Reklama

Udržte VETRY na uzde! Ak nechcete púšťať plyny, týchto 12 POTRAVÍN vynechajte

Ktorým 12 potravinám je vhodné sa vyhnúť, ak máte pocit, že plynov máte akosi viac?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Vo všeobecnosti nie sú grgy či prdy dôvodom na obavy, môžu nám však znepríjemňovať život, uvádzať do trápnych situácií či dokonca byť zdrojom bolesti, aj nás nadúva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | 3 geniálne nápady, ako opäť použiť čajové vrecká

    Ako uvádza časopis Zdravie, viaceré potraviny spôsobujú v tele tvorbu plynov, aj keď je to pomerne individuálne. Niekedy pomôže iný spôsob úpravy potraviny, dôkladnejšie požuvanie či menej stresu, prípadne pridanie korenia ako rasca, aníz či kôpor, odporúča sa tiež viac fyzického pohybu a niekedy sa oplatí kúpiť si aj protizdúvacie pilulky, ktoré absorbujú plyny z tráviaceho traktu.

    1. Určité ovocie

    Zdroj: shutterstock

    Je známe, že potraviny ako jablká, čerešne alebo dokonca hrušky spôsobujú plynatosť. Je to  spôsobené prítomnosťou fruktózy, ktorá nie je telom úplne absorbovaná. Odporúča sa jesť radšej varené ovocie či kompóty na záver jedla a surové ovocie si nechať na občasné zahryznutie.

    2.  Údeniny 

    Zdroj: Shutterstock

    Tučné mastnejšie výrobky, ako napríklad údeniny, sú ťažko stráviteľné a podporujú tvorbu plynov. Odporúča sa dať prednosť konzumácii grilovaného alebo vareného mäsa.

    3. Chlieb a obilniny

    Zdroj: Shutterstock

    Tieto produkty sú bohaté na sacharidy. Tie nie sú telom úplne asimilované a počas trávenia kvasia. Neváhajte preto obmieňať obilniny, ktoré pridávate do jedál, ako aj konzumovať radšej hrianky, ktoré sú stráviteľnejšie ako čerstvé pečivo.

    4. Sýtené nealko

    Zdroj: Shutterstock

    Toto osvieženie sa neodporúča z dvoch dôvodov: nápoje už obsahujú plyny, ktoré telo následne absorbuje, a tiež cukry, ktoré budú produkovať ďalšie plyny.

    5. Kapusta a spol.

    Zdroj: Shutterstock

    Hlúboviny ako kapusta, kel, ružičkový kel, brokolica, karfiol sú známe tým, že spôsobujú plynatosť. Tieto potraviny obsahujú prvky, ktoré telo neasimiluje a ktoré kvasia. Obsahujú aj častice síry, ktoré po vypustení z tela nepríjemne zapáchajú.

    6. Mlieko

    Zdroj: Shutterstock

    Bolesti žalúdka a nadúvanie, často spojené s mliekom, sú výsledkom nízkeho množstva laktázy vo vašom tele. Je to enzým, ktorý umožňuje trávenie laktózy, čiže cukru, ktorý fermentuje. Ak sa však laktóza dostane do hrubého čreva, narobí to neporiadky.

    7. Cibuľa

    Zdroj: Shutterstock

    Táto zelenina patrí do kategórie fermentovateľných potravín. Je veľmi široko používaná v kuchyni, no je vhodné pripravovať ju s bylinkami ako je zázvor alebo kurkuma, aby sa predišlo riziku nadúvania.

    8. Surová zelenina

    Zdroj: Shutterstock

    Surová zelenina môže spomaliť trávenie, ak sa konzumuje vo veľkom množstve. Obsahuje veľa vlákien, ktoré sú v tele horšie stráviteľné ako tie, ktoré sú varené. Zelenina potom ľahšie kvasí. Preto sa odporúča každý deň striedať varenú a surovú zeleninu a pri črevných poruchách surovú zeleninu na čas vysadiť.

    9. Vyprážané jedlá

    Zdroj: Shutterstock

    Mastné produkty podporujú tvorbu plynu. Odporúča sa preto obmedziť ich konzumáciu. Keď sú potraviny vyprážané, odporúča sa ich pred podávaním nechať odkvapkať z oleja a osušiť papierovou servítkou, aby sa odstránilo čo najviac tuku.

    10. Cestoviny

    Zdroj: Shutterstock

    Rovnako ako chlieb, aj cestoviny patria do rodiny škrobov. Obsahujú škrob, ktorý telo nie vždy správne strávi.

    11. Žuvačka

    Zdroj: Shutterstock

    Táto cukrovinka pôsobí na tráviaci systém, pretože telo pri žuvaní prehĺta vzduch. Obsahuje tiež cukry, ktoré telo nie sú správne strávené.

    12. Strukoviny

    Zdroj: Shutterstock

    Sú neoddeliteľnou súčasťou každej vyváženej stravy, pretože poskytujú dostatok vlákniny a zasýtia. Napriek tomu môžu spôsobiť črevné poruchy. Preto je potrebné pamätať na namočenie, ak sú semená suché, alebo ich opláchnite, ak pochádzajú z plechovky. Musia sa tiež dlho variť a neváhajte ich kombinovať s bylinkami a zeleninou ako fenikel či rasca, ktoré obmedzia uvoľňovanie plynov.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.