Zdroj: dobrejedlo.pluska.sk

Prečo to skúsiť?
„Kvety jahôd, fialiek, sirôtky či prvosienky sú na jar dostupné všade okolo nás a úplne zdarma. Ozvláštnia každý nápoj, zákusok, šalát, hocaké všedné jedlo. Prekvapíte nimi deti a zapôsobíte ako hostitelia," hovorí Miriam.

Sladké či slané?
Jedlé kvety možno rozdeliť do dvoch základných kategórií:
- Prírodne aromatické, sladkasté a silne voňavé sa hodia skôr do sladkých jedál, ako sú zmrzliny, sorbety, zákusky, torty, smoothie, pudingy či kaše.
- Neutrálne, korenisté, možno až štipľavé kvety zachutia viac v nátierkach, šalátoch, no veľmi pasujú aj k mäsu a zelenine.

Kam s nimi?
- Do šalátov: kvety pažítky a lucerky, tiež chuťovo výrazná aksamietnica.
- Do dezertov: kvety levandule, fialky, sirôtok, kvety všetkých ovocných stromov, jahodové kvietky v bielej aj ružovej farbe, kvety ruže (okrasnej aj šípkovej) vo všetkých farbách - najmä voňavé odrody.
- K mäsu, rybám: všetky farby kvetov kapucínky aj so zeleným kalichom, ďatelinové kvety, kvety hluchavky.
- Do polievok: najmä kvety nechtíka. Čerstvými lupienkami bez zelených častí posypte akúkoľvek polievku. Ak máte rôzne farby nechtíka – od žltej po tmavooranžovú –, na tanieri vytvoríte farebné divadlo.
- Do čajov: kvety všetkých bylín – slez, echinacea, divozel, materina dúška, kvety vlčieho maku, rumančeka, kvety topinambura... Na zjemnenie bylinkovej chuti zase kvety ruže či upokojujúcej levandule.
- Do sirupov: známe kvety púpavy, levandule, ibišteka či echinacey.
Ako ich zbierať a skladovať zistíte na ďalšej strane...>>>