Reklama

10 profesionálnych rád, ako navariť dokonalý DŽEM! Tú štvrtú skoro nikto NEROBÍ

Namiesto cukru sa dá použiť aj napríklad xylitol.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Určite nám dáte za pravdu, že najlepšie sú výrobky z domáceho ovocia. Spracovávať vlastnú úrodu, o ktorú ste sa starali od začiatku až do samého konca, je skvelý pocit.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:19
Remaining Time 0:19
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Vyrobte si domáci bazový džem ako od babičky!

    Najlepšie domáce

    Zdroj: shutterstock

    Ideálna konzistencia marmelád a džemov závisí od správneho pomeru pektínových látok, kyselín a cukru.

    Používajte kvalitné zrelé ovocie, najlepšie z miestnych zdrojov alebo vlastnej záhrady. Možno sa budete čudovať, koľko pestovateľov nájdete vo svojom okolí.

    Sterilné podmienky

    Zdroj: shutterstock

    Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a ľahšia príprava. Ak pracujete s roztlačeným ovocím, napríklad bobuľovým, cukor do džemu zamiešajte čo najskôr, pretože má konzervačné účinky.

    Pri zaváraní a varení džemov je potrebná sterilná čistota. Rozvarte ovocie a odparte čo najviac vody ešte pred pridaním cukru. Po pridaní cukru a pektínu varte už len krátko (stačí 7 až 10 minút).

    Overené časom

    Zdroj: shutterstock

    Želé je ovocný rôsol, ktorý sa pripravuje z ovocnej šťavy varenej s cukrom. Na jeho prípravu je potrebné ovocie bohaté na pektínové látky a kyseliny ako napríklad ríbezle, egreše alebo jablká.

    Pektín vždy rozmiešajte s cukrom pred pridaním do variaceho sa džemu. Lepšie sa v ňom rozpustí a neurobia sa hrudky.

    Prírodné pomôcky

    Zdroj: shutterstock

    Želírovacie prípravky dostupné v  obchodoch obsahujú pektíny, ktoré sa získavajú extrakciou z citrusových plodov a jabĺk, teda z  ovocia, ktoré má ich najvyšší obsah.

    Nebojte sa používať na zahustenie džemov a marmelád čistý prírodný citrusový pektín namiesto prípravkov s konzervantmi. Stačí použiť zdravé nepoškodené ovocie a dodržať základné zásady prípravy. Džem vám potom vydrží i bez ďalších prípravkov iba s cukrom a pektínom.

    Test hustoty

    Zdroj: shutterstock

    Hustotu džemu zistíte, ak zo zmesi odoberiete 2 až 3 kávové lyžičky na studený tanierik, najlepšie vychladený v chladničke, a počkáte, či hmota stuhne. Ak džem stuhne, je hotový a môžete ho nalievať do pohárov.

    Hustotu džemu môžete skúšať kvapnutím trošky na čistý a suchý tanierik. Predtým ho dajte na chvíľku do mrazničky. Ak sa džem neroztečie a vytvorí peknú vypuknutú kvapku, bude po vychladnutí hustý.

    Využite rúru

    Zdroj: shutterstock

    Pri sterilizácii vo vode začína vlastná sterilizácia pri teplote 80 °C.

    Umyté a ešte mokré poháre dajte na pár minút pred plnením do rúry a zapnite na 100 °C, sterilizujete ich.

    Okamžité plnenie

    Zdroj: shutterstock

    Na zaváranie si pripravte vhodne poháre, viečka a tesnenia. Pred použitím ich sterilizujte 10 minút. Je to naozaj dôležité – len tak vaše dobroty vydržia 12 mesiacov a dlhšie.

    Ak plníte horúci džem do horúcich pohárov, následná sterilizácia už nie je nutná.

    Hlavne v teple

    Zdroj: Shutterstock

    Hotový džem skladujte v tmavej miestnosti, pretože v miestnosti s prirodzeným svetlom postupne stratí peknú farbu. Ideálna teplota skladovania je od 4 do 12 °C.

    Naplnené poháre s kovovým viečkom môžete na pár minút otočiť hore dnom, aby viečko chytilo. Alebo skúste všetky ešte teplé džemy naukladať do jednej veľkej škatule či košíka a zabaliť do diek.Takto nechajte do druhého dňa v teple.

    Rozmanité kombinácie

    Zdroj: Shutterstock

    Džem z mixu sezónneho ovocia.

    Ak by ste chceli kombinovať dva druhy ovocia s rozličným termínom dozrievania, tak skorší druh umyte, nakrájajte a zamrazte. Vyberiete ho v čase, keď dozrie neskorší.

    Dlhá trvanlivosť

    Zdroj: shutterstock

    Sliny obsahujú veľké množstvo látok, ktoré by v zaváranine mohli spôsobiť kvasenie a následne aj tvorbu plesní.

    Džem aj po otvorení vydrží v chladničke veľmi dlho, ak doň nepôjdete lyžičkou, ktorú ste mali predtým v ústach alebo ste s ňou priamo nenatierali chlieb. Omrvinky, ktoré by na nej ostali, prípadne iné zvyšky potravín majú vplyv na výrazné zníženie trvanlivosti.

    Autori článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.
    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.