Ktoré BYLINKY sú vhodné pre tehotné ženy? + RECEPT NA VITAMÍNOVÝ ČAJ pre nastávajúce mamičky
4. 8. 2024, 11:00

Zdroj: Shutterstock
Leto pokračuje. Charakterizujú ho všadeprítomné cvrčky, perzeidy, jarmoky, dožinky a bylinkárska sezóna je v plnom prúde. Aj vy máte pocit, že všetko magické, farebné a dobré sa deje v mesiacoch jún až august? Všetko dozrieva a má svoje miesto.
Ja som si v auguste pripravovala svoju „tehotenskú bylinkovú lekárničku“. Toto obdobie bolo pre mňa najvzácnejšie a želám ho každej žene, ktorá sa chce stať matkou. Veľa času som strávila hľadaním informácií o tom, aké bylinky môžem a aké nie. O užívaní byliniek v tehotenstve sa v minulosti tradovalo veľa povier. Hovorilo sa, že ak tehotná žena zje vyprážané listy blšníka (divej mäty), uchráni novorodenca od zlomenín. V súčasnosti som sa dočítala, že tehotná žena by nemala jesť petržlen, pretože môže potratiť. V skutočnosti má petržlen naozaj abortívne účinky, ale len v prípade, že by ste zjedli najmenej jeden kilogram denne aspoň počas 10 až 15 dní.
Mýty alebo fakty?
Neexistujú relevantné štúdie o vplyve užívania byliniek v tehotenstve. Bylinky tu boli dávno pred nami. Zaznamenané závery a postupy sú však mätúce podobne ako zloženie súčasných čajov pre tehotné a dojčiace. Nech sú informácie o užívaní byliniek v tehotenstve akokoľvek zmätočné až protichodné, pri bylinkách rovnako ako v ktorejkoľvek inej oblasti platí: všetko s mierou. Liečivé rastliny obsahujú široké spektrum účinných látok. Rovnako ako pri liekoch, aj pri rastlinách sa môžu objaviť nežiaduce účinky, ktoré dokonca počas tehotenstva môžu poškodiť plod. Niektoré pôsobia ako uterotoniká, čiže zvyšujú tonus maternice a môžu spôsobiť kontrakcie, ako aj predčasný pôrod.
Čaj pre tehotné
Budete potrebovať:
- 30 g plodu šípky
- 30 g listu medovky
- 30 g plodu ríbezle čiernej
- 30 g listu pŕhľavy
Postup:
Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejte 250 ml vriacej vody. Čaj môžete užívať počas celého tehotenstva. Pite ho striedavo: jeden mesiac užívajte, následne si jeden mesiac dajte prestávku.
Bylinky vhodné pre tehotné ženy nájdete na nasledujúcej strane >>>
Zdroj: Shutterstock
Alchemilka obyčajná/žltozelená
Táto bylinka sa tradične používa na podporu zdravia žien vrátane regulácie menštruačného cyklu a zmiernenia príznakov menopauzy. Počas tehotenstva môže byť alchemilka užitočná na posilnenie maternice a prípravu na pôrod. Pozor, pite ju len v posledných dvoch týždňoch pred pôrodom.
Zdroj: Shutterstock
Ľanové semená
Zmäkčujú stolicu a v pôrodných cestách tvoria hlienovitú vrstvu, ktorá uľahčí dieťaťu príchod na svet. Semená vždy pred užitím pomeľte/požute, pretože ak celé prejdú tráviacim traktom, nedodajú potrebné látky.
Zdroj: Shutterstock
Medovka lekárska
V niektorých zdrojoch je pomenovaná krásnym názvom „maminkovské thé“. Má relaxačné účinky a je dobrým pomocníkom pri nespavosti. Pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach, pri bolestiach hlavy a napätí. Užívajte s mierou.
Zdroj: Shutterstock
Ostružina malinová/černicová/krovitá
Neodporúča sa užívať ju na začiatku tehotenstva, najvhodnejšie je užívanie od 35. týždňa. Pomáha totiž uvoľňovať svaly, čím výrazne skracuje druhú pôrodnú fázu (vypudzovanie). Táto bylina dodáva telu cenné látky, tonizuje a posilňuje svaly panvy a podporuje peristaltiku čriev. Je zaujímavé, že podľa potreby buď maternicu stimuluje, alebo uvoľňuje a pripravuje pôrodné cesty. Znižuje riziko pôrodného krvácania, zabraňuje potratu a v období dojčenia podporuje tvorbu mlieka.
Zdroj: Shutterstock
Pŕhľava dvojdomá
Odporúčam užívať maximálne 2 až 3 šálky týždenne na doplnenie železa.
Zdroj: Shutterstock
Rooibos/čajovec kapský
Predstavuje zdroj minerálov a antioxidantov, upokojuje žalúdok a nervy, pôsobí protialergicky.
Zdroj: Shutterstock
Šípky
Lahodný čaj je dobrým zdrojom vitamínu C a pôsobí upokojujúco. Pozor, na prípravu šípkového čaju nepoužívajte kovový riad!
Vitamínový čaj pre tehotné
Štyri polievkové lyžice podrvených a vysušených šípok zalejte 50 ml 70-stupňovej vody a nechajte 24 hodín macerovať. Čaj užívajte počas celého tehotenstva. Tým, že sa nezalieva horúcou vodou, vitamín C ostáva zachovaný.