Udržte VETRY na uzde! Ak nechcete púšťať plyny, týchto 12 POTRAVÍN vynechajte
2. 3. 2024, 7:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: Shutterstock
Vo všeobecnosti nie sú grgy či prdy dôvodom na obavy, môžu nám však znepríjemňovať život, uvádzať do trápnych situácií či dokonca byť zdrojom bolesti, aj nás nadúva.

Ako uvádza časopis Zdravie, viaceré potraviny spôsobujú v tele tvorbu plynov, aj keď je to pomerne individuálne. Niekedy pomôže iný spôsob úpravy potraviny, dôkladnejšie požuvanie či menej stresu, prípadne pridanie korenia ako rasca, aníz či kôpor, odporúča sa tiež viac fyzického pohybu a niekedy sa oplatí kúpiť si aj protizdúvacie pilulky, ktoré absorbujú plyny z tráviaceho traktu.
1. Určité ovocie
Zdroj: shutterstock
Je známe, že potraviny ako jablká, čerešne alebo dokonca hrušky spôsobujú plynatosť. Je to spôsobené prítomnosťou fruktózy, ktorá nie je telom úplne absorbovaná. Odporúča sa jesť radšej varené ovocie či kompóty na záver jedla a surové ovocie si nechať na občasné zahryznutie.
2. Údeniny
Zdroj: Shutterstock
Tučné mastnejšie výrobky, ako napríklad údeniny, sú ťažko stráviteľné a podporujú tvorbu plynov. Odporúča sa dať prednosť konzumácii grilovaného alebo vareného mäsa.
3. Chlieb a obilniny
Zdroj: Shutterstock
Tieto produkty sú bohaté na sacharidy. Tie nie sú telom úplne asimilované a počas trávenia kvasia. Neváhajte preto obmieňať obilniny, ktoré pridávate do jedál, ako aj konzumovať radšej hrianky, ktoré sú stráviteľnejšie ako čerstvé pečivo.
4. Sýtené nealko
Zdroj: Shutterstock
Toto osvieženie sa neodporúča z dvoch dôvodov: nápoje už obsahujú plyny, ktoré telo následne absorbuje, a tiež cukry, ktoré budú produkovať ďalšie plyny.
5. Kapusta a spol.
Zdroj: Shutterstock
Hlúboviny ako kapusta, kel, ružičkový kel, brokolica, karfiol sú známe tým, že spôsobujú plynatosť. Tieto potraviny obsahujú prvky, ktoré telo neasimiluje a ktoré kvasia. Obsahujú aj častice síry, ktoré po vypustení z tela nepríjemne zapáchajú.
6. Mlieko
Zdroj: Shutterstock
Bolesti žalúdka a nadúvanie, často spojené s mliekom, sú výsledkom nízkeho množstva laktázy vo vašom tele. Je to enzým, ktorý umožňuje trávenie laktózy, čiže cukru, ktorý fermentuje. Ak sa však laktóza dostane do hrubého čreva, narobí to neporiadky.
7. Cibuľa
Zdroj: Shutterstock
Táto zelenina patrí do kategórie fermentovateľných potravín. Je veľmi široko používaná v kuchyni, no je vhodné pripravovať ju s bylinkami ako je zázvor alebo kurkuma, aby sa predišlo riziku nadúvania.
8. Surová zelenina
Zdroj: Shutterstock
Surová zelenina môže spomaliť trávenie, ak sa konzumuje vo veľkom množstve. Obsahuje veľa vlákien, ktoré sú v tele horšie stráviteľné ako tie, ktoré sú varené. Zelenina potom ľahšie kvasí. Preto sa odporúča každý deň striedať varenú a surovú zeleninu a pri črevných poruchách surovú zeleninu na čas vysadiť.
9. Vyprážané jedlá
Zdroj: Shutterstock
Mastné produkty podporujú tvorbu plynu. Odporúča sa preto obmedziť ich konzumáciu. Keď sú potraviny vyprážané, odporúča sa ich pred podávaním nechať odkvapkať z oleja a osušiť papierovou servítkou, aby sa odstránilo čo najviac tuku.
10. Cestoviny
Zdroj: Shutterstock
Rovnako ako chlieb, aj cestoviny patria do rodiny škrobov. Obsahujú škrob, ktorý telo nie vždy správne strávi.
11. Žuvačka
Zdroj: Shutterstock
Táto cukrovinka pôsobí na tráviaci systém, pretože telo pri žuvaní prehĺta vzduch. Obsahuje tiež cukry, ktoré telo nie sú správne strávené.
12. Strukoviny
Zdroj: Shutterstock
Sú neoddeliteľnou súčasťou každej vyváženej stravy, pretože poskytujú dostatok vlákniny a zasýtia. Napriek tomu môžu spôsobiť črevné poruchy. Preto je potrebné pamätať na namočenie, ak sú semená suché, alebo ich opláchnite, ak pochádzajú z plechovky. Musia sa tiež dlho variť a neváhajte ich kombinovať s bylinkami a zeleninou ako fenikel či rasca, ktoré obmedzia uvoľňovanie plynov.