Ovocinár Marián KOMŽÍK radí: Čo dodržať pri pestovaní ČUČORIEDOK?
29. 10. 2023, 8:00

Zdroj: Shutterstock
Čučoriedky zaraďujeme medzi kyslomilné a menej pestované ovocné druhy. V súčasnosti však patria k najobľúbenejším a záujem o ne stále narastá. Sú vítaným spestrením jedálneho lístka a ich nutričná hodnota je nenahraditeľná.

Zdroj: Archív: Záhradkár
Ing. Marián Komžík, ovocinár
Najdôležitejším faktorom pri pestovaní čučoriedok (Vaccinium corymbosum) je pôdna reakcia (pH) pôdy. Najviac im vyhovuje hodnota pH 3,2 až 4,2. Pri tejto hodnote rastliny optimálne rastú a dosahujú pravidelné úrody. Pôda by preto mala byť ľahká s vysokým podielomorganickej hmoty, ktorá prirodzene vytvára kyslé prostredie.
Zdroj: Marián Komžík
Po vysadení do špeciálneho substrátu okolie kra nastelte.
Správny substrát
Pri pôdach s vyšším pH odporúčame pred výsadbou krov vykopanú jamu vyplniť zmesou vrchoviskovej rašeliny, lesnej hrabanky, pilín, kôry a indiferentného piesku. Kvôli dosiahnutiu väčšieho efektu kyslého prostredia sa môže jama vystlať fóliou, ktorá chráni substrát pred vplyvmi z okolitej pôdy. Prípadne môžete do zeme zapustiť betónovú skruž (alebo starý sud prepílený na polovice a podobne), ktorú vyplníte pripraveným substrátom. Jeden ker potrebuje minimálne 20 litrov zeminy. Ideálnym riešením je čistá vrchovisková rašelina, ktorá je prirodzeným prostredím pre čučoriedky. Keďže jej cena je pomerne vysoká, je jednoduchšie a úspornejšie využiť dostupné prostriedky a vrchoviskovú rašelinu dať len ako doplnok.
Zdroj: Marián Komžík
Už rok po výsadbe vyrastá z korena množstvo nových výhonkov.
Potrebná výživa
Veľmi dôležité je hnojenie. Na udržanie kyslého prostredia používajte vyberané špecializované hnojivá, vhodné sú hnojivá na rododendrony a azalky. Vyhýbajte sa vápenatým typom a hnojivám s chloridovými formami živín. Tieto radšej nahrádzajte sírnatými formami, ktoré prirodzeným spôsobom znižujú pH pôdy. Keďže čučoriedky sú pomerne náročné aj na dusík, vhodným riešením je občasné prihnojenie síranom amónnym, ktorý je kombináciou síry a dusíka.
Článok pokračuje na ďalšej strane...

Zdroj: Shutterstock
Čučoriedky neprinesú úrodu, ak im nedoprajete kyslú pôdu.
Nezabudnite zalievať
Čučoriedky veľmi pozitívne reagujú na doplnkovú závlahu. Ich koreňový systém je uložený plytko pod povrchom, takže často trpia nedostatkom vody. Pri nedostatočnej zálievke dochádza k sprchaniu najväčších bobúľ, nižším úrodám a slabšiemu rastu. Pri absencii závlahy v čase rastu a dozrievania plodov dochádza k ich scvrkávaniu a degradácii chuťových vlastností, čo vedie k ich celkovému znehodnoteniu. Vhodné je aj nastielanie povrchu pôdy kôrou alebo pilinami, ktoré chránia pred nadbytočným výparom a zaburinením. Buriny vytrhávajte rukami, aby ste motykou nepresekli plytké korene. Pri silnejšom zaburinení možno použiť aj niektorý systémový herbicíd, treba ho však aplikovať opatrne pomocou herbicídneho zvona.
Zdroj: Shutterstock
Čučoriedky sú jednoducho vynikajúce. Majú antokyány, antioxidanty, ktoré pomáhajú krvným cievam. Tieto antioxidanty dodávajú bobuliam tmavomodrú farbu. Čučoriedky majú tiež vlákninu a viac ako hrsť ďalších skvelých živín. Pridajte čerstvé alebo sušené čučoriedky do cereálií, palaciniek alebo jogurtu.
Vysádzajte v páre
Väčšina moderných odrôd je síce samoopelivá, kvôli dosiahnutiu vyšších a stabilnejších úrod sa však odporúča výsadba aspoň dvoch až troch odrôd. Plodom čučoriedky sú bobule, v strapci sa ich nachádza zväčša šesť až dvanásť. Šupka plodu veľmi intenzívne farbí, na co treba myslieť najmä pri výbere oblečenia na zber. Jeden dospelý ker v optimálnej kondícii prinesie úrodu päť až deväť kilogramov ročne.
Zdroj: Shutterstock
Čučoriedky už nie sú nedostupný luxus
Využitie v domácnosti je široké. Čučoriedky sú vhodné najmä na prípravu vynikajúcich kompótov, sirupov, džemov, na sušenie aj mrazenie. Vďaka vysokému obsahu nutričných látok patria k najzdravším ovocným druhom.