Oranžové bobuľky sú plné zdravia! 12 zaujímavostí, ktoré musíte vedieť o JARABINE
20. 9. 2022, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:36)

Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/324470348159609301/
Nájdite si čas na jesennú prechádzku prírodou a neprehliadnite žiarivé plody jarabiny vtáčej. Vedeli ste, že sú jedným z našich najbohatších zdrojov vitamínu C?

Vyslúžila si titul takzvanej pionierskej dreviny rýchlo sa rozširujúcej na rúbaniskách či rumoviskách. Okrem nehostinných stanovíšť ju však nájdete aj popri cestách a dokonca i vo vysokohorskom pásme kosodreviny.
Pre svoju nenáročnosť sa stala obľúbeným druhom i v mestskej zeleni a jej špeciálne vyšľachtené okrasné a jedlé odrody sa čoraz častejšie pestujú aj v súkromných záhradách.
Krémovo- až žltobiele kvety zoskupené v chocholíku kvitnú v máji a v júni. Vyniknú však hlavne v jesennej krajine. Perovité listy sa vyfarbujú do niekoľkých odtieňov žltej a guľovité oranžovočervené plody sú očarujúcim kontrastom.
Malvičky veľké šesť až deväť milimetrov dozrievajú v septembri až v októbri. Najviac ich nájdete na 10- až 15-ročných stromoch, ktoré sú práve na vrchole rodivosti.
Ako obľúbená potrava vtákov sú jarabiny dôležitou súčasťou lesných ekosystémov. Oranžovočervené plody sa, samozrejme, môžu pochváliť i karotenoidmi a flavonoidmi, kyselinou jablčnou, železom, vápnikom, jódom, horčíkom.
Pre vyšší obsah kyseliny parasorbovej by sa však nemali konzumovať surové. Po usušení či prevarení budú rovnako chutné ako plody jarabiny moravskej sladkoplodej jedlé i za čerstva.
Plody jarabiny vtáčej môžete po zbere usušiť. Najlepšie je nechať ich najskôr na vzduchu bez priameho slnka mierne zatiahnuť a potom v rúre alebo v sušičke dosušiť tak, aby si zachovali peknú farbu.
Z čerstvých sa dá pripraviť zdravá šťava, sirup, sladký kompót či lahodný džem, v ktorom môžete skúsiť skvelú kombináciu jarabiny s klinčekmi či so škoricou.
Plody slúžia i ako skvelá náhrada brusníc, napríklad pri príprave omáčok k divine. Jarabinu zberajte až po miernom premrznutí, keď podobne ako trnka získa sladšiu chuť.
Zaujímavý, i keď menej známy je jarabinový ocot či alkoholický nápoj obľúbený napríklad u našich poľských susedov, takzvaná jarabinka.
Jarabinové drevo sa používa na výrobu dýh, násad na náradie aj hudobných nástrojov.
Jarabina sa využíva hlavne pre močopudný účinok na prečisťovanie obličiek, upravuje však i činnosť čriev. Je výborný doplnkový prostriedok pri liečbe chrípkových ochorení i zápalov priedušiek.