Vďaka usilovnej práci šľachtiteľov si milovníci najchutnejších kôstkovín môžu dopriať túto lahôdku takmer po celé letné prázdniny. Spektrum odrôd je také bohaté, že treba mať už len dostatočne veľkú záhradu. K najchutnejším patria srdcovky a chrupky, no najsladšie sú všetky tie, ktoré majú dostatok slnečných lúčov a vody. Kvalitné odrody majú v sebe zakorenené popredné chuťové vlastnosti ozdobené krásnym vzhľadom plodov. Dokážu sa brániť chorobám a niektorým nerobí problém mráz, či už vo fáze kvetu alebo plodu. Iné majú pevnú štruktúru šupky, pri ktorej nehrozí praskanie po daždi v zberovej zrelosti.
Bez vhodného opeľovača sa nedočkáte úrody
Väčšina odrôd čerešní je cudzoopelivých, len málo z nich sa dokáže postarať o svoje potomstvo samo. Pri nákupe preto nezabudnite dokúpiť vhodnú opeľovaciu odrodu. Pre ‘Kordia’ sú vhodné opeľovače ‘Sam’, ‘Van’, ‘Regina’, pre ‘Karešova’ je vhodný partner ‘Burlat’ alebo ‘Gaštanka’.
Vyberte si odrodu podľa svojej chuti
Základné delenie čerešní je podľa pevnosti dužiny, farby či tvaru plodov. Delia sa na:
- Skoré srdcovky s mäkkou dužinou, tenkou červenou až čiernou šupkou a farbiacou šťavou. Patria medzi ne napríklad odrody ‘Gaštanka’, ‘Karešova’, ‘Rivan’.
- Neskoré tmavé chrupky s tuhou dužinou, pevnou svetločervenou až čiernou šupkou a farbiacou šťavou (‘Granát’, ‘Hedelfingenská’, ‘Kordia’, ‘Těchlovan’, ‘Van’).
- Pestré chrupky so žltými až červenými plodmi a svetlé chrupky s čisto žltým plodmi.
- Polochrupky s polotuhou dužinou, napríklad odroda ‘Burlat’.
