Tinktúra je skvelá na podporu imunity. Samozrejme, ju oceníte i pri prechladnutí, kašli, nádche, horúčke či bolestiach hrdla. Najvhodnejšie je pridávať 10 kvapiek do mierne vychladnutého čaju.
Tinktúra z nádchovníka
Potrebujete:
- 15 lístkov nádchovníka
- 2 dcl alkoholu ideálne aspoň okolo 80%
Čerstvé lístky z nádchovníka narežte na menšie kúsky. Vložte ich do čistého zaváracieho pohára a zalejte alkoholom. Pohár zatvorte a umiestnite na tmavé miesto. Každý deň je dobré pohárom potriasť, aby sa obsah dobre premiešal. Taktiež nezabudnite obsah kontrolovať. Listy nesmú hnednúť, ak sa tak stane, tak ich vyhoďte.

Takto nechajte lístky macerovať v alkohole 6 až 8 týždňov. Potom je potrebné obsah pohára precediť cez jemné sitko a tinktúru uchovať v pohári alebo fľaške z tmavého skla.