Reklama

Vymeňte čipsy za zdravé SEMIENKA: Na ktorých sa oplatí pochutnať?

V jedálničku proti únave by nemal chýbať sezam a slnečnicové semienka.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Drobné semienka nie sú len zdrojom nového života, ale aj skvele chutia. Skrývajú v sebe hotovú nálož zdraviu prospešných látok a určite sa ich oplatí zaradiť do jedálnička. A niektoré druhy si dokonca môžete dopestovať aj doma v záhrade.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chia semienka nejedzte pred spaním. Čo sa o nich oplatí vedieť?

    Zdroj: Shutterstock

    Sú vhodné pre diabetikov a ľudí s vysokým cholesterolom.

    Tekvicové jadierka

    Ak ich pred varením tekvice vydlabete a rovno vyhodíte, pripravíte sa o poriadnu porciu nutričných látok. Sú bohaté na zinok, horčík, fosfor, meď, vápnik, železo, vitamíny A, B, D, E, nenasýtené mastné kyseliny a aminokyseliny, predovšetkým tryptofán, ktorý priaznivo ovplyvňuje náladu. Okrem toho pomôžu pri problémoch so zväčšenou prostatou, žalúdočných ťažkostiach, ochoreniach močových ciest, reume, zvýšenom cholesterole, pri srdcovo-cievnych ochoreniach a málokrvnosti. Pred pražením ich je vhodné na niekoľko hodín namočiť do vody, čím získajú jemnejšiu konzistenciu. Ak máte chuť tekvicových semienok naozaj radi, no lúskanie vás od ich konzumácie odrádza, vysejte odrody bez šupky, ako je napríklad ‘Eso’, ‘Herakles’ alebo ‘Apetit’. Posledné dve odrody sa používajú aj na výrobu za studena lisovaného tekvicového oleja, ktorý patrí medzi najzdravšie oleje vôbec.

    Viac zdravých semienok nájdete na ďalších stranách...>>>

    Zdroj: pinterest/thealternativedaily.com

    Hovorí sa, že černuška siata vylieči všetko okrem smrti. Čierna rasca sa v konzervárenskom priemysle používa nielen kvôli chuti, ale aj na predĺženie trvanlivosti konzervovaných výrobkov. Spomaľuje proces kvasenia a znižuje možnosť vzniku plesní a húb.

    Čierna rasca

    Blahodarné účinky drobných semienok černušky siatej (Nigella sativa) sú známe už po tisícročia. Našli sa v hrobke Tutanchamóna, egyptský lekári ich odporúčali skoro pri všetkých ochoreniach, pri bolesti, prechladnutí, na liečbu infekcií či po bohatých hostinách, kedy zmierňovali podráždenie žalúdka. Olej z čiernej rasce používala na pleť i vlasy vraj už kráľovná Nefertiti, ktorá sa do dejín zapísala najmä svojou ohromujúcou krásou. Majú zemitú chuť a ich aróma najlepšie vynikne, ak ich povaríte či orestujete na panvici. Černuška vám veľa práce v záhrade nenarobí, stačí ju vysiať na jar alebo na jeseň do záhrady. Patrí medzi letničky, ktoré sa ľahko rozmnožujú samovýsevom, takže s trochou šťastia sa jej už nezbavíte.

    Zdroj: Shutterstock

    Slnečnicové semienka sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov.

    Slnečnicové semienka

    Okrem toho, že v sebe ukrývajú vskutku bohaté spektrum vitamínov a minerálov, vynikajú obsahom najsilnejšieho antioxidantu, vitamínu E. Už dve polievkové lyžice denne doplnia odporúčanú dávku. Ich pravidelnou konzumáciou eliminujete riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, zápal a napomôžete detoxikácií. Zlepšia kvalitu vlasov a nechtov, pozitívne ovplyvňujú činnosť štítnej žľazy a napomáhajú regenerácií svalov. Pôsobia upokojujúco, zlepšia náladu a zaručia zdravý a pokojný spánok.

    Zdroj: Shutterstock.com

    Sezamový olej má protizápalové účinky, podporuje trávenie, zlepšuje činnosť žalúdka, pečene a žlčníka. Posilňuje obranyschopnosť organizmu, spriechodňuje a spevňuje cievy, upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Pomáha zdravej pleti, posilňuje oči a zmierňuje akné. Olej obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, vitamíny A, B, C, E, K a F. Zinok zo sezamu zlepšuje imunitu a podporuje trávenie. Okrem neho obsahuje vápnik, fosfor, meď, železo, chróm. Konzumácia oleja pomáha krvotv

    Sezamové semienka

    Sezam indický (Sesamum indicum) sa považuje za najstaršiu rastlinu pestovanú na olej. Olejnaté semená sú zásobárňou zdraviu prospešných látok. Obsahujú kyselinu olejovú, omega-6 mastné kyseliny, flavonoidy, fenolové antioxidanty, vlákninu, bielkoviny a aminokyseliny, vitamíny i minerály. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú prevenciou vysokého krvného tlaku a osteoporózy, zmierňujú úzkosť a neurózu, pôsobia antioxidačne a ochraňujú pečeň pred poškodením. Podobne ako aj pri iných semienkach, môžete ich použiť do akéhokoľvek jedla. Nahradíte nimi aj olej, tak, že na panvici ich jemne orestujete a pripravíte si na nich obľúbené jedlo. Pozor však, sezam patrí medzi alergény.

    Zdroj: Shutterstock.com

    Ľanové semeno pomeľte a pridajte ho do jogurtu, tvarohu, nátierok alebo do čohokoľvek, čo plánujete konzumovať. Ak si ho dáte už dnes, prvý efekt sa dostaví za dva až tri dni. Pri jeho jedení je dôležitá pravidelnosť, preto každý deň skonzumujte aspoň dve polievkové lyžice.

    Ľanové semienka

    Lesklé hnedé alebo zlaté semienka v tvare slzy sú doslova nabité živinami, antioxidantmi, minerálmi, vitamínmi a predstavujú bohatý zdroj omega-3 mastných kyselín, vlákniny, kyseliny listovej či alfa-linolénovej (ALA). Pravidelná konzumácia zaručí zdravé trávenie, krásnu pokožku a vlasy, bystrejšiu myseľ, koncentráciu i pamäť. Celé, máčané vo vode pomôžu najmä pri zápche ako prírodné preháňadlo. Majú totiž priaznivý vplyv na hygienu hrubého čreva a udržanie probiotickej kultúry. Využijete ich aj pri pečení, kedy 1 PL namočených semienok plne nahradí jedno vajíčko. Pomleté ľanové semienka však nikdy neskladujte dlho, lebo rýchlo podliehajú oxidácií. Podobné je to aj s ľanovým olejom, ktorý po otvorení treba skladovať v chladničke a spotrebovať do dvoch mesiacov. Ak si chcete ľan vypestovať, stačí semienka na jar priamo vysiať do riadkov na hriadku, najlepšie koncom marca až začiatkom apríla.

    Zdroj: Shutterstock

    Chia semienka sú skvelý pomocník pri chudnutí.

    Trendové chia

    Pre Aztékov a Mayov boli semienka šalvie hispánskej (Salvia hispanica) posvätné. Zlepšujú pamäť i koncentráciu, znižujú hladinu cukru v krvi, podporujú srdce a cievy, správnu funkciu tráviacej sústavy, detoxikáciu a dodávajú telu energiu. Keďže nemajú žiadnu chuť, môžete ich pridávať do všetkých jedál. Posypte nimi šalát, vmiešajte ich do smoothie alebo si pripravte obľúbený chia puding s ovocím. Večer ich primiešajte do pohára s vodou, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, do rána napučia a budete mať skvelý nápoj na začiatok dňa. Pozor, aj zdravých vecí veľa škodí, preto neprekračujte odporúčanú dennú dávku, ktorá predstavuje jednu polievkovú lyžicu. Šalvia hispánska skrášli záhradu modrofialovými kvetmi, no výživných semien sa u nás len málokedy dočkáte. Ak to chcete skúsiť, predpestujte priesady alebo semienka vysejte priamo na slnečný záhon v druhej polovici mája.

    Zdroj: shuuterstock

    Dyňové semienka obsahujú vzácne aminokyseliny, veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov.

    Dyňové semienka

    Ak si radi pochutnáte na dyni a semienka vyhadzujete, robíte veľkú chybu. Podľa vedeckých štúdií obsahujú vzácne aminokyseliny, veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Navyše sú pomerne nízkokalorické, ale bohaté na proteíny. Výrazne zlepšujú trávenie, pomáhajú pri liečbe aterosklerózy či vysokého krvného tlaku. Aby ste však využili naplno ich potenciál, treba ich poriadne požuť, opražiť, pomlieť alebo uvariť. Len takto organizmus využije všetky výživné látky. Urobiť si z nich môžete napríklad čaj, ktorý má silné močopudné účinky. Semienka môžete aj nasucho opražiť na panvici a jesť ich podobne ako tekvicové, alebo si nimi posypte akýkoľvek zeleninový alebo ovocný šalát.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.