Čo by ste mali mať v ZÁSOBE NA PREŽITIE? Pripravte sa na pandémiu, vojnu či katastrofy
23. 3. 2024, 7:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: Shutterstock
Či už by išlo o vojenský konflikt, povodne, pandémiu či iný apokalyptický scenár, človek by mal byť pripravený na prežitie. Tieto základné veci by ste mali mať doma vždy!
1. Múka
Zdroj: Shutterstock
Múka patrí nielen medzi základné potraviny, ale aj medzi tie s dlhou dobou trvanlivosti. Pri správnom skladovaní je tak ideálnou potravinou pre prípad núdze. V kombinácii s mliekom či vodou z nej pripravíte chutné pokrmy, ktoré vás zasýtia.
2. Čistá filtrovaná voda
Zdroj: Shutterstock
Žijeme v čase, keď má každý doma vodovodný kohútik, a tak sa na zásobu vody akosi zabúda. V prípade chemického útoku či živelnej pohromy by však mohlo dôjsť k znehodnoteniu zdrojov pitnej vody. A keďže je voda nevyhnutná na prežitie, vždy by ste mali mať doma aspoň menšiu zásobu - napríklad v plastových fľašiach, ktorá vám pomôže prežiť náročné obdobie. Alternatívou je aj napustenie vane vodou.
3. Strukoviny
Zdroj: Shutterstock
Aj strukoviny patria medzi trvanlivé potraviny, ktoré pri správnom skladovaní vydržia dlho. Mimo iné výhody majú tiež vysoký obsah bielkovín, sú nenáročné na prípravu a dokážu zasýtiť.
4. Ryža
Zdroj: Shutterstock
Ryža je skvelým zdrojom sacharidov, je jednoduchá na prípravu aj uskladnenie. Preto rozhodne patrí medzi núdzové potraviny, ktoré by doma nemali nikdy chýbať. Je vhodná ako samostatné jedlo, príloha či na výrobu kaše alebo zahustenie.
5. Mäso
Zdroj: Shutterstock
Mäso je dôležitým zdrojom bielkovín. Ak bude v sušenej forme, nepokazí sa vám.
6. Čokoláda
Zdroj: Shutterstock
Jej výhodou je trvanlivosť a rýchle dodanie energie. Počas druhej svetovej vojny sa stala čokoláda symbolom osloboditeľov, keď ju vojaci rozdávali ľudu na konci vojny.
7. Sušené ovocie
Zdroj: Shutterstock
Sušené ovocie je bohaté na vitamíny a pri správnom skladovaní vydrží skutočne dlho. Je tiež skvelým zdrojom vlákniny.
8. Zemiaky
Zdroj: Shutterstock
Zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej gastronómie. Patria tiež medzi ľahko pestovateľné plody a pri správnom skladovaní v tmavých a chladnejších priestoroch vydržia dlho. Už naši predkovia si zo zemiakov robili zásoby na dlhú zimu.
9. Konzervované jedlo
Zdroj: Shutterstock
Mäsové konzervy, ktoré vo všeobecnosti vydržia v špajzi aspoň dva roky, poskytujú základné bielkoviny. Vákuovo balené vrecká majú kratšiu trvanlivosť, ale vydržia najmenej šesť mesiacov. V súčasnosti je už ponuka rozmanitá, a tak si viete vybrať spomedzi polievok, hlavných jedál, rýb či zeleniny.
10. Obilninové kaše
Zdroj: Shutterstock
Ovsené vločky, pohánka, krupica, ryžová kaša alebo cereálie. Ich príprava je rýchla, nenáročná a telu dodajú potrebnú energiu.
11. Sušené mlieko
Zdroj: Shutterstock
Sušené mlieko vydrží dlhšie než trvanlivé. Pridaním vody si tak viete v akýchkoľvek podmienkach dopriať pohár mlieka.
12. Soľ, cukor, korenie
Zdroj: Shutterstock
Jednoduché na skladovanie sú aj koreniny, soľ, cukor a dochucovadlá. Príprava akýchkoľvek pokrmov z toho, čo budete mať doma, tak bude ľahšia.
13. Sušienky
Zdroj: Shutterstock
Skvelé do zásoby sú aj sušienky, krekry a piškóty.
14. Alkohol
Zdroj: Shutterstock
Nie je na škodu mať doma ani zásobu alkoholu. Ak nič iné, môže poslúžiť aj ako dezinfekcia.
15. Tuk
Zdroj: Shutterstock
Tuk aj oleje patria k trvanlivým potravinám, bez ktorých sa nezaobídete.