Reklama

Oranžové bobuľky sú plné zdravia! 12 zaujímavostí, ktoré musíte vedieť o JARABINE

Jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia) je veľmi nenáročný a prispôsobivý druh.

Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/324470348159609301/

Reklama

Nájdite si čas na jesennú prechádzku prírodou a neprehliadnite žiarivé plody jarabiny vtáčej. Vedeli ste, že sú jedným z našich najbohatších zdrojov vitamínu C?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nazbierajte si zdravé jarabinky, máme pre vás nápady na ich spracovanie!

    Vyslúžila si titul takzvanej pionierskej dreviny rýchlo sa rozširujúcej na rúbaniskách či rumoviskách. Okrem nehostinných stanovíšť ju však nájdete aj popri cestách a dokonca i vo vysokohorskom pásme kosodreviny.

    Pre svoju nenáročnosť sa stala obľúbeným druhom i v mestskej zeleni a jej špeciálne vyšľachtené okrasné a jedlé odrody sa čoraz častejšie pestujú aj v súkromných záhradách.

    Krémovo- až žltobiele kvety zoskupené v chocholíku kvitnú v máji a v júni. Vyniknú však hlavne v jesennej krajine. Perovité listy sa vyfarbujú do niekoľkých odtieňov žltej a guľovité oranžovočervené plody sú očarujúcim kontrastom.

    Malvičky veľké šesť až deväť milimetrov dozrievajú v septembriv októbri. Najviac ich nájdete na 10- až 15-ročných stromoch, ktoré sú práve na vrchole rodivosti.

    Ako obľúbená potrava vtákov sú jarabiny dôležitou súčasťou lesných ekosystémov. Oranžovočervené plody sa, samozrejme, môžu pochváliť i karotenoidmi a flavonoidmi, kyselinou jablčnou, železom, vápnikom, jódom, horčíkom.

    Pre vyšší obsah kyseliny parasorbovej by sa však nemali konzumovať surové. Po usušení či prevarení budú rovnako chutné ako plody jarabiny moravskej sladkoplodej jedlé i za čerstva.

    Plody jarabiny vtáčej môžete po zbere usušiť. Najlepšie je nechať ich najskôr na vzduchu bez priameho slnka mierne zatiahnuť a potom v rúre alebo v sušičke dosušiť tak, aby si zachovali peknú farbu.

    Z čerstvých sa dá pripraviť zdravá šťava, sirup, sladký kompót či lahodný džem, v ktorom môžete skúsiť skvelú kombináciu jarabiny s klinčekmi či so škoricou.

    Plody slúžia i ako skvelá náhrada brusníc, napríklad pri príprave omáčok k divine. Jarabinu zberajte až po miernom premrznutí, keď podobne ako trnka získa sladšiu chuť.

    Zaujímavý, i keď menej známy je jarabinový ocot či alkoholický nápoj obľúbený napríklad u našich poľských susedov, takzvaná jarabinka.

    Jarabinové drevo sa používa na výrobu dýh, násad na náradie aj hudobných nástrojov.

    Jarabina sa využíva hlavne pre močopudný účinok na prečisťovanie obličiek, upravuje však i činnosť čriev. Je výborný doplnkový prostriedok pri liečbe chrípkových ochorení i zápalov priedušiek.