Exotický liek z parapetu? Takto ho jednoducho vypestujete doma
9. 12. 2020, 18:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:16)

Zdroj: shutterstock
O jeho liečivých účinkoch vedeli už v starovekej Číne a využívame ich dodnes, mnohí dokonca hneď, ako majú pocit, že na nich „niečo lezie“.
Zdroj: Michal Sedláček
Zdroj: Michal Sedláček
Zdroj: Michal Sedláček
Galéria k článku
Hoci dnes už nie je najmenší problém ďumbierové hľuzy si kúpiť, my vám ako zaujímavé spestrenie odporúčame skúsiť pestovanie v črepníku. Nie je to náročné a výsledný efekt príjemne prekvapí.
1. Hľuza, ktorú kúpite v obchode, bude pravdepodobne ošetrená látkou na potlačenie klíčenia. Deň pred sadením ju preto namočte do vlažnej vody.
Zdroj: Michal Sedláček
1. Hľuza, ktorú kúpite v obchode, bude pravdepodobne ošetrená látkou na potlačenie klíčenia. Deň pred sadením ju preto namočte do vlažnej vody.
2. Z hľuzy narežte 3-4 cm kúsky tak, aby mal každý aspoň jeden viditeľný púčik. Zatlačte ich do substrátu púčikmi nahor.
Zdroj: Michal Sedláček
2. Z hľuzy narežte 3-4 cm kúsky tak, aby mal každý aspoň jeden viditeľný púčik. Zatlačte ich do substrátu púčikmi nahor.
3. Zľahka prekryte vrstvou substrátu, dobre zalejte a udržujte na teplom, svetlom mieste. Spočiatku je rast pomalý, klíčenie môže trvať aj 4 týždne.
Zdroj: Michal Sedláček
3. Zľahka prekryte vrstvou substrátu, dobre zalejte a udržujte na teplom, svetlom mieste. Spočiatku je rast pomalý, klíčenie môže trvať aj 4 týždne.
Ak sa vám zakorenenie hľuzy podarí a ďumbier bude úspešne rásť počítajte s tým, že na jeseň nadzemná časť zožltne, uschne a prezimuje len hľuza. Vtedy je čas aj na prípadný zber, kedy môžete odrezať len časť hľuzy a zvyšok opäť vrátiť do pôdy.
3 tipy na nákup a uchovanie
- Čerstvý ďumbier je ťažký, má hladkú, napnutú šupku. Scvrknuté, vysušené hľuzy už stratili veľkú časť éterických olejov a tým aj arómy.
- Neočistený ďumbier skladujte v chlade, suchu a v tme. Vhodná je priehradka v chladničke určená na zeleninu, kde vydrží svieži asi 3 týždne. Ak ho zabalíte do mikroténového vrecúška, môže začať plesnieť, lepší je preto papierový obal.
- Väčšie množstvo si môžete zamraziť. Odstráňte šupku, nakrájajte alebo nastrúhajte podľa toho, v akej forme ho najčastejšie využívate a vložte do mrazničky. Chuť a arómu si takto uchová aj 3 mesiace.
Podobne ako zemiaky môže aj ďumbier začať klíčiť. Výhonky stačí odrezať a hľuzu môžete bez obáv spotrebovať.