Kde je chyba? Aby ste mali JABLKÁ bez škvŕn, treba dodržať niekoľko zásad
13. 6. 2024, 18:00

Zdroj: Archív NMH
Staršie odrody jabloní majú sklon k tvorbe tmavých preliačených škvŕn na povrchu plodov v dôsledku nedostatku prístupného vápnika v pôde.

Táto fyziologická porucha sprevádzaná nepríjemnou horkou chuťou dužiny sa výraznejšie prejavuje v roku s horúcim letom a nedostatkom vlahy. V závislosti od odrody sa škvrny môžu objaviť až v zime na skladovaných jablkách. Aby ste tomuto nepríjemnému javu predišli, je potrebné po prirodzenom opade plodov v júni stromy prihnojiť listovým hnojivom. S aplikáciou živín neprestaňte až do septembra, stromy výdatne zavlažujte. Popri hnojení nezabúdajte ani na ochranu jabloní pred obaľovačom. Sledujte aktuálnu signalizáciu pre danú pestovateľskú oblasť, aj keď najistejšia je každodenná prechádzka pomedzi stromy a kontrola feromónových lapačov.