Reklama

Sezóna jahôd je tu! Aj vďaka nezvyčajne včasnému príchodu jari o niečo skôr ako zvyčajne

Ilustračné foto.

Zdroj: www.zahrada-plantex.sk

Reklama

Sezóna jahôd je tu! Aj vďaka nezvyčajne včasnému príchodu jari o niečo skôr ako zvyčajne.

Vyrazte na pole a nazberajte si vlastné jahody

Nemusíte mať vlastnú záhradu, aby ste si mohli vychutnať zrelé jahody vyhriate od slnečných lúčov. Počas hlavnej sezóny zberu, od polovice mája do konca júna, určite narazíte na množstvo samozberov. Je len na vás, či si jahody nazberáte sami na poli alebo si kúpite čerstvo nazberané na niektorom z predajných miest, ktoré sa ponúka.

Pre rodiny s deťmi sa výlet na jahodové pole stáva každoročným rituálom. Deti sa tešia na zážitok v jahodovom raji. Na rozsiahlych poliach sa červenajú, kam len oko dovidí. Príjemným spestrením je vysoké nebo nad hlavou, teplo slnečných lúčov a spev vtáctva. Mnohé deti prvýkrát vidia, ako ich obľúbené jahôdky rastú, aké majú rastliny listy a koľko lákavých plodov sa na jednej rastlinke môže urodiť. Občerstviť sa jahodami priamo pri zbere je zvyčajne povolené. Aj pre dospelých sú pripravené prekvapenia a zážitky. Keď sú jahody dokonale zrelé a čerstvo obraté, chutia báječne. ‘Clery’, ‘Joly’, ‘Elsanta’, ‘Sibilla’ a iné sú názvy odrôd, ktoré istý čas budete doma skloňovať pri varení džemu či iných dobrôt a možno si neskôr nájdu miesto aj vo vašej záhrade.

Nezablúdite

Jahodové polia majú zvyčajne výhodnú polohu na okraji mesta a na vidieckych cestách a sú ľahko dostupné, či už prídete autom, alebo na bicykli. Návšteve jahodových polí tak nič nestojí v ceste. Často sa ponúkajú už nazberané alebo dokonca spracované. Skúsení návštevníci si prinášajú vlastné nádoby. Tie sa vážia v predajnom stánku už pred zberom a po zbere sa berie do úvahy už len čistá hmotnosť nazberanej úrody. Ideálne sú prútené košíky alebo prepravky, kde sa jahodám stále dostáva vzduch a ľahko sa prepravujú. Ďalšou alternatívou je zber do plastových vedier prípadne do iných plastových nádob, tam však jahody majú tendenciu rýchlejšie sa kaziť pre nedostatočný prísun vzduchu, najmä ak je na sebe uložených veľa vrstiev.

Kam sa vybrať?

Informácie o samozberových poliach vo vašom regióne ľahko nájdete na internete. Každý, kto plánuje návštevu konkrétneho poľa, by sa mal vopred informovať o otváracích hodinách. Začiatok zberu závisí od lokality, od sortimentu vysadených odrôd a od aktuálneho počasia. Niektoré farmy sú počas zberu úrody otvorené sedem dní v týždni a za každého počasia, iné sa otvárajú len v určité dni alebo sa zatvárajú, keď sa predpovedá vytrvalá oblačnosť alebo dážď. Počasie vie byť vrtkavé, nie vždy jahody dozrievajú tak, ako si to my predstavujeme.

Dokonalá príprava

Mnohé samozbery sú dnes riadené profesionálne. Dlhoročné skúsenosti, know-how a tradícia pomáhajú predchádzať rizikám, vybrať správne odrody, správne načasovať agrotechnické úkony, naslamovať riadky, dostatočne pripraviť logistiku a infraštruktúru (parkoviská, pokladne, doplnkový sortiment, občerstvenie…), dostatočne online informovať. Sú to znaky, na základe ktorých si dokážete vybrať tie správne miesta na zber. A určite sa neriaďte len najnižšou cenou. Dôležitými faktormi sú najmä odbornosť a skúsenosti pestovateľa. Tradícia a zodpovednosť voči zákazníkom mnohým poskytovateľom samozberov káže vynakladať maximálne úsilie na to, aby dopestovali zdravé a chutné ovocie, aby vytvorili atraktívne prostredie. Niekedy pri tom akceptujú aj vyššie ekonomické riziko, pretože pri nepriaznivom počasí (príliš chladno, príliš vlhko, príliš teplo) prichádza podstatne menej zákazníkov, ako sa očakávalo. Spotrebitelia na druhej strane túto námahu odmeňujú tým, že sa opakovane každý rok vracajú a pri zbere zaobchádzajú s rastlinami opatrne, nepohybujú sa živelne medzi radmi, držia sa pridelených plôch a vyhovejú požiadavke zberať opatrne a pozerať sa aj pod listy. Takto sa samozber pre obe strany premieňa na zážitok a dáva impulz na pokračovanie a zlepšovanie.

Tipy na zber a skladovanie jahôd

  • Jahody pri zbere nestláčajte prstami. Najlepšie je chytiť ich palcom a ukazovákom za stopku, aby ste nepoškodili citlivý plod jahôd. Stonka a kalich by mali zostať pripevnené k jahode.
  • Jahody umyte a očistite až po príchode domov, a to pred konzumovaním, respektíve spracovaním. Ak totiž plody nasiaknu vodou, začne sa proces kazenia urýchľovať. Zrelé a červené plody sú totiž mimoriadne citlivé a majú krátku trvanlivosť.
  • Dajte pozor, aby ste jahody pri a po zbere príliš nestlačili, vyhnete sa nepekným otlakom. Radšej rozložte jahody do viacerých obalov a nevrstvite na seba zbytočne veľa vrstiev – plody v spodnej časti obalu takto určite poškodíte.
  • Jahody možno skladovať neumyté jeden až dva dni prikryté na tanieri alebo v miske v priehradke na zeleninu v chladničke. Ak si chcete na jahodách pochutnať aj po dlhšom čase, napríklad v zime, môžete ich zamraziť. Na prípravu džemu sa dokonca odporúča používať mrazené ovocie.

Ing. Michal NIGUT, ovocinár, Plantex s. r. o., www.zahrada-plantex.sk

Jahodová linka: 0908 412 856

PR článok

Vyberáme pre vás niečo PLUS