Prečo CHREN nesmie na sviatočnom stole chýbať? TOTO ste o ňom netušili!
31. 3. 2024, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: Shutterstock
Pre niektorých burina, pre iných labužnícka pochúťka k údenej šunke. Kedysi bol chren jedinou možnosťou našich predkov ako si k jedlu dopriať pikantnú chuť, keďže čili a korenie boli po stáročia nedostatkový tovar.

Zdroj: redakcia Záhradkár
1. Rastlina s bohatou históriou
Zdroj: pinterest/gardeningknowhow.com
Chren sa veľmi dobre znáša so zemiakmi, odpudzuje pásavku zemiakovú a zvyšuje úrodnosť.
Chren bol známi už od staroveku, v Egypte sa začal pestovať už v roku 1500 pred Kristom. Podľa gréckej mytológie veštica Pýtia povedala Apolónovi, že cena chrenu je váhou zlata. Nástenné maľby tejto rastliny sa našli i v Pompejách, v stredoveku sa o jeho rozšírenie postarali mnísi, ktorí ho ako liečivú rastlinu pestovali v kláštorných záhradách.
2. Vytrvalosť mu nechýba
Zdroj: shutterstock
Ak máte šťastie na priepustnú, hlinitopiesočnatú pôdu bohatú na humus, chrenu sa u vás bude mimoriadne dariť. Bez veľkej námahy si môžete vychutnať chutnú nádielku štipľavých koreňov aj jedno desaťročie. Dlho však vydrží i v chladničke. Pokojne si ho nastrúhajte, uložte do uzatvárateľnej nádoby a vychutnávajte až dva mesiace.
3. Najštipľavejší z rodiny
Zdroj: shutterstock
Určite by ste to naňho nepovedali, no medzi jeho príbuzných patrí napríklad reďkovka, kapusta, brokolica, karfiol či žerucha. Patrí totižto medzi kapustovité rastliny, kde vyniká najostrejšou chuťou a arómou.
4. Súrodenec z ďalekého východu
Zdroj: Shutterstock
Ak máte radi sushi, potom určite poznáte wasabi, čiže japonsky zelený chren alebo Wasabia japonica. Rozdiel medzi našim chrenom spočíva v spôsobe konzumácie, kedy sa spracováva aj stonka tejto rastliny, čo dodáva paste nádhernú zelenú farbu. Na trhu ho nájdete vo forme prášku alebo pasty, ktorá však skutočného wasabi obsahuje len minimálne. Je totižto veľmi drahé, keďže stonka za rok narastie len 3 cm. Väčšinou sa nahrádza zmesou chrenu, horčičného semena a prírodným zeleným farbivom. Ak si však potrpíte na kvalitu, pravé wasabi hľadajte pod označením hon-wasabi.
5. Pikantnosť ako obranný mechanizmus
Zdroj: Shutterstock
Chren je obľúbený najmä pre svoju typickú arómu a štipľavosť, ktorú však začnete cítiť až pri krájaní. Môže za to uvoľnený aromatický glukozinolát sinigrín. Túto látku si rastlina vo svojich pletivách viaže ako ochranu a uvoľní ju až v stave ohrozenia, napríklad pre zožratím.
6. Je mimoriadne zdravý
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Chren je mimoriadne bohatý na vitamín C, posilňuje imunitu, ničí plesne, baktérie i vírusy. Podporí chuť do jedla, optimalizuje činnosť žalúdka i čriev. Vo forme obkladu zmierni bolesti kĺbov i hlavy. Čistí dýchacie cesty a dutiny, čo určite zistíte pri jeho strúhaní.
7. Ako ho použiť v kuchyni?
Zdroj: Shutterstock
Cviklu, chren, nakrájanú šalotku a čerstvý syr dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka.
Chren veľmi dobre chutí ako príloha k mäsu, údeninám, zelenine, vajíčkam. V spojení s tvarohom, majonézou, smotanou, cviklou či jablkami sa jeho štipľavá chuť o trochu zmierni. Ochutí teplé aj studené omáčky, rovnako ako nátierky. Pred zhnednutím ho ochráni pár kvapiek citrónovej šťavy. Varenie štipľavosť tiež zmierňuje, preto ho pridávajte do jedla tesne pred dovarením.