Podľa magazínu Dobré jedlo „špargľoholikov“ medzi nami síce pribúda, no mohlo by to byť ešte lepšie, keďže práve teraz je jej obdobie. „Je to fantastická zelenina, právom považovaná za kráľovskú. Vychutnávali si ju už egyptskí faraóni či antickí Gréci, s nadšením ju chrumkala Madame de Pompadour, Ľudovít XIV. ju zbožňoval a impresionista Manet dokonca zvečnil zväzok špargle na slávnom obraze. Okrem toho má kopu esenciálnych živín," hovorí Milan FABUŠ, pestovateľa špargle z farmy Asparagus. A páči sa, venoval vám RODINNÝ RECEPT, ktorý máte hotový RAZ-DVA!
Zapekaná špargľa so šunkou a syrom

10 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Budete potrebovať:
- 1 viazanička špargle
- 10 plátkov šunky (prosciutta)
- 10 plátkov tvrdého syra + na posypanie
- soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, bobkový list
- 100 g masla
POSTUP:
- Špargľu očistite. Do vody dajte soľ, čierne korenie, nové korenie i bobkový list a špargľu v nej krátko povarte. Potom ju vyberte a vychladnutú zabaľte do plátka syra a šunky.
- Takto pripravené rolky uložte do plechu, posypte nastrúhaným syrom a polejte maslom. Zapekajte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút a môžete podávať.
Tipy pestovateľa Milana Fabuša

"Milujem oba druhy! Moja rodina má najradšej či už bielu, alebo zelenú špargľu zapečenú na masle so šunkou a syrom, vyskúšajte náš recept, alebo iba oblanšírovanú s holandskou omáčkou. A keď mám vypichnúť rozdiely medzi nimi – biela sa vďaka rastu bez slnečného žiarenia vyznačuje jemnou, nevtieravou chuťou a má hrubšiu šupku, ktorú treba ošúpať. Chuť zelenej je zas pre chlorofyl oveľa výraznejšia, až jemne korenistá. Tú nemusíte šúpať, stačí ju iba opláchnuť vodou a odstrániť drevnaté konce.
Pri varení pridajte do vody trošku soli, cukru a plátok citróna. Špargľa bude ešte lahodnejšia.
Čerstvá je krehká, neohybná a vo zväzku vŕzga. Jej hlavičky sú uzatvorené a pevné. Upravte ju čo najskôr, no v chladničke vám v mokrej utierke vydrží 5 dní, ošúpaná a zamrazená pri –18 °C zostane fit až 6 mesiacov," radí pestovateľ.