Odborník radí: Ako sa vyhnúť CHRASTAVITOSTI zemiakov?
15. 2. 2024, 8:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: čitateľka
„Naše zemiaky mali minulú sezónu hrboľatý povrch. Čo je príčinou a je bezpečné takéto zemiaky konzumovať?“

Radí: Ing. Juraj MATLÁK, odborník na ochranu rastlín.
Vaše zemiaky sú postihnuté takzvanou obyčajnou chrastavitosťou (Streptomyces scabies), ktorá sa v silnejšej miere vyskytuje v suchších rokoch a na ľahších pôdach. Vyhovujú jej totiž suché podmienky najmä v čase rastu hľúz. Príčinou výskytu baktérie, ktorá chrastavosť spôsobuje je vysoký obsah vápnika. Šírenie chrastavitosti podporuje používanie nerozloženého maštaľného hnoja, ako aj vápnenie pôdy priamo pod zemiaky. Hoci sa pôvodca ochorenia môže preniesť sadivom, hlavný zdroj infekcie hľúz je pôda, kde je patogén schopný prežiť aj bez hostiteľa.
Zdroj: Juraj Matlák
Príznaky chrastavosti na zemiakoch.
Vzniku obyčajnej chrastavitosti zemiakov možno predchádzať zavlažovaním porastov, ak v období intenzívneho rastu hľúz prevláda suché počasie. Keďže v citlivosti jednotlivých odrôd zemiakov na obyčajnú chrastavitosť sú veľké rozdiely, v budúcnosti by ste na pestovanie mali vyberať menej náchylné odrody.
Môžete napadnuté zemiaky konzumovať?
Na šupke sa tvoria poškodenia, ktoré pripomínajú chrastičky. Významne však nezasahujú do dužiny, preto po očistení nebudete mať zo zemiakov veľký odpad. Sú zdraviu neškodné, môžete ich bez obáv konzumovať.