Reklama

8 PRIRODZENÝCH ZABIJAKOV TUKU: Ak sa chcete zbaviť faldov, jedzte tieto potraviny

Kalórie môžete spaľovať aj pri bežných aktivitách.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Budete prekvapení, že chudnutie môže byť chutné a do leta pri pravidelnej konzumácii týchto potravín môžete získať lepšiu postavu a s ňou aj lepší pocit.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VITAMÍNY V POTRAVINÁCH: Kde ich nájsť a na čo sú dobré?
    Zdroj: Canva

    Magazín Zdravie dáva do pozornosti pokrmy, ktoré vďaka svojim zložkám naštartujú metabolizmus, zasýtia na dlhú dobu a mali by zabrániť maškrteniu.

    1. Grapefruit

    Grapefruit boduje svojou horkosťou. Aminokyselina naringín je zodpovedná za chuť citrusových plodov a na druhej strane stimuluje odbúravanie tukov v pečeni. Je to silný antioxidant a spolu s draslíkom pomáha z tela odstraňovať toxíny. Za normálnych okolností pečeň ukladá tuky, ale naringín vo svojej metabolizovanej forme ovplyvňuje tri bielkoviny, takže sa rozkladá viac tukov a znižuje sa „zlý“ LDL cholesterol.

    Zdroj: Shutterstock

    Grapefruit stimuluje odbúravanie tukov v pečeni.

    Grapefruit obsahuje tiež pektín, nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie. V tráviacom trakte napučí a poskytuje lepší pocit sýtosti. Okrem toho má vláknina pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi, a tak pomáha predchádzať chuti na ďalšie jedlo.

    Okrem toho je plný vitamínu C, ktorý je dôležitý nielen pre imunitný systém, ale aj pri redukcii tuku. Grapefruit obsahuje len 45 kalórií na 100 gramov a v porovnaní s iným ovocím má pomerne nízky obsah cukrov.

    2. Chilli

    Čo páli, spáli! Aj tak sa dá hovoriť o potravinách obsahujúcich kapsaicín, ktorý je zodpovedný za ich pálivú chuť, čo je hlavne chilli. Kapsaicín je alkaloid rastlinného pôvodu v tele vyvoláva horúčosť a tepelné podnety. Vyvoláva nielen pot na čele, ale zvyšuje aj spotrebu osobnej energie. Telo musí zvýšenú produkciu tepla kompenzovať, metabolizmus sa zrýchli a energia sa začne spotrebúvať. A tým aj kalórie.

    Zdroj: Shutterstock

    Síce riadne pália, ale čili papričky sú výborné aj proti bolesti a zápalom.

    Je to proces, ktorý sa spustí rýchlo a trvá zhruba 30 minút. Kapsaicín tiež stimuluje tvorbu slín a žalúdočných štiav, zabezpečuje lepšie prekrvenie slizníc, čím podporuje trávenie. Má tiež antibakteriálny účinok, zabraňuje zápalom sliznice žalúdka a tenkého čreva. Chilli papričky sa dajú ľahko pridávať do jedál v malých kúskoch.

    3. Zázvor

    Zázvor je absolútny zabijak tuku. Obsahuje pálivé zložky, ako je napríklad gingerol, ktoré stimulujú termogenézu, krvný obeh a trávenie. Výsledok je podobný ako pri chilli, zvýšená spotreba energie a optimalizácia metabolizmu.

    Zdroj: Shutterstock

    Zázvor obsahuje pálivé zložky, ako je napríklad gingerol, ktoré stimulujú termogenézu.

    Ráno si môžete vychutnať čaj z čerstvého zázvoru, stimuluje tvorbu slín, žalúdočných štiav a urýchľuje proces trávenia. Je ideálny na očistu a chudnutie.

    4. Zelený čaj

    Štúdie z Ázie ukazujú, že štyri až päť šálok zeleného čaju denne môžu pomôcť znížiť nárast telesného tuku. Zo sekundárnych rastlinných látok obsahuje napríklad polyfenol epigalokatechín galát, ktorý zlepšuje spaľovanie tukov.

    Zdroj: Shutterstock

    Zelený čaj obsahuje málo kalórií a môže mať výrazný vplyv na metabolizmus.

    Okrem toho obsahuje málo kalórií a môže mať výrazný vplyv na metabolizmus. Horké a sekundárne rastlinné látky obsiahnuté v zelenom čaji potláčajú chuť na sladké a môžu mať pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu a pečeň. Vedci však upozorňujú, že zelený čaj by sa nemal stať hlavnou zložkou jedálnička, ide o doplnkové opatrenie.

    5. Jahňacie mäso

    Zdroj: Shutterstock

    Jahňacina obsahuje L-karnitín, látku podobnú vitamínu, ktorá zohráva hlavnú úlohu pri metabolizme tukov.

    Jahňacina obsahuje L-karnitín, látku podobnú vitamínu, ktorá zohráva hlavnú úlohu pri metabolizme tukov. Prišli na to nemeckí vedci pomocou rôznych štúdií. Okrem toho jahňacina, vo väčšine svojich častí, obsahuje veľa bielkovín a málo tuku.

    6. Káva

    Zdroj: Shutterstock

    Káva obsahuje kofeín a niacín, ktoré zlepšujú trávenie.

    Pokiaľ pijete kávu bez mlieka a cukru, môže byť považovaná za ničiteľku tuku. Obsahuje kofeín a niacín, ktoré zlepšujú trávenie tým, že zvyšujú energetický metabolizmus. Kofeín zvyšuje produkciu tepla, ako aj krvný tlak v tele, čo zvyšuje metabolizmus.

    7. Cibuľa

    Jej antioxidačné zložky znižujú krvný tlak, krvné lipidy a hladinu cukru v krvi. Taktiež potláčajú zápaly spôsobené nezdravými potravinami, ktoré môžu viesť k obezite. Pokiaľ konzumujete veľa cibule, nadbytočný tuk sa nemá šancu prilepiť na boky a brucho! Cibuľa podporuje metabolizmus, čím pomáha tuky spaľovať. Skrýva sa za tým zlúčenina síry alicín, ktorá odvodňuje organizmus a podporuje trávenie.

    Zdroj: Shutterstock

    Červené odrody cibule obsahujú množstvo izoaliínu.

    Červené odrody obsahujú množstvo izoaliínu, čo je tiež zlúčenina síry, ktorá zabezpečuje štipľavú chuť a poháňa tvorbu sĺz. Tá tiež stimuluje produkciu aminokyseliny taurín, čo môže viesť k uvoľňovaniu určitých hormónov, ktoré zabezpečujú urýchlené odbúravanie tukových buniek.

    8. Voda

    Zdroj: Shutterstock

    Berlínski vedci zistili, že diéta môže byť úspešnejšia, ak denne vypijete liter čistej vody navyše.

    Voda neobsahuje žiadne kalórie. Berlínski vedci zistili, že diéta môže byť úspešnejšia, ak denne vypijete liter čistej vody navyše od ostatných tekutín. Voda tiež zvyšuje spotrebu energie v ľudskom tele, pretože telo musí v dôsledku toho produkovať veľa tepla. Následne sa spaľujú kalórie a tie znižujú tukové zásoby.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.