Reklama

Exotický liek z parapetu? Takto ho jednoducho vypestujete doma

Zázvor vypestujete aj doma.

Zdroj: shutterstock

Reklama

O jeho liečivých účinkoch vedeli už v starovekej Číne a využívame ich dodnes, mnohí dokonca hneď, ako majú pocit, že na nich „niečo lezie“.

Hoci dnes už nie je najmenší problém ďumbierové hľuzy si kúpiť, my vám ako zaujímavé spestrenie odporúčame skúsiť pestovanie v črepníku. Nie je to náročné a výsledný efekt príjemne prekvapí.

1. Hľuza, ktorú kúpite v obchode, bude pravdepodobne ošetrená látkou na potlačenie klíčenia. Deň pred sadením ju preto namočte do vlažnej vody.

Zdroj: Michal Sedláček

1. Hľuza, ktorú kúpite v obchode, bude pravdepodobne ošetrená látkou na potlačenie klíčenia. Deň pred sadením ju preto namočte do vlažnej vody.

2. Z hľuzy narežte 3-4 cm kúsky tak, aby mal každý aspoň jeden viditeľný púčik. Zatlačte ich do substrátu púčikmi nahor.

Zdroj: Michal Sedláček

2. Z hľuzy narežte 3-4 cm kúsky tak, aby mal každý aspoň jeden viditeľný púčik. Zatlačte ich do substrátu púčikmi nahor.

3. Zľahka prekryte vrstvou substrátu, dobre zalejte a udržujte na teplom, svetlom mieste. Spočiatku je rast pomalý, klíčenie môže trvať aj 4 týždne.

Zdroj: Michal Sedláček

3. Zľahka prekryte vrstvou substrátu, dobre zalejte a udržujte na teplom, svetlom mieste. Spočiatku je rast pomalý, klíčenie môže trvať aj 4 týždne.

Ak sa vám zakorenenie hľuzy podarí a ďumbier bude úspešne rásť počítajte s tým, že na jeseň nadzemná časť zožltne, uschne a prezimuje len hľuza. Vtedy je čas aj na prípadný zber, kedy môžete odrezať len časť hľuzy a zvyšok opäť vrátiť do pôdy.

Ideálnym obdobím na vysadenie ďumbierovej hľuzy je jar.

—  

3 tipy na nákup a uchovanie 

  •  Čerstvý ďumbier je ťažký, má hladkú, napnutú šupku. Scvrknuté, vysušené hľuzy už stratili veľkú časť éterických olejov a tým aj arómy.
  •  Neočistený ďumbier skladujte v chlade, suchu a v tme. Vhodná je priehradka v chladničke určená na zeleninu, kde vydrží svieži asi 3 týždne. Ak ho zabalíte do mikroténového vrecúška, môže začať plesnieť, lepší je preto papierový obal.
  •  Väčšie množstvo si môžete zamraziť. Odstráňte šupku, nakrájajte alebo nastrúhajte podľa toho, v akej forme ho najčastejšie využívate a vložte do mrazničky. Chuť a arómu si takto uchová aj 3 mesiace.

Podobne ako zemiaky môže aj ďumbier začať klíčiť. Výhonky stačí odrezať a hľuzu môžete bez obáv spotrebovať.

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS