Asi 30 druhov rodu paprika (Capsicum) pochádza z Ameriky. Najznámejší druh je paprika ročná (C. anuum), kam patrí napríklad ‘Jalapeño’ či ‘Cayenne’. Všetky odrody, ktoré sú na vrchných priečkach rebríčka štipľavosti, však patria k paprike čínskej (C. chinense syn. sinense). Je to subtropický druh, vo svojej domovine vytrvalý. Keďže rastliny nie sú mrazuvzdorné, u nás sa pestujú ako jednoročné. Majú visiace, veľmi dekoratívne plody dlhé tri až päť centimetrov. Najčastejšia farba je červená, no môžu byť žlté, oranžové, biele, ružové i hnedé. Sú ideálne do malých záhrad, na balkóny i terasy. Vysadené v črepníku, kde majú korene obmedzený priestor, dosiahnu výšku 30 až 50 cm. Vo voľnej pôde (vo fóliovníku či skleníku) môžu dorásť do výšky 100 až 150 cm.

Za štipľavosť paprík zodpovedajú rastlinné alkaloidy kapsicínoidy. Najznámejší a najrozšírenejší je kapsaicín, známy aj ako kapsicín. Jeho obsah sa meria v SHU jednotkách (Scoville heat units). Čím sú hodnoty vyššie, tým je čili štipľavejšie. Treba to však brať s istou rezervou, lebo konečnú štipľavosť môžu výrazne ovplyvniť napríklad podmienky pestovania. Najštipľavejšie odrody paprík dnes prekonávajú hranicu jeden milión, odrody ‘Trinidad Moruga Scorpion’ a ‘Carolina Reaper’ dokonca dva milióny SHU.