Reklama

Trúfnete si doma dopestovať ANANÁSOVNÍK? Z tejto časti vyrastie exotická RASTLINA

Novú rastlinu získate z vrcholovej časti ananásu. Ružicu, ktorá nesmie byť zvädnutá, odrežete aj s kúskom dužiny.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Pôvodne ananás pochádza z Južnej Ameriky. Najmä v tropických regiónoch tohto kontinentu ho úspešne pestujú rôzne kmene - a to podľa názorov mnohých expertov už 4000 rokov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Keď sa avokádo z kôstky podarí, bude z neho pekná izbovka

    Po objavení Ameriky rozšírili ananás do celého sveta najmä Španieli a Portugalci. V ostatných koloniálnych oblastiach ako India a juhovýchodná Ázia potom tiež masívne vzrástlo pestovanie ananásu. V Európe sa exkluzívnemu novému ovociu tešili najmä šľachtické rodiny. re širokú vrstvu obyvateľstva sa stalo toto ovocie dostupné až v 20. storočí - a to najmä konzervované.

    Zdroj: shutterstock

    Patríte aj vy k tým, čo si v zime pravidelne kupujú okrem iného ovocia aj ananás?

    Kráľovské nároky

    Pri pestovaní zo zvyškov ananásu budete musieť dodržať skutočné náročné podmienky, predovšetkým čo sa týka nárokov na teplo a svetlo. Aj pri optimálnych podmienkach (napríklad vo veľmi svetlej zimnej záhrade) je v našich zemepisných šírkach takmer nemožné vypestovať normálny plod ananásu. Aj napriek tomu ananás umožní z jeho "hlúbu" vypestovať peknú izbovú rastlinu.

    Domáce pestovanie

    1. KROK: Vykrúťte "hlúb" z ananásu. Najlepšie to ide na zrelších plodoch. Buďte však opatrní, pretože hlúb a listová ružica by sa v žiadnom prípade nemali poškodiť. Ak zbadáte, že vykrúcanie nefunguje, môžete oddeliť vrchnú štvrtinu ananásu nožom a potom zvyšnú dužinu okolo hlúbu opatrne odrezať nožom. V prípade, že listy rastú veľmi nízko pri hlúbe, mali by ste ich opatrne stiahnuť zhora nadol.

    Zdroj: shutterstock

    Novú rastlinu získate z vrcholovej časti ananásu. Ružicu, ktorá nesmie byť zvädnutá, odrežete aj s kúskom dužiny.

    2. KROK: V ďalšom kroku posaďte listovú ružicu aj s hlúbom do pohára s vodou. Tu je dôležité najmä stanovište: svetlé, veľmi teplé a žiadaná je aj vysoká vlhkosť vzduchu. Teplá a svetlá zimná záhrada alebo aj parapetná doska sa ako stanovište hodia. Najmä teplo je dôležité pre úspešný rast koreňov. Vodu treba, ako pri iných rastlinách, meniť. Po približne týždni by ste mali začať vidieť rásť z hlúbu prvé náznaky korienkov.

    Zdroj: shutterstock

    Spodné listy odstráňte a spodnú časť odrezka namočte do pohára s vodou. Za niekoľko dní zakorení.

    3. KROK: Keď sa dá zreteľne vidieť niekoľko korienkov, znamená to, že treba listovú ružicu premiestniť do substrátu. Pritom netreba dávať pozor na nič zvláštne. Pri množstve svetla, tepla a vlhkosti prinesie do bytu ananás príjemnú tropickú atmosféru.

    Zdroj: shutterstock

    Ružicu zasaďte tak, aby zemina siahala asi 2 cm pod listy. Substrát polejte, aby bol mierne vlhký.

    Miniatúrne plody

    V našich zemepisných šírkach bude ťažké zberať z rastliny celé plody ananásu. Pri optimálnych podmienkach bude zo stredu listovej ružice vyrastať čoraz viac listov a po niekoľkých rokoch možno pri troche šťastia uvidíte v strede rásť aj miniananás. Keďže ananás je rastlina extrémne citlivá na chlad, nie je jeho pestovanie z odrezkov až po tvorbu plodov vôbec jednoduché. Rastlina sama osebe je však veľmi dekoratívna aj bez dorastajúcich plodov. Medzičasom sa už dajú kúpiť ako izbové rastliny s malými plodmi ananásu.

    Zdroj: shutterstock

    Ananásovník je tropická, trváca a elegantná rastlina, vysoká 80 až 150 cm. Má krátku pevnú stonku s ružicou voskovitých remeňovitých listov.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.