Zdroj: Dobré jedlo
Čas na zmenu?
„Na rastlinnej báze sa stravujem od jesene 2016, keď som navštívila gastronomický veľtrh v Londýne, ktorý mi zmenil život. Zlepšili sa mi hodnoty cholesterolu a upravil sa aj môj hormonálny profil. Vždy som mala problémy s akné a padaním vlasov a tie v priebehu polroka zmizli – ťažko povedať, či to bolo v dôsledku radikálnej zmeny jedálneho lístka, alebo k tomu ,zrazu‘ prispelo niečo iné. Ale verím, že budúcnosť prinesie viac výskumov, ktoré preukážu benefity celorastlinnej stravy,“ hovorí biochemička Zuzana Plevová, spoluautorka NFI protokolu, z ktorého svet padá na zadok. Pre Dobré jedlo porozprávala o tom, ako vďaka diéte zbavila svojho otca inzulínovej liečby, aj čo treba chrúmať, keď vás večer prepadne veľká chuť...

Ste spoluautorkou NFI protokolu, nového druhu liečby cukrovky 2. typu. Špeciálna diéta však už pomohla tisíckam ľudí aj s redukciou hmotnosti, úpravou cholesterolu, krvného tlaku... Je teda pre každého?
NFI protokol sme vyvinuli spolu s priateľom počas nášho pôsobenia v Londýne – primárne na odbúravanie malých lipidových čiastočiek spôsobujúcich inzulínovú rezistenciu u diabetikov 2. typu. No pomocou cielenej kombinácie potravín dochádza aj k úprave hladiny cholesterolu, k zlepšeniu srdcovo-cievnych ochorení a, samozrejme, aj k celkovej strate hmotnosti.
Najlepšie to vystihol jeden z diabetológov, s ktorými pracujeme v NEDÚ Ľubochňa: „Ide o akýsi reset organizmu.“. Takže áno, špeciálny typ stravovania vytvárame individuálne pre každého klienta – aj pre zdravých ľudí, ktorí potrebujú schudnúť. V priemere je to 3 kg a viac za dva týždne, a čo si ľudia pochvaľujú, výrazne ubúda hlavne vnútrobrušný tuk.