Kel ružičkový (Brassica oleracea var. gemmifera) má totiž pre pestovateľa hneď niekoľko výhod:
- Nie je náročný na pestovanie
- Dá sa pri ňom uplatniť postupný zber podľa potreby
- Ak úrodu do príchodu zimy nestihnete spracovať, bez obáv môžete rastliny nechať na hriadke. Znesú mráz až do -17 °C
Známy je dokonca fakt, že guľaté ružičky získajú po miernom premrznutí ešte lepšiu chuť. V chladnejších oblastiach však na prezimovanie odporúčame siahnuť po neskorých a nízkych odrodách.
Hoci sa vraví, že začiatkom septembra je dobré rastlinám zaštipnúť (zlomiť) rastový vrchol, aby sa podporila tvorba ružičiek, mnohé dnešné moderné hybridné odrody tento úkon už nevyžadujú. Aj bez neho budú po celej dĺžke hlúba vyrastať pevné a pravidelné malé hlávky.

Vyberte si správnu odrodu
Jednotlivé odrody sa líšia nielen výškou rastlín (od 30 až do 130 cm), ale aj hustotou ružičiek a dĺžkou vegetácie. Hoci medzi najpestovanejšie patria zelené, dostupné sú aj červenofialové (‘Red Ball’).
Klasikou medzi stredne skorými vysokými odrodami s tmavozelenými ružičkami je ‘Lunet F1’ a ‘Groninger’, stredne neskorá je ‘Cassiopea’, medzi nižšie patrí ‘Rosella’.
Kvalitné ružičky by mali mať priemer 2,5 cm. Na jednom hlúbe ich pri dobrých pestovateľských podmienkach a v závislosti od odrody dorastie 20 až 55 cm.