Reklama

Jeme ich denne hoci sú jedovaté! Niektoré bežne používané potraviny obsahujú kyanid, iné zas...

Niektoré potraviny, ktoré sú bežne súčasťou našej stravy, môžu obsahovať toxické látky, ktoré môžu mať vážne následky na naše zdravie. Jeme ich každý deň a ani netušíme, že obsahujú napríklad kyanid. Pozrite, ktoré to sú.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Každý deň konzumujeme potraviny, o ktorých si myslíme, že sú pre naše telo prospešné. V skutočnosti však niektoré z nich obsahujú zložky, ktoré môžu byť pre naše zdravie škodlivé a dokonca jedovaté. V tomto článku odhalíme 10 bežných potravín, ktoré skrývajú nebezpečné tajomstvá. Čítajte ďalej a zistite, na ktoré by ste si mali dávať pozor.

Zdroj: Shutterstock

Muškátový orech

Muškátový oriešok dodá pečivu príjemnú orechovú chuť, keď ho pridáte v malom množstve. Ak ho však zjete po lyžičkách, môže vášmu organizmu spôsobiť veľké problémy. Už dve čajové lyžičky môžu byť pre váš organizmus toxické pre myristicín, olej, ktorý môže spôsobiť halucinácie, ospalosť, závraty, zmätenosť a kŕče.

Zdroj: Shutterstock

Jablko

Jablká patria k najobľúbenejším druhom ovocia. Pri ich konzumácii však treba byť opatrný. Semená jabĺk totiž obsahujú látku amygdalín, ktorá je plná jedu známeho ako kyanid. Našťastie majú jablčné jadierka ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje tomu, aby sa kyanid dostal do vášho organizmu, ak ich náhodou zjete. Je však dobré byť opatrný. Aj pri malých dávkach (požitie viac ako 20 jadierok jabĺk) môže kyanid spôsobiť zrýchlené dýchanie, záchvaty a možno aj smrť.

Zdroj: Shutterstock

Rebarbora

Stonka je v poriadku, ale list vynechajte. Rebarborové listy obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá sa viaže na vápnik a sťažuje jeho vstrebávanie v tele. Vaše kosti nemôžu rásť tak, ako by mali, a hrozí vám riziko vzniku obličkových kameňov, problémov so zrážaním krvi, vracania, hnačky a kómy.

Zdroj: Shutterstock

Mandle

Oba druhy mandlí - horké aj sladké - obsahujú amygdalín, chemickú zlúčeninu, ktorá sa môže premeniť na kyanid, ale horké mandle ho obsahujú oveľa viac. Sladké mandle sú na občerstvenie bezpečné, ale konzumácia neupravených horkých mandlí môže spôsobiť kŕče, nevoľnosť a hnačku.

Zdroj: Shutterstock

Karambola

Ak máte ochorenie obličiek, je lepšie vynechať z jedálnička karambolu. Normálne obličky dokážu odfiltrovať toxíny v tomto sladkom ovocí, ale v systéme, ktorý to nedokáže, sa toxín drží a môže spôsobiť duševnú zmätenosť, záchvaty a smrť.

Zdroj: Shutterstock

Kešu orechy

Kešu oriešky, ktoré dostanete v obchodoch s označením raw, nie sú úplne naturálne. Predtým, ako sa dostanú na pulty, sú sparené, aby sa z ich škrupín odstránil toxín nazývaný urushiol. Urushiol je ten istý toxín, ktorý sa nachádza v jedovatom brečtane. Konzumácia predparených kešu orieškov môže spôsobiť alergickú reakciu a v prípade silnej alergie môže byť smrteľná.

Zdroj: Shutterstock

Mango

Podobne ako surové kešu, aj šupka, kôra a listy manga obsahujú urushiol, toxín jedovatého brečtanu. Ak ste alergickí na jedovatý brečtan, najmä ak je táto alergia silná, zahryznutie do manga môže spôsobiť závažnú reakciu s opuchom, vyrážkou a dokonca problémami s dýchaním.

Zdroj: Shutterstock

Fazuľa červená

Zo všetkých odrôd fazule má najvyššiu koncentráciu lektínov surová červená fazuľa. Lektíny sú toxíny, ktoré vám môžu spôsobiť silné bolesti žalúdka, zvracanie alebo hnačku. Na vyvolanie týchto vedľajších účinkov stačí 4-5 surových fazúľ, preto je najlepšie fazuľu pred konzumáciou uvariť.

Zdroj: Shutterstock

Baza čierna

Na posilnenie imunitného systému a liečbu príznakov prechladnutia, chrípky alebo zápchy môžete užívať bazu čiernu ako sirup alebo doplnok. Konzumácia nezrelých bobúľ, kôry alebo listov bazy čiernej však môže spôsobiť, že sa budete cítiť horšie, a nie lepšie. Obsahujú lektín aj kyanid, dve chemické látky, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť, zvracanie a hnačku.

Zdroj: Shutterstock

Čerešne

Tvrdá kôstka v strede čerešne je plná kyseliny pruskej, známej aj ako kyanid, ktorá je jedovatá. Ak však náhodou jednu z nich prehltnete, nemusíte sa zľaknúť - neporušené kôstky jednoducho prejdú vaším organizmom a vyjdú na druhý koniec. Pri konzumácii čerešní sa vyhnite chrumkaniu alebo drveniu kôstok.

Autor článku

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov
Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.