Reklama

Čo by ste mali mať v ZÁSOBE NA PREŽITIE? Pripravte sa na pandémiu, vojnu či katastrofy

Naša potravinová sebestačnosť je iba na úrovni približne 40 percent.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Či už by išlo o vojenský konflikt, povodne, pandémiu či iný apokalyptický scenár, človek by mal byť pripravený na prežitie. Tieto základné veci by ste mali mať doma vždy!

1. Múka

Zdroj: Shutterstock

Múka patrí nielen medzi základné potraviny, ale aj medzi tie s dlhou dobou trvanlivosti. Pri správnom skladovaní je tak ideálnou potravinou pre prípad núdze. V kombinácii s mliekom či vodou z nej pripravíte chutné pokrmy, ktoré vás zasýtia.

2. Čistá filtrovaná voda

Zdroj: Shutterstock

Žijeme v čase, keď má každý doma vodovodný kohútik, a tak sa na zásobu vody akosi zabúda. V prípade chemického útoku či živelnej pohromy by však mohlo dôjsť k znehodnoteniu zdrojov pitnej vody. A keďže je voda nevyhnutná na prežitie, vždy by ste mali mať doma aspoň menšiu zásobu - napríklad v plastových fľašiach, ktorá vám pomôže prežiť náročné obdobie. Alternatívou je aj napustenie vane vodou.

3. Strukoviny

Zdroj: Shutterstock

Aj strukoviny patria medzi trvanlivé potraviny, ktoré pri správnom skladovaní vydržia dlho. Mimo iné výhody majú tiež vysoký obsah bielkovín, sú nenáročné na prípravu a dokážu zasýtiť.

4. Ryža

Zdroj: Shutterstock

Ryža je skvelým zdrojom sacharidov, je jednoduchá na prípravu aj uskladnenie. Preto rozhodne patrí medzi núdzové potraviny, ktoré by doma nemali nikdy chýbať. Je vhodná ako samostatné jedlo, príloha či na výrobu kaše alebo zahustenie. 

5. Mäso

Zdroj: Shutterstock

Mäso je dôležitým zdrojom bielkovín. Ak bude v sušenej forme, nepokazí sa vám.

6. Čokoláda

Zdroj: Shutterstock

Jej výhodou je trvanlivosť a rýchle dodanie energie. Počas druhej svetovej vojny sa stala čokoláda symbolom osloboditeľov, keď ju vojaci rozdávali ľudu na konci vojny.

7. Sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock

Sušené ovocie je bohaté na vitamíny a pri správnom skladovaní vydrží skutočne dlho. Je tiež skvelým zdrojom vlákniny.

8. Zemiaky

Zdroj: Shutterstock

Zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej gastronómie. Patria tiež medzi ľahko pestovateľné plody a pri správnom skladovaní v tmavých a chladnejších priestoroch vydržia dlho. Už naši predkovia si zo zemiakov robili zásoby na dlhú zimu. 

9. Konzervované jedlo

Zdroj: Shutterstock

Mäsové konzervy, ktoré vo všeobecnosti vydržia v špajzi aspoň dva roky, poskytujú základné bielkoviny. Vákuovo balené vrecká majú kratšiu trvanlivosť, ale vydržia najmenej šesť mesiacov. V súčasnosti je už ponuka rozmanitá, a tak si viete vybrať spomedzi polievok, hlavných jedál, rýb či zeleniny.

10. Obilninové kaše

Zdroj: Shutterstock

Ovsené vločky, pohánka, krupica, ryžová kaša alebo cereálie. Ich príprava je rýchla, nenáročná a telu dodajú potrebnú energiu.

11. Sušené mlieko

Zdroj: Shutterstock

Sušené mlieko vydrží dlhšie než trvanlivé. Pridaním vody si tak viete v akýchkoľvek podmienkach dopriať pohár mlieka.

12. Soľ, cukor, korenie

Zdroj: Shutterstock

Jednoduché na skladovanie sú aj koreniny, soľ, cukor a dochucovadlá. Príprava akýchkoľvek pokrmov z toho, čo budete mať doma, tak bude ľahšia.

13. Sušienky

Zdroj: Shutterstock

Skvelé do zásoby sú aj sušienky, krekry a piškóty.

 14. Alkohol

Zdroj: Shutterstock

Nie je na škodu mať doma ani zásobu alkoholu. Ak nič iné, môže poslúžiť aj ako dezinfekcia.

15. Tuk

Zdroj: Shutterstock

Tuk aj oleje patria k trvanlivým potravinám, bez ktorých sa nezaobídete.

Autor článku

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov
Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.