10 profesionálnych rád, ako navariť dokonalý DŽEM! Tú štvrtú skoro nikto NEROBÍ
19. 8. 2024, 14:00

Zdroj: shutterstock
Určite nám dáte za pravdu, že najlepšie sú výrobky z domáceho ovocia. Spracovávať vlastnú úrodu, o ktorú ste sa starali od začiatku až do samého konca, je skvelý pocit.

Najlepšie domáce
Zdroj: shutterstock
Ideálna konzistencia marmelád a džemov závisí od správneho pomeru pektínových látok, kyselín a cukru.
Používajte kvalitné zrelé ovocie, najlepšie z miestnych zdrojov alebo vlastnej záhrady. Možno sa budete čudovať, koľko pestovateľov nájdete vo svojom okolí.
Sterilné podmienky
Zdroj: shutterstock
Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a ľahšia príprava. Ak pracujete s roztlačeným ovocím, napríklad bobuľovým, cukor do džemu zamiešajte čo najskôr, pretože má konzervačné účinky.
Pri zaváraní a varení džemov je potrebná sterilná čistota. Rozvarte ovocie a odparte čo najviac vody ešte pred pridaním cukru. Po pridaní cukru a pektínu varte už len krátko (stačí 7 až 10 minút).
Overené časom
Zdroj: shutterstock
Želé je ovocný rôsol, ktorý sa pripravuje z ovocnej šťavy varenej s cukrom. Na jeho prípravu je potrebné ovocie bohaté na pektínové látky a kyseliny ako napríklad ríbezle, egreše alebo jablká.
Pektín vždy rozmiešajte s cukrom pred pridaním do variaceho sa džemu. Lepšie sa v ňom rozpustí a neurobia sa hrudky.
Prírodné pomôcky
Zdroj: shutterstock
Želírovacie prípravky dostupné v obchodoch obsahujú pektíny, ktoré sa získavajú extrakciou z citrusových plodov a jabĺk, teda z ovocia, ktoré má ich najvyšší obsah.
Nebojte sa používať na zahustenie džemov a marmelád čistý prírodný citrusový pektín namiesto prípravkov s konzervantmi. Stačí použiť zdravé nepoškodené ovocie a dodržať základné zásady prípravy. Džem vám potom vydrží i bez ďalších prípravkov iba s cukrom a pektínom.
Test hustoty
Zdroj: shutterstock
Hustotu džemu zistíte, ak zo zmesi odoberiete 2 až 3 kávové lyžičky na studený tanierik, najlepšie vychladený v chladničke, a počkáte, či hmota stuhne. Ak džem stuhne, je hotový a môžete ho nalievať do pohárov.
Hustotu džemu môžete skúšať kvapnutím trošky na čistý a suchý tanierik. Predtým ho dajte na chvíľku do mrazničky. Ak sa džem neroztečie a vytvorí peknú vypuknutú kvapku, bude po vychladnutí hustý.
Využite rúru
Zdroj: shutterstock
Pri sterilizácii vo vode začína vlastná sterilizácia pri teplote 80 °C.
Umyté a ešte mokré poháre dajte na pár minút pred plnením do rúry a zapnite na 100 °C, sterilizujete ich.
Okamžité plnenie
Zdroj: shutterstock
Na zaváranie si pripravte vhodne poháre, viečka a tesnenia. Pred použitím ich sterilizujte 10 minút. Je to naozaj dôležité – len tak vaše dobroty vydržia 12 mesiacov a dlhšie.
Ak plníte horúci džem do horúcich pohárov, následná sterilizácia už nie je nutná.
Hlavne v teple
Zdroj: Shutterstock
Hotový džem skladujte v tmavej miestnosti, pretože v miestnosti s prirodzeným svetlom postupne stratí peknú farbu. Ideálna teplota skladovania je od 4 do 12 °C.
Naplnené poháre s kovovým viečkom môžete na pár minút otočiť hore dnom, aby viečko chytilo. Alebo skúste všetky ešte teplé džemy naukladať do jednej veľkej škatule či košíka a zabaliť do diek.Takto nechajte do druhého dňa v teple.
Rozmanité kombinácie
Zdroj: Shutterstock
Džem z mixu sezónneho ovocia.
Ak by ste chceli kombinovať dva druhy ovocia s rozličným termínom dozrievania, tak skorší druh umyte, nakrájajte a zamrazte. Vyberiete ho v čase, keď dozrie neskorší.
Dlhá trvanlivosť
Zdroj: shutterstock
Sliny obsahujú veľké množstvo látok, ktoré by v zaváranine mohli spôsobiť kvasenie a následne aj tvorbu plesní.
Džem aj po otvorení vydrží v chladničke veľmi dlho, ak doň nepôjdete lyžičkou, ktorú ste mali predtým v ústach alebo ste s ňou priamo nenatierali chlieb. Omrvinky, ktoré by na nej ostali, prípadne iné zvyšky potravín majú vplyv na výrazné zníženie trvanlivosti.