Reklama

Investujte peniaze do stromčeka v NÁDOBE! Ak urobíte TOTO, sviatky prežije bez PROBLÉMOV

Pestovanie stromčekov vo veľkom môže na prvý pohľad vyzerať ako dobrý biznis.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Pestovanie stromčekov vo veľkom môže na prvý pohľad vyzerať ako dobrý biznis. Vianoce sa oslavujú každý rok, módna vlna umelých napodobenín už opadla a väčšina ľudí si sviatky bez vône živého ihličie nedokáže predstaviť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Praktické tipy, ako sa postarať o vianočný stromček v NÁDOBE
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Na niekoľko rokov

    Ak nechcete vianočný strom len ako dekoráciu na jedno použitie, vyskúšajte živý stromček v nádobe. Mal by to však byť stromček v črepníku už priamo vypestovaný. Pokiaľ sa do nádoby vysadia len krátko pred predajom, spravidla neprežijú. Príliš veľké šance na prežitie nemá ani vlastný stromček vykopaný v prírode a presadený do črepníka, pretože sa vykopaním narušia korene. Ak máte možnosť získať taký stromček napríklad z vlastnej záhrady, obryte ho už na jar po obvode do veľkosti nádoby a rez obsypte rašelinou. Pred Vianocami ho môžete presadiť a na jar vrátiť do zeme.

    Zdroj: shutterstock

    Vždy sa snažte kúpiť stromček, ktorý je v črepníku vypestovaný. Stromčeky vsadené do kontajnera pár dní pred začatím predaja nemajú príliš veľké šance na prežitie.

    Postupné otužovanie

    „Najskôr dajte stromček na pár dní na balkón, potom do chladnejšej chodby a postupne ďalej dovnútra. Počas toho ho pravidelného zalievajte,“ radí dendrológ Václav Větvička. Cesta späť von potom môže byť rýchlejšia, nakoniec stromček presaďte aj s kontajnerom do pripravenej diery, dosypte hlinou a na niekoľko dní zakryte vrecom. Takto ošetrený stromček môže vydržať prenos dovnútra a znova von aj niekoľko rokov. Pokiaľ presadíte stromček každé tri roky do väčšieho kontajnera, vydrží aj dlhšie ako päť sezón.

    Zdroj: shutterstock

    Najprv dajte stromček na pár dní na balkón alebo terasu, potom do chladnejšej chodby a postupne ďalej dovnútra do interiéru.

    Zdroj: shutterstock

    Kde končia nepredané stromčeky?

    Stromčeky, čo zostanú, môžu putovať do zoo, na rozdiel od tých použitých. Na nich totiž zostávajú háčiky a alobal, ktoré zvieratám škodia. Hodí sa ale výborne napríklad na drvinu na kúrenie, skúste zorganizovať vo vašej obci zber!

    Nepísané pravidlo

    Stromčeky vypestované vo vlastnom kontajneri potrebujú dôkladnú aklimatizáciu. Z balkóna na chodbu a až potom do teplej izby. Živé stromčeky v kontajneri by mali stáť v teplej miestnosti maximálne 10 dní, a to len v prípade, že bude stáť kontajner so stromčekom na chladnejšom a vlhšom mieste. Stromček zalievajte, dvakrát denne rastie, ochladiť ho môžete aj kúskom snehu, ktorý na chvíľku ozdobí povrch substrátu.

    Zdroj: shutterstock

    V izbe dajte stromček na čo najchladnejšie miesto, ďalej od kúrenia. Denne ho môžete rosiť, vďaka tomu sa ihličie zachová dlhšie zelené a dlhšie sa tiež udrží na vetvách. Nerobte to, ak máte elektrické svetielka.

    Prehliadka ihličnanov

    • Jedľa kaukazská (Abies nordmanniana): Kráľovná medzi stromčekmi. Ihlice má dlhé okolo 3 cm, na líci tmavozelené lesklé, s ovocnou vôňou. Nie je lacná, ale vydrží vám doma dlho.
    • Jedľa srienistá (Abies concolor): Pochádza zo západu USA. Má kužeľovitú korunu, ihlice prehnuté nahor, dlhé až 6 cm, modrozelenú až šedavú farbu. Ako všetky jedľa má dlhú výdrž.
    • Jedľa plstnatoplodá (Abies lasiocarpa): Pochádza zo Severnej Ameriky, má modrozelené ihlice, dlhé obvykle 2 až 3 cm. Ideálne pre tých, ktorí chcú hustý stromček s výdržou a radi si zaň priplatia.
    • Jedľa kórejská (Abies koreana): Strom kužeľovitého tvaru s hustou korunou a krátkymi, 1 až 2 cm dlhými lesklými ihlicami, ktoré sú sýto zelené na líci a striebristé na rube.

    Zdroj: shutterstock

    S príchodom Vianoc vás okrem nákupu darčekov čaká ďalšia príjemná úloha – výber vianočného stromčeka.

    • Smrek obyčajný (Picea abies): Jeden z najtradičnejších vianočných stromov, obľúbený aj pre svoju nízku cenu. Má 1 až 2,5 cm dlhé ihlice, na priereze štvorhranné. Dlho ale nevydrží.
    • Smrek pichľavý (Picea pungens): Pochádza z juhozápadu Severnej Ameriky a býva vo variantoch od tmavozelenej po striebristú. Ihlice sú tuhé a ostro zašpicatené. Vydrží dlhšie ako jeho kolega smrek obyčajný.
    • Smrek omorikový (Picea omorika): Má úzku korunu s pretiahnutou špičkou. Ihlice sú jasne až modravo zelené, na rube s dvoma širšími svetlými pozdĺžnymi prúžkami. Má celkom výdrž za dobrú cenu.
    • Borovica lesná (Pinus sylvestris): Obľúbená alternatíva k smrekom a jedlám, prijateľne drahá a dosť trvanlivá. Ihlice máva 3 až 8 cm dlhé, len vám nesmie vadiť, že nemá moc vetiev.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS