Plak usadený na stenách ciev postupne zužuje prietok krvi, až môže niektorú úplne upchať, čo má za následok srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu. Niektoré potraviny pomáhajú udržiavať cievy čisté a zdravé. Viete, čo by nemalo chýbať vo vašom jedálnom lístku?
Špargľa
Grilovaná, dusená alebo v krémovej polievke. Táto trváca zelenina, ktorú práve pozberáte aj vo svojej záhrade, patrí medzi najvýkonnejšie čističky ciev. Je plná vlákniny, ktorá je výbornou prevenciou tvorby trombov. Podporuje tvorbu glutationu – antioxidantu, ktorý zabraňuje upchávaniu ciev. Vysoký obsah kyseliny alfa-linolenovej a kyseliny listovej chráni cievy pred kôrnatením.

Špargľa je mrazuvzdorná zelenina, ktorá však na pestovanie vyžaduje polohy chránené pred silným vetrom. Darí sa jej v pôde bohatej na humus, kde dokáže dobre využiť zrážky. Pestuje sa z predpestovaných priesad z aprílovej sejby. Vysádzajú sa nasledujúci rok, kedy musí byť pôda dokonale pripravená a vyhnojená. Záhradkár má možnosť výberu, či má chuť na zelenú alebo bielu špargľu. Podľa toho, akú preferuje, rastliny v marci prihrnie (biela špargľa), alebo nechá bez zásahu. Samozrejmosťou však je odburiňovanie, kyprenie, ochrana pred škodcami a chorobami.