Kávovník arabský (Coffea arabica) je vždyzelený ker, prípadne malý strom, s lesklými kožovitými listami. Majú sýtu zelenú farbu a vďaka ním bude kávovník ozdobou vášho interiéru celoročne.
Kvety kávovníka sú biele a voňavé. Vytvárajú sa z nich červené plody - bobule, pričom každá v sebe ukrýva pár semien - kávových zŕn.
Kávovník ako izbovka
Ide o tropickú až subtropickú rastlinu, ktorej vyhovuje dostatok - avšak pozor - rozptýleného svetla. Priame, ostré slnečné lúče krásne zeleným listom nesvedčia, spálili by ich. Ideálna teplota pre kávovník je v rozmedzí 22 - 25 °C.

Táto rastlina uprednostňuje ľahký priepustný substrát, ktorý treba pravidelne zalievať, aby nepreschol. Priveľa vlahy však škodí, korene kávovníka sú náchylné k zahnívaniu. V ťažkom substráte by vyhnili rýchlo. Hnojenie do substrátu i na list je počas vegetačného obdobia vítané, v zime nehnojte a obmedzte aj zálievku. Kávovníku sa bude dariť vtedy, ak sa na zimu zníži teplota na 15 °C, znesie aj 10 °C, ale zálievku treba obmedziť ešte viac. Pozor, kávovník neznáša prievan a už vôbec mu neprospeje vymrznutie. Ak by ste pozabudli zatvoriť okno, ostrý zimný vzduch by rastline fatálne ublížil.
Tvarujte ho
Na jar a v lete môžete kávovník zaštipovať, aby sa zahustila jeho korunka a tešil vás pekným tvarom. Keby ste jeho výhonky nezrezávali, onedlho by nevzhľadne vytŕčali na všetky strany.
Vlastná káva?
Kávovník rodí po troch až štyroch rokoch, ak pestujete rastlinu zo semienka, môže vám prvýkrát vykvitnúť až po 7 rokoch. Je to samoopelivá rastlina, u vás doma kvetom pomôžte vatovou tyčinkou, aby sa peľ skutočne dostal tam, kam má.
Plody sú zrelé až vtedy, keď získajú sýtočervenú až tmavočervenú farbu. Semená - kávové zrná - pražte na panvici za stáleho miešania 20 minút.
4 zaujímavosti o káve a Slovákoch
1. Slovákom chutí
Obľúbený kofeínový nápoj Slovákom stála chutí, podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR obyvateľ krajiny vlani v priemere skonzumoval až 2,8 kilogramu kávy.
Dlhodobo sa spotreba na Slovensku pohybuje na úrovni 3,05 kilogramu (kg) na obyvateľa (10-ročný priemer). Najvyššiu spotrebu kávy dosiahlo Slovensko v roku 2014, 3,6 kg tejto plodiny na obyvateľa. Najmenej - 1,4 kg kávy skonzumovali obyvatelia Slovenska v roku 1990. Káva je jedným z najviac obľúbených nápojov na svete. Podľa údajov statista.com v rokoch 2018/2019 sa na celom svete spotrebovalo viac ako 165 miliónov vriec kávy (jedno vrece je 60 kg) pri miernom medziročnom náraste o 4,4 %.
2. Káva má svoj sviatok
Tradične sa 1. október oslavuje ako Medzinárodný deň kávy. Medzinárodný deň kávy sa oslavuje od roku 2015 a vyhlásila ho Medzinárodná organizácia pre kávu (International Coffee Organization). Tento deň okrem propagácie a oslavy tohto nápoja slúži aj k tomu, aby sa pozornosť ľudí obrátila tiež k pracovníkom a životným podmienkam tých, ktorí ju pestujú.

3. Cena stúpa
Kým pred desiatimi rokmi 250 gramov praženej kávy stálo v slovenských obchodoch v priemere 2,01 eura, vlani sme zaplatili už 3,01 eura. Cena 100-gramového balenia instantnej kávy s kofeínom vzrástla z 3,8 eura v roku 2009 na minuloročných 4,2 eura. Vlani bolo možné objednať si šálku kávy espresso (7g) v kaviarňach na Slovensku v priemere za 1,2 eura.
4. Dovážame aj vyvážame
Na Slovensko sa doviezlo vlani 40,7 tisíca ton* kávy v hodnote 179,4 milióna eur. Medziročne sa dovezený objem znížil o takmer 8 % a v porovnaní s rokom 2015 viac ako o 10 %. Najviac kávy dovezenej na Slovensko v súhrne za posledných päť rokov pochádzalo z Nemecka, Poľska, Českej republiky, Maďarska a Talianska.
Celkový vývoz kávy zo Slovenska dosiahol vlani 32-tisíc ton*, čo predstavovalo takmer 159 miliónov eur. Medziročne sa množstvo vyvezenej kávy zvýšilo približne o 3 %. Krajinou číslo jeden, kam smerovalo v priebehu posledných päť rokov zo Slovenska najviac praženej i nepraženej kávy, bolo Maďarsko, nasledovalo Rakúsko, Česká republika, Poľsko a Rumunsko.
Zdroj zaujímavostí: Štatistický úrad SR