čaj, ktorý posilní imunitu. Pôsobia aj mierne močopudne, preto sú vhodné pri chorobách močových ciest. Okrem čaju sa z nich však pripravujú lekváre, kompóty, sirupy, šípkové víno, likér alebo šípkový prášok.
Borievky sa kedysi pražili a používali ako náhrada kávy. Používajú sa aj do jedla, hlavne do omáčok k divine. Sú plné flavonoidov, pôsobia močopudne, majú dezinfekčné účinky. Pozor, môžu podráždiť kožu!
Zdroj: Shutterstock
Jesenné ponuré myšlienky zažeňte bylinkovým čajom.
Nedozreté trnky majú trpkú chuť, tá sa však vytratí po prvých mrazoch. Sú bohaté na vitamín C, triesloviny a pektíny, preto sú vhodné aj na prípravu marmelád. Z trniek sa vyrábalo aj dezertné trnkové víno, lekvár, likéry alebo pálenka.
Plody jarabiny sú v surovom stave mierne jedovaté, po spracovaní však poslúžia ako chutné džemy či kompóty. Pomôžu aj pri problémoch močových ciest, zbavia vás obličkových kameňov, využívajú sa pri reumatizme a podporujú trávenie.
Žalude (plody duba) kedysi patrili do jedálneho lístka našich predkov. Sú bohaté na rastlinné oleje a pražené sa používali ako prísada do kávy.
Zdroj: Shutterstock
Liečivú masť z gaštanov si môžete jednoducho vyrobiť aj doma.
Semená
Semená pagaštana konského vraj odháňajú zlú energiu, majú silu liečiť, konská masť je vhodná pri reume, bolestiach kĺbov a svalov či šliach. Pagaštan pôsobí v podobe odvarov aj na omrzliny, hemoroidy, proti kŕčovým žilám, na opuchy aj proti bolestiam. Pozor, pagaštan konský nie je jedlý!