Šaláty sú jednoročné rastliny s pomerne krátkym vegetačným obdobím. Nie sú príliš náročné na prostredie, potrebujú dostatok slnka a dôležité je, aby pôda počas vegetácie bola dostatočne vlhká. Neznášajú zamokrené pôdy ani priame hnojenie maštaľným hnojom. Výhoda je, že sú pomerne odolné proti nízkym teplotám. K najpestovanejším druhom patrí šalát hlávkový, ľadový, listový, rímsky, špargľový.
Patria medzi najzdravšie a životne dôležité potraviny. Je to hlavne preto, že z nich konzumujeme celú zelenú časť so všetkými fotosynteticky aktívnymi látkami aj látkami zaisťujúcimi prenos energie medzi bunkami. Odpradávna bola táto časť potravy pre človeka najprístupnejšia. Šaláty obsahujú vitamín A i C, betakarotén, vápnik, foláty, vlákninu a ďalšie zdraviu prospešné látky, napríklad kyselinu listovú, ktorej nedostatkom trpia ľudia čoraz viac.
