Reklama

Jednu z NAJDRAHŠÍCH zelenín sveta si zvládnete vypestovať aj doma. A navyše je extrémne zdravá!

Ak ste milovníkmi exotických jedál, určite vám pastu, omáčku či prášok wasabi netreba predstavovať. Viete však, odkiaľ táto ostrá chuť pochádza?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Wasabi už dávno nepatrí k novinkám na našom trhu. Milovníkom sushi táto pochúťka nie je vôbec cudzia. My vám ho však predstavíme z jeho pestovateľskej stránky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Najdrahšie IZBOVKY všetkých čias! Ktoré sú najviac žiadané?
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    S wasabi ste sa najskôr mohli stretnúť pri konzumovaní japonského suši, pri príprave ktorého sa bežne používa. Nepodáva sa však len z chuťových dôvodov, ale aj preto, lebo obsahuje látky, ktoré ničia baktérie a zabraňujú pokazeniu čerstvých rýb.

    Zdroj: Canva

    Pravé wasabi je veľmi drahé, pretože jeho pestovanie je náročné a nákladné. Pripravte sa na to, že za 100-gramový koreň vysolíte viac než 40 eur.

    Wasabi trochu pripomína náš chren, ale je oveľa šťipľavejší, má výraznejšiu vôňu a zelenú farbu. Podobne ako pri chrene sa na kuchynské spracovanie používa podzemok rastliny s názvom Wasabia japonica (syn. Eutrema japonica), ktorý sa najemno nastrúha. Zvyčajne sa mieša so sójovou omáčkou. Na jedenie sú vhodné aj listy, ktoré majú srdcovitý tvar a sú dlhé 20 až 40cm. Z nich sa pripravuje pikantný šalát, alebo sa pridávajú do rôznych jedál.

    Táto rastlina rastie v prírode pri potokoch a riekach v chladnejších podhorských oblastiach Japonska a pri pobreží. Okrem množstva vlahy vyžaduje mierne teploty a množstvo iných, špecifických podmienok. Preto je len málo oblastí, kde sa wasabi darí, čo sa odráža na jeho cene. Môžete si ho preto vyskúšať pestovať doma - v črepníku.

    Zdroj: Canva

    Wasabi k sushi, wasabi na čipsoch či arašidy obalené cestíčkom s wasabi. Za zelenou farbou pochúťok od výmyslu sveta stojí wasabi, japonský chren.

    Ako pestovať wasabi

    Na pestovanie použite dobrú výživnú pôdu. Od jari až do jesene wasabi môžete dať do záhrady alebo na balkón, pričom je dôležité, aby bola na mieste, kde svieti slnko iba skoro ráno či podvečer. Priame slnko by rastlinu zničilo. Pri pestovaní na balkóne či lodžii dbajte na to, aby črepník nestál na rozohriatej dlažbe. Dôležitý je aj dostatok vody, odporúča sa nechať vodu aj v podmiske.

    Zdroj: Canva

    Pravé wasabi je v Japonsku známe ako hon-wasab. Na trh sa dostáva v podobe zelenej pasty alebo prášku.

    Na jeseň treba wasabi preniesť do bytu, najlepšie do miestnosti, kde je teplota od 8 do 18 °C. V zimnom období má ideálne podmienky - chladnejšie prostredie i kratšie dni - preto rastie veľmi bujne, tvorí pekné, veľké listy a zväčšuje sa aj jeho podzemok. Zeminu treba udržiavať stále vlhkú. Rastlinu môžete aj prihnojiť - najlepšie prírodným, organických hnojivom.

    Spoznajte liečivé účinky wasabi >>>

    Liečivé účinky wasabi

    Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, B6, horčík a vápnik. Obsahuje veľmi málo sodíka a žiadny cholesterol a tuk. Posilňuje imunitný systém, pôsobí ako antioxidant, účinkuje ako prírodného antibiotikum, ktoré potláča rast niektorých baktérií, kvasiniek a plesní.

    Pomáha zlepšovať zažívanie tým, že stimuluje látkovú výmenu. Pre prečisťujúce vlastnosti sa využíva pri redukčných diétach. V budúcnosti bude wasabi zrejme známejšie nie ako delikatesa, ale ako liečivá rastlina.

    Vedeli ste, že...

    • na strúhanie wasabi sa v Japonsku používa špeciálne strúhadlo
    • wasabi strúhadlo je vyrobené zo žraločej kože, ktorá svojou štruktúrou postrúha koreň na kašu
    • wasabi pomáha lepšiemu zažívaniu tak, že stimuluje látkovú výmenu
    • k sushi sa nepodáva len z chuťových dôvodov
    • obsahuje látky, ktoré ničia baktérie, takže zabraňuje rýchlemu kazeniu rýb
    • wasabi dezinfikuje ústnu dutinu a má aj antiastmatické účinky
    • je účinný aj ako prevencia rôznych druhov rakoviny
    • k sushi sa dáva do tvaru pyramídy, na znak pocty k japonskej hore Fudži

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.