Reklama

RYBA k Vianociam jednoducho patrí: Na RYBÁRSTVACH sa o všetko postarajú!

V chovných rybníkoch pri obci Iňačovce v okrese Michalovce pokračuje výlov rýb, ktoré sú určené na vianočný trh. Živé kapry sa po niekoľkotýždňovom monitorovaní presunú do obchodnej siete. Na snímke pracovník drží vyloveného kapra na sádke pri obci Iňačovce, okres Michalovce vo štvrtok 9. novembra 2023. FOTO TASR - Roman Hanc

Zdroj: Roman Hanc

Reklama

Kapor na štedrovečernom stole je slovenská klasika, no mnohých od tejto tradície odrádzajú nebezpečné kosti, nehumánne zaobchádzanie či neznalosť ako rybu spracovať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Rybár radí, ako očistiť vianočného KAPRA
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Tradícia predaja živých rýb na Vianoce je stará asi sto rokov, no dnes sa už pomaly vytráca a pohodlnosť ľudí núti siahnuť bez rozmýšľania po mrazených či chladených rybách v obchodoch, ktoré sú často nejasného pôvodu a kvality. Ak však patríte do druhej skupiny, ktorá si bez tradičného kapra Vianoce nevie predstaviť, možno ste sa obávali, že sa k čerstvej rybe tieto sviatky ani nedostanete.

    Zdroj: František Iván

    Na rybníkoch pri obci Perín – Chym v okrese Košice - okolie začali v pondelok 30. októbra 2023 s výlovom rýb. Z 5 hektárovej prezimovacej komory plánujú vyloviť asi 10 ton 3 až 4 kilových kaprov. Vylovené ryby rybári odvážajú do svojich revírov na zarybňovanie. Novinkou bude vianočný predaj rýb priamo pri rybníkoch. FOTO TASR – František Iván

    Známe obchodné reťazce neumožnili pred svojimi prevádzkami tradičný predaj živých kaprov, nakoľko ho označili za nehumánny. Združenie chovateľov rýb na Slovensku a Ministerstvo pôdohospodárstva však upozornili, že tento stav môže zapríčiniť ešte väčšie zníženie spotreby rýb, ktorá je už aj tak žalostne veľmi nízka. Nehovoriac o tom, že práve Vianoce sú tým obdobím v roku, kedy drvivá väčšina obyvateľstva dopytuje čerstvé rybacie mäso. Síce ministerstvo pôdohospodárstva s pomocou Združenia chovateľov rýb na Slovensku prisľúbilo tradičné predajné miesta s ambulantným predajom rýb, výborným kompromisom je navštíviť kamennú predajňu rybného hospodárstva, kde ryby nielenže šetrne usmrtia, ale na požiadanie aj spracujú. Ryby sú tu živé, majú jasný pôvod a 100% čerstvosť.

    Zdroj: facebook/Rybné hospodárstvo Skačany

    Rybné hospodárstvo v obci Skačany

    Jednou z nich je aj rybné hospodárstvo v obci Skačany, ktoré sa zaoberá chovom a predajom sladkovodných rýb. „Pstruh a jeseter sa na farme predáva celoročne a ostatné ryby ako kapor, amur, tolstolobík, sumec, šťuka, zubáč, jeseter či karas len v období po jesenných výlovoch, až do vypredania, čo je z pravidla do vianočných sviatkov. Vôbec sa nemusíte báť, o ryby je tu nadštandardne postarané. Prítok čerstvej vody v sádkach zaručuje blízky potok Nitrica a zdravotný stav rýb je pravidelne kontrolovaný,“ uvádza majiteľ hospodárstva Ing. Tomáš FUKA.

    Do chovu rýb ho zasvätil otec, ktorý rybné hospodárstvo vybudoval v roku 2000. Po štúdiu rybárstva na vysokej škole sa rodinnému podniku začal naplno venovať a v súčasnosti ročne vyprodukujú asi 10 ton pstruha a na kaprových rybníkoch asi 5 ton kapra. „Väčšinu rýb si dochovávame sami a sme s nimi v kontakte počas celého roka, sledujeme jej prírastky a zdravotný stav. Môžeme sa zaručiť za to, že krmivo, ktoré im dávame je skutočne kvalitné. Ryby sú pod veterinárnou kontrolou a každý slovenský chovateľ musí pravidelne odovzdávať vzorky rýb na laboratórne vyšetrenia. Keby sme sa k rybám nesprávali dobre, necítili by sa komfortne, ani ich zdravotný stav by nebol dobrý, čo by sa odrazilo na prírastkoch a v neposlednom rade na našej ekonomike chovu,“ vysvetľuje Tomáš FUKA. Ak si je chovateľ schopný dochovať vlastné ryby, transport a manipulácia s nimi je minimálna, na rybách je to pekne vidieť. Ryby nie sú poškodené, došúchané či zaplesnené, ale pekné čisté, lesklé a na prvý pohľad pre zákazníka lákavé.

    Zdroj: facebook/Rybné hospodárstvo Skačany

    V sádkach na Rybom hospodárstve v Skačanoch chovajú pstruhy celoročne.

    Ktoré ryby rybár odporúča namiesto tradičného kapra? Čítajte na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      VIDEO | Ktoré RYBY na Vianoce ochutnať namiesto kapra?
      Zdroj: NMH/Záhradkár

      Zdroj: shutterstock

      Všestranný pstruh

      Na Vianoce nielen kapor

      Ak vám kapor nie je pochuti, okrem pstruha môžete vyskúšať napríklad tolstolobíka, ktorý sa vyznačuje tučnejším mäsom. Tento tuk ale spôsobuje, že tolstolobík je vynikajúcou rybou na údenie. „Pre náročnejších zákazníkov máme v ponuke napríklad šťuku, ktorá má suchšie mäso, na čo si pri jej príprave treba dať pozor. Sumec patrí k väčším rybám a predáva sa z pravidla vo váhe okolo 5kg. Je to vynikajúca ryba, ktorá má navyše málo kostí, nakoľko má len chrbticu a rebrá,“ vysvetľuje Tomáš FUKA. Pre ľudí ktorí sa kostí vyslovene boja majú v ponuke jesetera. Je úplne bez kostí a má len chrupavku v podobe chrbtice a rebier. Ešte môžeme spomenúť amura, ktorý je veľmi podobný kaprovi, ale má trochu chudšie a svetlejšie mäso. Zaujímavosťou je, že všetky tieto ryby si dokážu na rybom hospodárstve sami dochovať.

      Zdroj: Jana Tomková Jarabincová

      Ryby sa v sádkach majú kráľovsky. Na požiadanie vám kapra hneď vyčistia, čím je zaručená maximálna čerstvosť.

      Aby sa vám ušlo

      Ak si kúpu živej ryby nechávate na poslednú chvíľu, môžete ostať na prázdno. Chovatelia si musia ponúkané množstvo dobre premyslieť. Ak sa tieto ryby neminú do Vianoc, po tomto období je len malá šanca, že sa predajú a s klesajúcim dopytom vzniká na rybárstve strata. „Tieto ryby sa nedajú vrátiť do rybníka, nakoľko boli na jeseň vylovené a umiestnené do sádok. Nebolo im umožnené sa v rybníku zazimovať a tak prečkať zimu.“ konštatuje Tomáš FUKA. Predaj rýb na Vianoce je preto pohyb po tenkom lade a rybári si musia množstvo ponúkaných rýb dobre prerátať.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Redaktorka i záhradná architektka, milovníčka prírody, zelene a pestrofarebných kvetov vždy pripravená prinášať novinky, tipy a rady zo sveta záhradného dizajnu, floristiky i úžitkových záhrad.