Sú viac než len dekorácia
Jedlé kvety okrem toho, že tanier dotvoria a premenia ho na farebnú oázu, sú aj chutné. Navyše obsahujú aj mnoho vitamínov. Niektoré z nich podporujú imunitu, iné sú vhodné na trávenie a dokážu eliminovať rôzne zdravotné problémy. Kam s nimi? Kvety sú vhodné do šalátov, polievok, limonád, čajov a krásne vyniknú aj na dezertoch či tortách.

Muškáty
Koho by napadlo, že práve tie balkónovky, o ktoré sa tak vzorne už niekoľko rokov staráte, sa dajú aj konzumovať. Kvety muškátov majú síce silnú arómu a skôr sa využívajú pri výrobe parfumov, pokojne si ich pridajte aj do jedla. Majú upokojujúce účinky, pomáhajú proti stresu a tiež pomáhajú pri odbúravaní tukov.

Ruže
Obsahujú antioxidanty, vitamíny C, B, draslík a betakarotén. Majú sladkú chuť a veľmi silnú arómu, preto s nimi opatrne. Čím tmavšiu odrodu ruže použijete, tým výraznejšiu chuť budú jej lupene mať.

Fialky
Nielenže krásne vonia, ale jej chuť je jemná a sladká. Preto sa hodí hlavne do dezertov alebo limonád. Pili ste už fialkový sirup? Ak nie, určite ho vyskúšajte!
Na jedlých kvetoch si pochutnávala aj šľachta. Obľúbenou pochúťkou cisárovnej Sissi boli kandizované fialky. Boli pre ňu ako cukríky.
Levanduľa
Obsahuje vitamíny A, C, železo a vápnik. Podporuje prietok krvi a je známa tým, že uľahčuje spánok a upokojuje. Je veľmi aromatická, preto ju používajte v jedlách len opatrne. Má sladkastú a mierne pikantnú chuť.

Sedmokrásky
Obsahuje saponíny, inulín, ktorý je vhodný na trávenie a tiež flavóny známe svojim antioxidačným účinkom. Chuťou pripomína oriešky.

Ibištek
Jeho kvety majú kyslastú chuť. Na niektorých trhoch ich predávajú obalené v cukre ako kandizované. Ich kvety sú krásne a majú dezinfekčné a protizápalové účinky. Obsahuje vitamín C, minerály a soli. Pomáhajú aj pri nadmernom potení.

Nechtík lekársky
Podporuje tvorbu žlče a priaznivo vplýva aj na žalúdok a tráviaci systém. Má tiež protizápalové, antiplesňové a antivírusové účinky.

Kapucínka
Má veľmi pozitívne účinky na močové ústrojenstvo. Podporuje tiež imunitu a je považovaná aj za prírodné antibiotikum. Chutí jemne pikantne a pripomína reďkovku.

Rukola
Ak ju pestujete doma na záhradke, určite ste si všimli jej biele kvietky. Majú podobnú chuť ako listy. A sú aj podobne zdravé ako listy. Akurát o niečo krajšie.

Púpava
Ideálna pre tráviace orgány. Podporuje činnosť žlčníka, obličiek, čriev aj pečene. Je vhodná aj na podporu metabolizmu ako doplnok pri chudnutí a dokáže znižovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje vitamíny C, B, D, minerály, inulín a karotenoidy.

Čakanka
Bohatá na vitamíny, minerály, kumarín, cholín a inulín. Ak trpíte žalúdočnými problémami alebo zápchami, určite ju vyskúšajte. Je to totiž prírodné diuretikum. Kvietky sú horké, ale ak ich dochutíte medom či pár kvapkami citrónu, pochutnáte si.

Tekvica
Skôr, než tekvice stihnú dozrieť, použite ich obrovské kvety. Ak ich vypražíte, poviete si, že je to jedna z najzaujímavejších jedál, aké ste kedy mali možnosť ochutnať. Jedlé sú aj kvety cukiny a sú rovnako chutné ako tie z tekvice.

Cesnak
Kvety cesnaku, podobne ako kvety pažítky či póru sú jedlé. Kvet cesnaku má veľmi výraznú chuť, no napriek tomu je chutný.

Slnečnica
Korunné lupienky chutia sladko-horkasto. Dajú sa nimi ozdobiť a dochutiť ovocné a zeleninové šaláty. Neotvorené púčiky môžete udusiť v pare ako artičoky.

Pozor na jedovaté kvety!
Konzumujte vždy len tie kvety, o ktorých viete, že sú jedlé. Z kvetov je vždy potrebné odstrániť piestik a tyčinku. Tieto kvety určite nejedzte, sú totiž toxické!
- narcis
- rododendrona
- verbena
- oleander
- azalka
- konvalinka
- ľalia
- durman
- poniklec