11.10.202020:01
Má blahodarné účinky na naše zdravie, opatrní však musia byť ľudia so zvýšenou hladinou cukru či s obličkovými kameňmi. Ak chcete využiť jej liečebné vlastnosti, najlepšia je surová alebo vo forme šťavy, no nie každému chutí. Pečená je však vynikajúca.
Repu cviklovú skôr poznáme ako červenú repu či cviklu(Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva). Je príbuzná z mangoldom, ale aj s kŕmnou či cukrovou repou. Je to dvojročná rastlina s dužinatým koreňom, ktorý sa v priebehu dvoch až troch mesiacov vyvinie na guľovitú alebo valcovitú buľvu. Z koreňa vyrastá ružica prízemných listov s výraznou žilnatinou. V druhom roku vyrastá stonka so striedavými listami, na jej konci sú malé zelenkasté kvety, z ktorých sa vyvinú semená. Hlavnou konzumnou časťou sú buľvy (jedlé sú aj mladé listy), ktoré majú krvavočervenú dužinu, existujú však aj odrody so žltou dužinou či so svetlo- a tmavočervenými kruhmi.
11.10.202020:01
Má blahodarné účinky na naše zdravie, opatrní však musia byť ľudia so zvýšenou hladinou cukru či s obličkovými kameňmi. Ak chcete využiť jej liečebné vlastnosti, najlepšia je surová alebo vo forme šťavy, no nie každému chutí. Pečená je však vynikajúca.
Repu cviklovú skôr poznáme ako červenú repu či cviklu(Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva). Je príbuzná z mangoldom, ale aj s kŕmnou či cukrovou repou. Je to dvojročná rastlina s dužinatým koreňom, ktorý sa v priebehu dvoch až troch mesiacov vyvinie na guľovitú alebo valcovitú buľvu. Z koreňa vyrastá ružica prízemných listov s výraznou žilnatinou. V druhom roku vyrastá stonka so striedavými listami, na jej konci sú malé zelenkasté kvety, z ktorých sa vyvinú semená. Hlavnou konzumnou časťou sú buľvy (jedlé sú aj mladé listy), ktoré majú krvavočervenú dužinu, existujú však aj odrody so žltou dužinou či so svetlo- a tmavočervenými kruhmi.