Radu bylinkárky Anny Kopáčovej si zapamätajte: Pri vykašliavaní vám pomôžu dva známe ihličnany
10. 12. 2024, 6:00

Zdroj: Shutterstock
Borovicový čaj je známy tým, že rozpúšťa hlieny a uľahčuje vykašliavanie. Jednu čajovú lyžičku umytých a nasekaných borovicových čneliek stačí zaliať štvrť litrom vriacej vody, nechať 10 minút lúhovať a precediť. Skvelý je však aj smrekový sirup.

Rozpúšťa hlieny, a tak uľahčuje vykašliavanie. Veľmi vhodný je aj pri chronickom kašli. V prípade akútneho ochorenia dýchacích ciest alebo prechladnutia či chrípky môžete užívať jednu čajovú lyžičku štyrikrát denne. Sirup tiež zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov, rovnako ako zápaly šľachovej pošvy. Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, vďaka čomu posilnia imunitu a pôsobia proti prechladnutiu. Ako prevenciu môžete sirup z nich užívať každé ráno počas dvoch týždňov (postačí jedna lyžička). Potom si doprajte dvojtýždňovú prestávku a kúru na podporu imunity môžete zopakovať.
Na dve 0,7 l fľaše sirupu potrebujete:
- 1,5 kg mladých smrekových výhonkov
- 1,5 kg trstinového cukru
- 3 citróny
- 1,5 l vody
Sirup varený
Hoci ide o menej častý spôsob prípravy, je vhodnejší, lebo bez povarenia sa z výhonkov živiny nevylúhujú v takom hojnom počte. Čerstvé smrekové výhonky teda opláchnite, vložte do hrnca a pridajte citróny pokrájané na kolieska. Zmes zalejte vodou a povarte 20 až 30 minút zakryté pokrievkou.
Uvarenú zmes nechajte 24 hodín lúhovať na okne. Potom ju preceďte a poriadne vytlačte všetku šťavu. Do nej pridajte cukor a za stáleho miešania varte a odparujte vodu, vďaka čomu bude sirup pomaly hustnúť. Trvá to približne hodinu. Horúci ho prelejte do fliaš alebo zaváraninových pohárov, uzatvorte, otočte hore dnom a nechajte chladnúť do druhého dňa.
Správne pripravený smrekový sirup je červenkastý s príjemnou chuťou a vôňou. Skladujte ho na tmavom, suchom a chladnom mieste. Varený nie je vhodné dávať do chladničky, mohol by sa zakaliť, ale ak sa pre takéto uchovanie predsa len rozhodnete, je to vhodnejšie, ako nechať ho na kuchynskej linke. Vydržať by mal asi mesiac.
Rýchla alternatíva
Ak nemáte času nazvyš alebo sa vám nechce stáť pri sporáku, vyskúšať môžete nevarenú verziu smrekového sirupu. Potrebné ingrediencie sú rovnaké ako v prípade vareného.
- Nazberané smrekové výhonky prepláchnite v studenej vode.
- Do zatvárateľnej nádoby dajte 5 cm vrstvu a zasypte centimetrom cukru.
- Zopakujte vrstvu výhonkov a položte na ne tri kolieska citróna, prípadne ich pokojne dajte už na vrstvu cukru.
- Takéto striedanie vrstiev opakujte, kým nádobu nenaplníte. Uzavrite ju a na 2 až 3 týždne postavte na slnečný parapet.
- Po vytvorení hustej šťavy ju preceďte a hotový nevarený smrekový sirup skladujte v chladničke najdlhšie mesiac.