Ušetrite čas i financie a využite ZELENINU do posledného zvyšku na maximum!
26. 1. 2022, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)

Zdroj: shutterstock
Koľko drahocenného času a práce obetujete pestovaniu zeleniny a nakoniec v kuchyni nevyužijete ani nie polovicu jej potenciálu? Neplytvajte a zvyšky využite takto!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
ZELENINOVÉ FAŠÍRKY S PEČENÝMI ZEMIAKMI
Drť po odšťavení koreňovej zeleniny
.. nie je odpad, obsahuje veľa vitamínov a minerálov, preto by bolo hriechom ju vyhodiť. Skvelo poslúži ako lacná surovina pri príprave koláčov, tort, či na slano do zmesi vegetariánskych fašírok a domácich krekrov. V surovom stave ju môžete použiť ako ingredienciu do pomazánok alebo usušiť a pripraviť si vlastnú koreninovú zmes.
Bylinky
Zvyšky byliniek naložte do olivového oleja a vyrobte si voňavé bylinkové oleje. Tvrdé stonky rozmarínu môžete využiť namiesto špajdlí pri príprave špízov, dodajú mäsu znamenitú chuť.
Cibuľa
Cibuľové šupky dodajú vývaru neodolateľnú chuť a výraznejšiu farbu. Odkrojený koniec s korienkami môžete zasadiť do črepníka a neskôr si pochutnať na chutných cíbikoch. Ak vám počas skladovania začne klíčiť, výhonky smelo skonzumujte. Cibuľové šupky sa dajú tiež použiť ako prírodné farbivo, napríklad pri farbení veľkonočných vajíčok.
Mrkva
Mrkvu nemusíte šúpať, stačí ju len poriadne umyť. Ale ak budete nútení, šupy sú vhodnou ingredienciou do vývaru, alebo ako základ pri pečení mäsa. Mrkvová vňať obsahuje veľa vitamínov. Môžete ju použiť do polievok a omáčok alebo ňou prizdobiť pokrm. Výborne z nej chutí aj pesto.
Zdroj: Shutterstock
Reďkovka
Reďkovky
Pikantné listy reďkovky použite do šalátov, polievok, či na jemno nakrájané do dresingov, ktorým prepožičajú štipľavú chuť.
Brokolica
Hlúb brokolice nemusíte zahadzovať, stačí len odstrániť vonkajšiu drevnatú šupku a zvyšok postrúhať do šalátu, použiť ako súčasť opekanej zeleniny či do krémovej polievky.
Cvikla
Cviklové listy majú podobnú chuť ako mangold. Vynikajúco chutia v šaláte, alebo blanšírované ako príloha k mäsu. Cviklové šupky môžete tiež použiť ako prírodné farbivo, dodajú krásnu farbu po domácky vyrobeným balzamom na pery.
Listy hlúbovitej zeleniny
Listy kelu ružičkového, brokolice i karfiolu môžete použiť na prípravu krémových polievok. Môžte ich zblanšírovať a uložiť do mrazničky na neskôr.
Zdroj: Shutterstock
Zázračný fenikel. Pomôže s boľavým žalúdkom aj s menštruačnými kŕčmi.
Fenikel
Aromatické listy fenikla sa výborne hodia do bylinkovej omáčky k rybám a k teplým zeleninovým jedlám. Dokonca majú aj liečivé účinky, pomôžu pri problémoch s trávením a aj jedlo je zároveň ľahšie stráviteľnejšie.
Zdroj: Shutterstock
Mladé zelené lístky môžete nechať vyrásť z viacerých druhov zeleniny – mrkvy, petržlenu, rímskeho šalátu, stonkového zeleru, mladej cibuľky či póru.
Zeler
Odkrojený hlúbik zo stopkatého zeleru postavte do vody z varených zemiakov a nechajte vyklíčiť, získate tak zelerovú vňať vhodnú na ochutenie jedál.
Uhorka
Organicky pestovanú uhorku nemusíte vôbec šúpať, ale ak ste nútení, priložte si šupky na tvár ako prírodnú masku, či ako obklad na unavené oči.
Pár tipov na záver ako využiť zvyšky zo zvyškov
Keď vám po uvedomelom varení, skladovaní a plánovaní denného menu nejaké zbytky predsa len ostanú, vždy ich môžete efektívne zúžitkovať.
- Začnite kompostovať. V dnešnej dobe vďaka pohodlným formám môžete tento spôsob recyklovania bez obáv praktizovať aj v bytových podmienkach.
- Chovajte hydinu. Sliepky sú nenáročné stvorenia, ktoré ocenia akúkoľvek formu zeleninových zvyškov a odvďačia sa vám produkciou vajíčok.
- Pestujte. Z veľa druhov zeleniny si môžete odložiť semienka alebo odrezky a vo vhodnom termíne zasiať do pôdy.
Nikdy však nekonzumujte nahnitú zeleninu so známkami plesní či zvyšky z chemicky ošetrených plodov, mohli by ste si privodiť zbytočné zdravotné problémy.