Sú príbuzné čerešní, majú rovnaké nároky na pestovanie, ale dlhšie vegetujú. Ich drevo nebýva v čase príchodu prvých mrazov ešte vyzreté a tak ho často poškodzujú. Na stranu druhú sú višne schopné sa prispôsobiť prostrediu najlepšie zo všetkých kôstkovín. No i napriek tomu sú v kvete náchylné na poškodenie neskorými jarnými mrazmi. Sortiment odrôd je bohatý, dokonca pribúdajú aj novšie, prispôsobené požiadavkám dnešnej doby.

Višne sú cenný ovocný druh, ktorý v posledných rokoch akoby ustúpil do úzadia. Podľa informácií z registra sadov ÚKSÚP sa vo veľkovýrobe pestuje len niečo cez 50 ha tohto všestranného ovocia. Kyslosladké plody sa možno niekomu nedarí zjesť len tak, čerstvo odtrhnuté zo stromu, ale určite nimi nepohrdne v lekvári alebo príjemne osviežujúcej šťave. Višne obsahujú cenné vitamíny a kyseliny. V zásade sú však v zložení rovnocenné s čerešňami. Rovnako sa s čerešňami zhodujú aj v nárokoch na podmienky prostredia. Môžete ich pestovať v kukuričnej i zemiakárskej oblasti, ale priemerná ročná teplota by sa mala držať nad 6 °C. Dôležitý je aj ročný úhrn zrážok, ktorý nemá klesnúť pod 500 mm. Ak vaša záhradka spĺňa tieto atribúty, plus máte v nej pôdu s vápencovým podložím, pustite sa do pestovania višní. Pri výsadbe však myslite na to, že potrebujú slnečné a teplé miesto chránené pred mrazmi.
Výber odrôd je trochu menší ako pri čerešniach, ale rozhodne nie skromný. Aj tu sa nájdu višne rokmi overené i novinky, ktoré môžu a nemusia prekvapiť.