Pre zdravé CIEVY si pochutnajte na týchto potravinách
17. 11. 2023, 6:00

Zdroj: Shutterstock
Ak sú zdravé a pružné, krv bez problémov prúdi celým telom. Nepodporujte vznik usadenín či krvných zrazenín zlou životosprávou.

Zdroj: NMH/Záhradkár
Ako píše Pluska, v dôsledku nesprávnej životosprávy sa v priebehu desaťročí postupne hromadí v cievach LDL cholesterol, čo zapríčiňuje ich zúženie a krv do srdca neprúdi tak ako má. Navyše sa zvyšuje i riziko vzniku krvných zrazenín. Medzi hlavné rizikové faktory patrí najmä nezdravá strava, ale i častá konzumácia alkoholu alebo fajčenie. Zmena stravovania môže byť prvým krokom ako cievy posilniť. Ktoré potraviny chránia cievy a tepny pred upchatím?
Zdroj: Shutterstock
Šikovné pektíny
Výbornými pomocníkmi na udržanie zdravých ciev su pektíny, teda polysacharidy rastlinného pôvodu. Pozitívne pôsobia na znižovanie cholesterolu, keďže odkážu viazať krvné tuky. Zároveň pomáhajú znížiť krvný tlak. Pektíny vám uľavia aj pri hnačke, keďže na seba vedia viazať toxíny v tenkom a hrubom čreve. Na pektín sú obzvlášť bohaté jablká. Nájdete ho všaj v černiciach, ríbezľach alebo citrusových plodoch. Obsah pektínu je vždy vyšší v šupke ako v dužine. Jablká preto nešúpte.
Článok pokračuje na ďalších stranách...

Zdroj: NMH/Záhradkár
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CgAN-YKlGmj/
Grilovaný pstruh s uhorkou a kôprom.
Kedy ste mali rybu?
Jednou z najdôležitejším skupín potavín, ktoré chránia cievy, sú s obsahom omega-3 mastných kyselín. Zdravé nenasýtené mastné kyseliny sa podieľajú na mnohých dôležitých funkciách v tele. Švédski vedci zistili, že omega-3 mastné kyseliny znižujú krvný tlak, hladinu lipidov v krvi a môžu zlepšiť i jej prietokové vlastnosti, uvádza portála vital.de. Každý, kto pravidelne konzumuje omega-3 mastné kyseliny, môže výrazne znížiť riziko infarktu. Madzi ich najlepšie zdroje patria rastlinné oleje, ryby, strukoviny či vlašské orechy.
Zdroj: Shutterstock
Vyskúšajte avokádo
Ak nájdete v obchode pekne zrelé kúsky, určite ich neobíďte. Avokádo obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko vzniku zápalových reakcií a zároveň podporujú krvný obeh. Poteší sa aj pokožka. Avokád obsahuje aminokyselinu homocyseteín, ktorá ju prekrví a bude pôsobiť hladšie a pevnejšie.
Zdroj: Shutterstock
Dúšok pre cievy
Máte chuť na šálku čaju? Uvarte si zelený. Obsahuje sekundárne rastlinné metabolity, ktorré majú schopnosť predchádzať vzniku krvných zrazením a pomáhajú udržiavať pružné cievy. Okrem toho obsahujú aj katechíny, ktoré rozširujú cievy, a tým podporujú krvný obeh. Vďaka tom môžete optimálne predchádzať vzniku usadenín na cievach.
Zdroj: Shutterstock
A opäť cesnak
Patrí k tradičným a najlepším pomocníkom, čo sa týka podpory bezchybného krvného obehu. Strúčiky chránia citlivé vnútorné steny ciev a zabraňujú ukladaniu škodlivých usadenín, kvôli ktorým sa cievy postupne zužujú. Je za to zodpovedný adenosín, ktorý sa nachádza v strúčikoch.
Zdroj: Shutterstock
Trochu ostrosti
Cievy vám pomôže ochrániť aj zázvor. Štipľavý pomocník zlepšuje krvný obeh, riedi krv, čo pomáha predchádzať vzniku krvných zrazenín. Zároveň rozširuje cievy, čo postupne vedie k zníženiu krvného tlaku. Ak však máte s ním ťažkosti, poraďte sa o vhodnosti pravidelnej konzumácie zázvoru so svojim lekárom.
Zdroj: Shutterstock
Pre maškrtníkov
Štúdie ukázali, že tí, ktorí si pravidelne vychutnávajú kvalitnú horkú čokoládu, znižujú riziko vzniku srdcového infarktu a mŕtvice. Kakao je bohaté na rastlinné látky, ktoré pôsobia proti usadeninám a zrazeninám, čím sa zlepšuje funkcia ciev.