pistáciové cookies
recept:
20 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 13 AŽ 16 MINÚT
Na cesto:
• 230 g masla • 100 g krupicového cukru • 2 lyžičky vanilkovej pasty
• 80 g medu • 1 žĺtok L • 270 g hladkej múky • štvrť lyžičky mletého kardamómu • štvrť lyžičky soli
• 100 g nasekaných pistácií
Na ozdobenie a krém:
• 60 g masla • 2 lyžice práškového cukru • 100 g pistáciovej pasty
1. Zmäknuté maslo s cukrom, vanilkovou pastou a medom vyšľahajte na svetlú penu. Pridajte žĺtok, preosiatu múku s kardamó- mom, so soľou a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte v chlad- ničke aspoň hodinu oddychovať.
2. Z cesta odoberajte kúsky cesta vo veľ- kosti vlašského orecha a tvarujte guľôčky. Jemne ich zatlačte do pistácií, aby sa pokryla polovica každej guľôčky, potom položte pistáciovou stranou nahor na plech vyložený papierom na pečenie vo vzdiale- nosti približne 5 cm od seba.
3. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C
a pečte 8 minút. Vyberte z rúry a zatlačte dno malého pohárika do stredu každého koláčika, aby ste urobili okrúhlu priehlbinu. Vráťte plech do rúry a dopečte ešte 5 až
8 minút, tak aby okraje koláčikov získali zlatú farbu. Nechajte vychladnúť.
4. Na krém vyšľahajte maslo s cukrom
do peny, pridajte pistáciovú pastu a opäť vyšľahajte. Krémom naplňte cukrárenské vrecko s ozdobnou špičkou a ozdobte vychladnuté sušienky. Naplnené sušienky skladujte na chladnom mieste.