Reklama

Spravte si v záhrade miesto na pawpaw: Prekrásny strom má plody výživnejšie než jablká

Okrasnú hodnotu stromu dodávajú zvončekovité fialové kvety a žlté jesenné sfarbenie lístia.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Chutné plody využívali už domorodci zo Severnej Ameriky. Konzistenciou pripomína banán, inak s ním však nemá nič spoločné. A predsa je známy ako banán severu alebo indiánsky banán.

V Amerike je rastlina známa ako pawpaw. Asimina triloba pochádza z východnej až strednej časti Severnej Ameriky. Je to jediný rod z čeľade Annonaceae, ktorý rastie v miernom európskom podnebí, zatiaľ čo iní zástupcovia, ako napríklad papája, vyžadujú tropické zóny. V USA je k dispozícii množstvo odrôd, ktoré sa pestujú vo forme malého stromu. Bez zásahu môže dosiahnuť výšku päť až desať metrov. Na ovocinárske využitie ho môžete pestovať v tvare štíhleho vretena s výškou rastliny tri až štyri metre. Známe sú odrody ‘Prima’, ‘Wabasch’, ‘Sunflower’, ‘Potomac’, ‘Susquhenna’.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočný Záhradkár mieri do predaja! Nahliadnite do decembrového vydania

    Čoraz viac žiadaný

    V posledných rokoch dopyt po tomto zaujímavom a pre nás stále exotickom druhu ovocia rastie. Jedným z dôvodov je jeho mrazuvzdornosť, odolnosť proti chorobám a, samozrejme, vynikajúca chuť skutočne pripomínajúca banány. Tento odolný listnatý strom je relatívne malý, prípadne ho v nízkom vzraste môžete udržiavať. Strom spočiatku rastie veľmi pomaly, dobre sa rozvetvuje a každoročne vytvára krátke nové výhonky dlhé 15 až 30 centimetrov. Pri tvarovaní stromu sa v prvých rokoch odstraňujú iba konkurenčné výhonky. Veľké listy, dlhé približne 20 až 25 centimetrov, umocňujú korunu, ktorú možno po prekročení požadovanej výšky ľahko zmenšiť.

    Zdroj: Shutterstock

    Kvitnutie sa začína koncom apríla až v polovici mája.

    Zvončeky na strome?

    Pred tým, ako listy vyrastú, na ročnom dreve sa jednotlivo objavujú fialové zvončeky, ktoré môžu mať šírku až päť centimetrov. Lákajú čmeliaky a včely, muchy a zlatone, ale nepríjemný zápach ich robí neatraktívnymi pre naše hlavné opeľovače. Na zabezpečenie úrody by ste mali pestovať samoopelivé odrody. Jedlé plody dozrievajú od polovice septembra do polovice októbra. Kým však dôjde k prvej úrode, trvá to asi tri roky.

    Plody sú spočiatku zelenkasté a tvrdé. Dozrievaním sa stávajú svetlejšími a mäkšími a na šupke plodov sa niekedy po úplnom dozretí vytvoria tmavé škvrny. Chuť je sladká, vôňa je zmesou veľmi zrelej hrušky, banánu, manga, sladkého ananásu s jemným nádychom vanilky. Keď je ovocie prezreté, vôňa sa stáva nepríjemne štipľavou. Konzistencia krémovej až žltkastej dužiny je podobná banánu až avokádu.

    — Ing. Michal NIGUT, ovocinár, Plantex s. r. o., www.zahrada-plantex.sk

    Zoberte si lyžičku

    Konzumujú sa v surovom stave tak, že ich rozkrojíte na polovicu a podobne ako pri kivi vydlabete mäkkú, krémovú dužinu malou lyžičkou. Semená odstráňte lyžičkou. Tenká šupka sa neje. Dužina indického banánu má vysokú nutričnú hodnotu a veľa vitamínu C. Ovocie je možné spracovať aj na džem, ovocné kokteily, zmrzlinu či dezerty. Zrelé plody dlho nevydržia. Skladujte ich pri izbovej teplote dva až tri dni a v chladničke až týždeň. Ovocie, ktoré ešte nie je zrelé, nechutí dobre a môže spôsobiť bolesti žalúdka a nevoľnosť.

    Zdroj: Shutterstock

    Plody majú vysokú nutričnú hodnotu – 80 kcal na100 gramov. Sú bohaté na vitamíny a stopové prvky, najmä horčík, železo, zinok, meď a mangán sú podľa štúdií z USA zastúpené vo výrazne vyššej miere ako v inom ovocí, ako sú banány, jablká či pomaranče.

    Bezproblémový strom

    Rastlina je dostatočne mrazuvzdorná, poškodí ju len neskorý extrémny mráz. Ak jej vyhovujú stanovištné podmienky, ide o bezproblémovú záhradnú rastlinu. Vo všeobecnosti sa považuje za veľmi odolnú proti škodcom a chorobám, preto nie sú potrebné žiadne špeciálne opatrenia na ochranu rastlín. Pravidelný rez zvyčajne nie je potrebný. V prípade potreby možno občas preriediť korunu alebo skrátiť príliš dlhé jednoročné výhonky, čím sa podporí tvorba nového ovocného dreva. Drevo z minulého roka si však treba chrániť, keďže je nositeľom kvetov a plodov. Rez je najlepšie vykonať ihneď po zbere, pretože jarný rez môže viesť k oneskoreniu kvitnutia alebo dokonca k zlyhaniu kvetov. Koreňové výmladky sa dajú ľahko odrezať čo najhlbšie v pôde.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    PR článok

    Vyberáme pre vás niečo PLUS