Vianoce klopú na dvere, je čas myslieť na ZORNICU! V novembri urobte toto, vystačí si s málom
16. 11. 2024, 14:00

Zdroj: Hanna Zavorotna
Zornica prirodzene kvitne v jarných mesiacoch, preto ak sa chcete z jej kvetov tešiť na Vianoce, je čas rastlinu v kvitnutí podporiť. Má to ale jeden háčik. Zornici trvá 6 až 8 týždňov, kým zakvitne, a aj to len vtedy, ak sa dodrží sled pestovateľských úkonov.
Zdroj: pinterest.com/source/varazspor.blogspot.com
Zdroj: pinterest.com/source/silkflowers.com
Zdroj: pinterest.com/traditionalhome
Galéria k článku
Proces rýchlenia zornice je podobný vzrastovo menším druhom ako sú napríklad hyacinty. Cibuľa pred vysadením potrebuje dosiahnuť vegetačný pokoj. Ak zornicu už vlastníte, určite ste s prípravou na rýchlenie začali v auguste. Obmedzenie zálievky a nijaký prísun živín spôsobili vyschnutie listov. Prenesenie cibule v októbri do studenej pivnice s teplotou od 10 do 12 ℃ v nej navodilo príchod jari.
Zdroj: Tatiana Foxy
Cibuľu vysaďte do hĺbky rovnej jednej tretine výšky cibule. Na výsadbu voľte taký priemer črepníka, aby medzi okrajom nádoby a cibuľou ostalo miesto na jeden prst. Črepník na obrázku v pomere k cinuli nie je vhodný!
Teraz, v novembri, je najvyšší čas na úplné prebudenie. Cibuľu zbavte starých koreňov a vysaďte ju (podľa nášho videonávodu nižšie 👇🏻) do čerstvého univerzálneho substrátu, pričom nezabudnite na drenážnu vrstvu. Prebytočná vlhkosť cibuli nerobí dobre, preto až do objavenia kvetov zalievajte striedmo a len na povrch substrátu.
Kvitnutie povzbudíte umiestnením cibule do vykúrenej miestnosti s teplotou 20 až 26°C. Naopak, ak potrebujete proces spomaliť, položte nádobu s vysadenou zornicou na svetlé miesto v miestnosti s teplotou 18 až 20°C.
Pozor pri nákupe
Názov amaryla sa často používa aj v súvislosti so zornicou, dajte si na to pozor. Pri nákupe cibule či rýchlenej rastliny si preštudujte latinský názov, s prekladom do slovenčiny sa radšej neuspokojte.

Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi. 👇🏻