Chrastavosť zemiakov
Na šupke sa tvoria poškodenia, ktoré pripomínajú chrastičky. Významne však nezasahujú do dužiny, preto po očistení nebudete mať zo zemiakov veľký odpad. Takáto úroda je zdraviu neškodná, môžete ju bez obáv konzumovať.

Príčinou výskytu baktérie (Streptomyces scabis), ktorá chrastavosť spôsobuje, môže byť:
- vysoký obsah vápnika, vyskytuje sa aj na veľmi suchých a ľahkých pôdach,
- hnojenie čerstvým maštaľným hnojom priamo pod zemiaky,
- chýbajúca závlaha v čase intenzívneho rastu hľúz, ak sa v danom roku vyskytuje málo prirodzených zrážok.

Na hľuzách sa tvoria lézie korkovitého vzhľadu s vyvýšeným okrajom alebo tvoriace priehlbiny. Môžu splývať a pokrývať celý povrch hľuzy. Napadnutie neznižuje úrodu, ale kvalitu hľúz, zvyšuje odpad pri čistení, zhoršuje skladovateľnosť.

Našli ste už na uskladnených zemiakoch príznaky chrastavosti?